Χτίζοντας το τέλειο χριστουγεννιάτικο home bar

Κάνε την καλή την κάβα, με τα κατάλληλα μπουκάλια και τα απαραίτητα tips.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 20 Δεκεμβρίου 2021

Ακόμη κι αν μετά από δύο καραντίνες δεν έχτισες ένα καλό σπιτικό μπαρ, κάποιες καλές μπουκάλες πιθανότατα να τις έχεις καβατζάρει. Αν όχι, καλό είναι να προμηθευτείς κάποια 'καλά ποτά', όχι για να πίνεις με τους καλεσμένους σου όλο το βράδυ αλλά για να σερβίρεις ένα ποτηράκι -ή και δύο- ώστε να γίνουν όλα πολύ πιο festive. Ορίστε μερικές έξυπνες επιλογές για ένα χριστουγεννιάτικο home bar που θα σταθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Langley’s, ένα κορυφαίο London Dry Gin

Χτίζοντας το τέλειο χριστουγεννιάτικο home bar

Το Langley’s Gin, εμπνευσμένο από την παραδοσιακή τέχνη της απόσταξης και σχεδιασμένο για ένα σύγχρονο περιβάλλον,  κατανοεί τη σημασία τόσο της εξαιρετικής ποιότητας όσο και της καινοτομίας που πρέπει να διαθέτει ένα gin. Παράγεται στην Αγγλία από 100% αγγλικό σιτάρι και επιδέχεται μία και μόνο απόσταξη σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες του London Dry Gin. Χρησιμοποιούνται έτσι μόνο τα πρώτα και καλύτερα έλαια από τα βότανα του.  

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία και η συνταγή του Hot Toddy

Πλούσιος άρκευθος, αρωματικό πεύκο, νότες λεμονιού, λεβάντα και απαλές νότες βιολέτας ξεχωρίζουν στη μύτη, ενώ άρκευθος και κόλιανδρος, λεπτές νότες φασκόμηλου, γλυκές νότες εσπεριδοειδών, γλυκόριζα, πικάντικες νότες από μαύρο πιπέρι κυριαρχούν στη μακρά επίγευσή του.

Cardhu, μία κλασική single malt επιλογή

Το single malt Cardhu 12 ετών αποτελεί έναν από τους πιο γνήσιους  εκπροσώπους του σκωτσέζικου ουίσκι, εκπροσωπώντας  σχέσεις που αξίζουν και αντέχουν στον χρόνο. Και αυτά τα Χριστούγεννα, το Cardhu γιορτάζει τη συντροφικότητα, συνοδεύοντας τις συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. 

COCKTAILS ΜΕ CARDHU

Ένα φίνο, πλούσιο και απολαυστικό single malt 12 ετών, το Cardhu κρατά ζωντανό το πνεύμα της Helen Cumming μέσα σε κάθε του σταγόνα και αντικατοπτρίζει στο σήμερα τα ιδεώδη της γενναιοδωρίας, της φιλοξενίας, των αυθεντικών στιγμών και των αληθινών δεσμών που διαρκούν στο χρόνο.

O/PURIST, όπως λέμε το τσίπουρο του μπαρ

Ισορροπημένο, απαλό, κομψό και ευχάριστο. Ένα αυθεντικά ελληνικό spirit με πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση. Ένα καθαρό, φρέσκο και σύγχρονο ποτό.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ HOME BAR Ο/PURIST

Αυτό ακριβώς είναι το O/PURIST, που δημιουργήθηκε από μία dream team Ελλήνων bartenders ώστε να επαναπροσδιορίσει την κατηγορία και να βάλει το έξοχο ελληνικό απόσταγμα στα μπαρ του κόσμου. Παίζει μόνο του, παίζει και σε cocktails και γενικά θα σε εκπλήξει ευχάριστα. 

Hestia και Hesperis, δύο νέα μονοποικιλιακά κρασιά

Φυσικά, σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να απουσιάζουν και, τουλάχιστον, δύο φιάλες καλού κρασιού. Τέτοια ακριβώς είναι τα Hesperis και Hestia, από γηγενείς κρητικές ποικιλίες.

Το Hesperis 2019, είναι ένα Βιδιανό που ωρίμασε για 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια και παρέμεινε συνολικά για περισσότερο από δύο χρόνια στο οινοποιείο πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Στόχος του οινοποιού Βασίλη Λαδερού ήταν η δημιουργία ενός εξαιρετικά κομψού και ισορροπημένου Βιδιανού το οποίο θα είχε όλο τον απαραίτητο χρόνο για να ξεδιπλώσει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ HOME BAR 1

Από την πλευρά του, το Hestia 2019 είναι μία από τις λίγες μονοποικιλιακές ερυθρές εκφράσεις της "ατίθασης” Μαντηλαριάς που συχνά χρειάζεται blending partner για να μαλακώσει ο έντονα τανικός χαρακτήρας της.

> Διάβασε ακόμη: Ξεχασμένα κλασικά cocktails που αξίζουν ένα comeback

Ωστόσο στην περίπτωση του Hestia, το κρασί δείχνει έναν εξαιρετικά προσιτό χαρακτήρα, με όμορφα δουλεμένες τανίνες, σύνθετο αρωματικό μπουκέτο και αναζωογονητική οξύτητα. Σκουρόχρωμα φρούτα όπως δαμάσκηνα και κεράσια συνδυάζονται ιδανικά με νότες γλυκόριζας και βανίλιας σε ένα απόλυτα ισορροπημένο σύνολο.

Μπορείς να δεις μερικές ακόμη έξοχες επιλογές εδώ.

Κάποια χρήσιμα tips:

  • Τα bitters, το triple sec και το σιρόπι ζάχαρης είναι επιπλέον assets αν επιλέξεις να ασχοληθείς με το σπιτικό mixology. Στο κομμάτι των mixers αρκούν η σόδα και το τόνικ αλλά η γκάμα σου μπορεί να εμπλουτιστεί και με premium αναψυκτικά, όπως είναι αυτά της Three Cents. Επιπροσθέτως, μην παραλείψεις να επενδύσεις σε καλής ποιότητας πάγο (αρκετές από τις κάβες της πόλης έχουν).
  • Το τρόλεϊ κάνει τη διαφορά: Αν σκέφτεσαι κάτι extraordinaire προκειμένου να ικανοποιήσεις τους -στενούς συγγενείς θέλουμε να ελπίζουμε και σύμφωνα πάντοτε με τα μέτρα στο πλαίσιο περιορισμού του κορονοϊού- καλεσμένους ή απλά θέλεις να δημιουργήσεις μία ψευδαίσθηση από ένα φημισμένο μητροπολιτικό μπαρ για τον εαυτό σου και το έτερόν σου ήμισυ, χρησιμοποίησε ένα τρόλεϊ. Μπορείς να βρεις ένα συμβατικό σε κάποια αλυσίδα καταστημάτων που ειδικεύονται στα έπιπλα ή να ψαχτείς λίγο περισσότερο για κάποιο πιο ιδιαίτερο κομμάτι σε κάποιο vintage e-shop.
  • Το κατάλληλο glassware: Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το μπαρ του σπιτιού τους και δεν έχεις επενδύσει σε ποτήρια και καράφες; Τότε, φίλε μου, πιθανότατα κάνεις κάτι λάθος. Τα γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιείς πρέπει να είναι τα σωστά, είτε μιλάμε για κλασικά κομμάτια είτε για πιο σύγχρονες επιλογές.
  • Δημιούργησε έναν ζεστό και άνετο χώρο: Μπορεί οι πολυθρόνες ή ακόμη και ένας καναπές να μην είναι συνηθισμένη εικόνα στο αγαπημένο σου μπαρ, αλλά θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση σε εκείνο του σπιτιού σου. Σίγουρα μεγαλύτερη από οποιοδήποτε σκαμπό. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Αυτή είναι η πιο ακριβή τεκίλα στον κόσμο

Ένα μόνο μπουκάλι κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια και προφανώς, έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα