
Τα κρασιά του Πάσχα
Οι ιδανικότερες οινικές επιλογές για τις ημέρες που ακολουθούν.

Μία από τις σοβαρότερες λίστες με την οποία αξίζει να ασχοληθείς σοβαρά ενόψει Πάσχα -ακόμη και υπό τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες- δεν είναι άλλη από αυτήν των κρασιών που θα συνοδεύσουν τα νηστίσιμα γεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και τον οβελία. Όπως κάθε σημαντική γιορτή, έτσι και αυτή μοιραία περιλαμβάνει –σύμφωνα με τις προσφιλείς συνήθειες των Ελλήνων, που, αν δεν υπάρχει φαγοπότι, δε θεωρούν πως γιορτάζουν– και ένα αρκετά απλωμένο γαστρονομικό φάσμα, με επιλογές από διαφορετικά είδη φαγητών. Τα κρασιά του Πάσχα λοιπόν.
> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς
Το pairing των νηστίσιμων
Κατ’ επέκταση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και αυξημένες οινικές απαιτήσεις, τουλάχιστον γι’ αυτούς που θεωρούν ότι οφείλουν να συνδυάσουν σωστά το φαγητό με το κρασί.
Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν σκληρή νηστεία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το μενού σου περιλαμβάνει γαρίδες, καλαμαράκια και άλλα θαλασσινά, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως αυτά πηγαίνουν πακέτο με ποικιλίες όπως η ρομπόλα, η μαλαγουζιά και το ασύρτικο, εκείνες δηλαδή που ξεχωρίζουν για την αρωματικότητα και την οξύτητά τους.
Στο τραπέζι της Ανάστασης τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν, ειδικά από τη στιγμή που την εμφάνισή της κάνει η μαγειρίτσα. Ιδανικά και σαν αντίβαρο στην πλούσια λιπαρότητά της και στα δυνατά αρωματικά της στοιχεία, ενδείκνυται το μάλλον απόλυτο ανοιξιάτικο κρασί: ένα δροσερό ροζέ.
> Διάβασε ακόμη: Κρασί και junk food: Τα καλύτερα pairings
Τα βαριά χαρτιά
Και ύστερα έρχεται ο οβελίας με τα παρελκόμενά του (λέγε με κοκορέτσι και λοιπές συκωταριές). Οφείλει να συνοδεύεται από ένα στιβαρό κόκκινο κρασί. Ξινόμαυρο και syrah έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς παρέχουν αρωματική και γευστική ισορροπία, χωρίς όμως η επιλογή μίας άλλης ποικιλίας να είναι λανθασμένη.

Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι το ελληνικό κρασί το στηρίζεις μόνο επιλέγοντας επώνυμο εμφιαλωμένο και όχι τιμώντας το ανώνυμο χύμα, που τις περισσότερες φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως.
> Διάβασε ακόμη: Το πορτοκαλί κρασί είναι η νέα τάση
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας