Τα ακριβότερα gins της αγοράς

Ένα που περιέχει μυρμήγκια, κάποιο που φτιάχνεται από το 1961 και εκείνο που κοστίζει σχεδόν €5.000.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Σεπτεμβρίου 2019

Πριν μερικούς μήνες, γράφαμε ότι το 2019 είναι η χρονιά του gin και αυτό ασφαλώς επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα. Διαφορετικά βοτανικά μείγματα, premium gins και μπόλικες τάσεις γύρω από το αρκευθούχο απόσταγμα έκαναν την εμφάνισή τους, επαναφέροντας το ενδιαφέρον και ανανεώνοντας την περιέργεια γύρω από το εν λόγω ποτό. Λίγο πριν από αυτό, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Kirstie Landry έκανε μία έρευνα, καταλήγοντας στα 10 πιο ακριβά gins που κυκλοφορούν στην αγορά. 

Στη δέκατη θέση της λίστας της φιγουράρει το Cambridge Seasonal Gin που κοστολογείται στα €99 και βασίζεται σε ένα μείγμα με μέλι, λεμόνι, βάλσαμο και μανόλια, στο οποίο προστίθενται συμπληρωματικά υλικά όπως τριαντάφυλλο και πέταλα βιολέτας, βασιλικός, δεντρολίβανο και φύλλα φραγκοστάφυλου. Μία θέση πιο κάτω, βρίσκεται το Monkey 47 Distiller's Cut 2018, που τιμάται στα €122.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin (@monkey47) on

Κάθε χρόνο, η ετήσια παραγωγή της συλλεκτικής έκδοσης του αποστακτηρίου που βρίσκεται στον Μέλανα Δρυμό, στη Γερμανία, επεκτείνεται σε μόλις 4.000 φιάλες. Στο νο.8 της αξιολόγησης, υπάρχει το Foragers Clogau Reserve Gin (€144), που κυκλοφόρησε σε μόλις 440 μουκάλια, ενώ στο νο.7 συναντά κάποιος το Ferdinand's Saar Dry Gin Goldcap (€147), ένα gin που φτιάχνεται σε μία περιοχή ανάμεσα στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία, με γεύσεις από αχλάδι, ακακία, σταφύλι, κακάο και δαμάσκηνο να συνθέτουν το σώμα του.

Τα ακριβότερα gins της αγοράς

Την έκτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα καταλαμβάνουν τα Ramazzotti Dry Gin 1960's Bottling Note (€160) και Cambridge Anty Gin (€222). Το πρώτο είναι ένα ιταλικό gin με 45% ABV, που είναι γνωστό και ως Dry Gin BB στην αγορά, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι σημαίνει το "ΒΒ". Όσον αφορά το Cambridge Anty Gin, χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμα εσπεριδοειδών, με κάθε φιάλη του να περιέχει 62 κόκκινα μυρμήγκια που ενισχύουν τη γεύση του. 

Αμέσως πριν την κορυφαία τριάδα, υπάρχει το Hms Victory Oak Barrel Aged Navy Strength Gin, κάθε φιάλη του οποίου κοστολογείται στα €395. Βασίζεται σε μία παλιά συνταγή του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας που χρονολογείται από το 1800. Η απόσταξή του μάλιστα γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Βασιλικού Ναυτικού στο Πόρτσμουθ και πωλείται σε μία συλλεκτική δρύινη θήκη. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOLET'S Finest Gins (@noletsgins) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cambridge Distillery (@cambridgegin) on

Η κορυφαία τριάδα ανοίγει με το Nolet's Reserve Gin (€590), το αποστακτήριο του οποίου είναι το παλαιότερο στην Ολλανδία και παράγεται από τη δέκατη πλέον γενιά της οικογένειας Nolet, σε περιορισμένες ποσότητες. Η γεύση του έχει έντονες αντιθέσεις, ισορροπώντας ανάμεσα στο γλυκό και το πικάντικο. Μία ανάσα από την κορυφή βρίσκεται το Cambridge Watenshi Gin (€2.224), ένα από τα σπανιότερα gins του κόσμου, που είναι μία σύμπραξη ποτοποιών και κοσμηματοπωλών, γι' αυτό και η φιάλη του είναι διακοσμημένη με ασήμι. Κάθε παρτίδα του παράγεται σε ελάχιστα μπουκάλια και η γεύση του είναι ένα μείγμα από μπαχαρικά, κέδρο και εσπεριδοειδή.

Το πιο ακριβό gin του πλανήτη είναι το Morus LXIV Gin, που κοστίζει €4.450. Η έντονη γεύση του αλλά και η κάτι παραπάνω από σπάνια συσκευασία του (που αποτελείται από επεξεργασμένα φύλλα μουριάς, πορσελάνη και δέρμα) δικαιολογούν την τιμή του.

Morus LXIV Gin

Διάβασε ακόμη για τα 5 κλασικότερα cocktails με βότκα που υπάρχουν, την ιστορία και τη διαχρονική γοητεία του Singapore Sling και ποια είναι τα γοητευτικότερα speakeasy bars σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.