Τα κρασιά του Πάσχα

Οι ιδανικότερες οινικές επιλογές για τις ημέρες που ακολουθούν.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Απριλίου 2021

Μία από τις σοβαρότερες λίστες με την οποία αξίζει να ασχοληθείς σοβαρά ενόψει Πάσχα -ακόμη και υπό τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες- δεν είναι άλλη από αυτήν των κρασιών που θα συνοδεύσουν τα νηστίσιμα γεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και τον οβελία. Όπως κάθε σημαντική γιορτή, έτσι και αυτή μοιραία περιλαμβάνει –σύμφωνα με τις προσφιλείς συνήθειες των Ελλήνων, που, αν δεν υπάρχει φαγοπότι, δε θεωρούν πως γιορτάζουν– και ένα αρκετά απλωμένο γαστρονομικό φάσμα, με επιλογές από διαφορετικά είδη φαγητών. Τα κρασιά του Πάσχα λοιπόν.

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το κρασί της Κεφαλονιάς

Το pairing των νηστίσιμων

Κατ’ επέκταση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και αυξημένες οινικές απαιτήσεις, τουλάχιστον γι’ αυτούς που θεωρούν ότι οφείλουν να συνδυάσουν σωστά το φαγητό με το κρασί.

Τα κρασιά του ΠάσχαΑν δεν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν σκληρή νηστεία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το μενού σου περιλαμβάνει γαρίδες, καλαμαράκια και άλλα θαλασσινά, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως αυτά πηγαίνουν πακέτο με ποικιλίες όπως η ρομπόλα, η μαλαγουζιά και το ασύρτικο, εκείνες δηλαδή που ξεχωρίζουν για την αρωματικότητα και την οξύτητά τους.

Στο τραπέζι της Ανάστασης τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν, ειδικά από τη στιγμή που την εμφάνισή της κάνει η μαγειρίτσα. Ιδανικά και σαν αντίβαρο στην πλούσια λιπαρότητά της και στα δυνατά αρωματικά της στοιχεία, ενδείκνυται το μάλλον απόλυτο ανοιξιάτικο κρασί: ένα δροσερό ροζέ.

> Διάβασε ακόμη: Κρασί και junk food: Τα καλύτερα pairings

Τα βαριά χαρτιά

Και ύστερα έρχεται ο οβελίας με τα παρελκόμενά του (λέγε με κοκορέτσι και λοιπές συκωταριές). Οφείλει να συνοδεύεται από ένα στιβαρό κόκκινο κρασί. Ξινόμαυρο και syrah έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς παρέχουν αρωματική και γευστική ισορροπία, χωρίς όμως η επιλογή μίας άλλης ποικιλίας να είναι λανθασμένη.

ΚΡΑΣΙ

Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι το ελληνικό κρασί το στηρίζεις μόνο επιλέγοντας επώνυμο εμφιαλωμένο και όχι τιμώντας το ανώνυμο χύμα, που τις περισσότερες φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως.

> Διάβασε ακόμη: Το πορτοκαλί κρασί είναι η νέα τάση

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένας σύντομος οδηγός για να γιορτάσεις την World Whisky Day

Μία τέλεια αφορμή για να τιμήσεις τον βασιλιά των ποτών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το δημοφιλέστερο cocktail του κόσμου αυτή τη στιγμή

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας οδηγός για την World Cocktail Day

Η 13η Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας μυστικός κήπος στο αίθριο του Alexander’s Lounge

Το νέο all-day lounge του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία υπόσχεται κομψές αποδράσεις στην καρδιά της Αθήνας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το πιο ακριβό κρασί του κόσμου έρχεται από το διάστημα

Πόσο μπορεί να κοστίζει ένα Château Petrus του 2000, που πέρασε 14 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Γραφει Μπαμπης Δουκας