Τα κρασιά του Πάσχα

Οι ιδανικότερες οινικές επιλογές για τις ημέρες που ακολουθούν.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Απριλίου 2021

Μία από τις σοβαρότερες λίστες με την οποία αξίζει να ασχοληθείς σοβαρά ενόψει Πάσχα -ακόμη και υπό τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες- δεν είναι άλλη από αυτήν των κρασιών που θα συνοδεύσουν τα νηστίσιμα γεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και τον οβελία. Όπως κάθε σημαντική γιορτή, έτσι και αυτή μοιραία περιλαμβάνει –σύμφωνα με τις προσφιλείς συνήθειες των Ελλήνων, που, αν δεν υπάρχει φαγοπότι, δε θεωρούν πως γιορτάζουν– και ένα αρκετά απλωμένο γαστρονομικό φάσμα, με επιλογές από διαφορετικά είδη φαγητών. Τα κρασιά του Πάσχα λοιπόν.

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς

Το pairing των νηστίσιμων

Κατ’ επέκταση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και αυξημένες οινικές απαιτήσεις, τουλάχιστον γι’ αυτούς που θεωρούν ότι οφείλουν να συνδυάσουν σωστά το φαγητό με το κρασί.

Τα κρασιά του ΠάσχαΑν δεν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν σκληρή νηστεία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το μενού σου περιλαμβάνει γαρίδες, καλαμαράκια και άλλα θαλασσινά, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως αυτά πηγαίνουν πακέτο με ποικιλίες όπως η ρομπόλα, η μαλαγουζιά και το ασύρτικο, εκείνες δηλαδή που ξεχωρίζουν για την αρωματικότητα και την οξύτητά τους.

Στο τραπέζι της Ανάστασης τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν, ειδικά από τη στιγμή που την εμφάνισή της κάνει η μαγειρίτσα. Ιδανικά και σαν αντίβαρο στην πλούσια λιπαρότητά της και στα δυνατά αρωματικά της στοιχεία, ενδείκνυται το μάλλον απόλυτο ανοιξιάτικο κρασί: ένα δροσερό ροζέ.

> Διάβασε ακόμη: Κρασί και junk food: Τα καλύτερα pairings

Τα βαριά χαρτιά

Και ύστερα έρχεται ο οβελίας με τα παρελκόμενά του (λέγε με κοκορέτσι και λοιπές συκωταριές). Οφείλει να συνοδεύεται από ένα στιβαρό κόκκινο κρασί. Ξινόμαυρο και syrah έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς παρέχουν αρωματική και γευστική ισορροπία, χωρίς όμως η επιλογή μίας άλλης ποικιλίας να είναι λανθασμένη.

ΚΡΑΣΙ

Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι το ελληνικό κρασί το στηρίζεις μόνο επιλέγοντας επώνυμο εμφιαλωμένο και όχι τιμώντας το ανώνυμο χύμα, που τις περισσότερες φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως.

> Διάβασε ακόμη: Το πορτοκαλί κρασί είναι η νέα τάση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ιστορία και η συνταγή του Rob Roy

Πώς θα φτιάξεις την καλύτερη εκδοχή του σκωτσέζικου Manhattan.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Baijiu, το δημοφιλέστερο ποτό για το οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ

Το φλογερό ποτό της Κίνας πουλά πάνω από 10 δισεκατομμύρια λίτρα ετησίως, κάτι που το κάνει εκείνο που πίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ξεχασμένα κλασικά cocktails που αξίζουν ένα comeback

Το μέλλον των μπαρ ίσως χρειάζεται μία βόλτα στο παρελθόν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα σκωτσέζικα ουίσκι που θα πιεις μέχρι τα Χριστούγεννα

3 νέες κυκλοφορίες για το ενδεχομένως πιο εμβληματικό spirit που υπάρχει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Uncle Tan's είναι το νέο cool μπαρ του Πειραιά

Εξωτικά twists από την Ασία, ένα θαυμάσιο concept και η ιστορία ενός φανταστικού τύπου στρέφουν το ενδιαφέρον στο μεγάλο λιμάνι και το επόμενο viral μπαρ της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας