Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το κορεάτικο αλκοόλ
Αποστάγματα από ρύζι που πηγαίνουν το παιχνίδι πολύ πιο μακριά από τις τοπικές μπύρες.
Εάν η μοίρα το έφερε έτσι ώστε κάποια στιγμή στη ζωή σου να βρέθηκες σε ένα αυθεντικό κορεάτικο μπάρμπεκιου ή ακόμα πιο απλά έτυχε να παρακολουθήσεις τις εξορμήσεις του Anthony Bourdain στη Σεούλ, τότε σίγουρα θα γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το soju. Για τους μη έχοντες γνώση, πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται στη Νότια Κορέα, συνήθως από ρύζι, σιτάρι και κριθάρι, αν και στις πιο σύγχρονες εκδοχές του το πρώτο συστατικό αντικαθίσταται από πατάτες ή γλυκοπατάτες. Είναι διάφανο και διαυγές, με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ να βρίσκεται σχεδόν στο 50%.
Η γεύση του είναι καθαρή και ουδέτερη και το όνομά του μεταφράζεται ως "καμμένο αλκοόλ", καθώς η απόσταξή του γίνεται σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η ιστορία της παραγωγής του ξεκινά πίσω στον 13ο αιώνα, όταν οι Μογγόλοι -που είχαν υπό την κατοχή τους την κορεάτικη επικράτεια- δίδαξαν στους ντόπιους την τεχνική απόσταξης του arak, με τους τελευταίους να προσαρμόζουν τη συνταγή στα υλικά που ευδοκιμούσαν στην περιοχή τους. Η δημοφιλία του soju όμως άργησε μερικούς αιώνες και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της παγκοσμίως σχετικά πρόσφατα, όταν ο εξαιρετικά διάσημος PSY (ναι, αυτός του Gangnam Style) συμμετείχε σε διαφημιστικές καμπάνιες κάποιων συγκεκριμένων brands του ποτού. Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή του είναι ιδιαιτέρως μεγάλη στην ασιατική χώρα, σε σημείο που να θεωρείται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα spirits παγκοσμίως.
Φυσικά, το soju δεν είναι το μόνο κορεάτικο ποτό που φτιάχνεται από ρύζι, καθώς στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα takju και yakju, με ορισμένες διαφοροποιήσεις στις συνταγές και στις τεχνικές απόσταξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λέξη "ju" σημαίνει "αλκοόλ". Ένα κοινό στοιχείο και των τριών κατηγοριών εντοπίζεται στην αξιοποίηση του ρυζιού: Αυτό, αφού υποστεί ζύμωση, ανακατεύεται με ένα μείγμα σιταριών και προκύπτει το nuruk, ένα αρχικό προϊόν ζύμωσης το οποίο ψήνεται και αποστάζεται, δίνοντας στο εκάστοτε ποτό το αλκοολικό funk και τις απαραίτητες εντάσεις. Η πρώτη απόσταξη δίνει το takju, με ABV από 6%-16%, η δεύτερη το yakju (ABV από 16%-45%) και η τρίτη το soju. Και τα τρία -αλλά ειδικά το τελευταίο- θα τα συναντήσεις στα μπαρ μητροπόλεων όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο - τα σερβίρουν συνήθως ως σφηνάκια.
Τέλος, πέρα από αυτά, αν βρεθείς ποτέ στη ζωή σου σε κάποιο μπαρ της Νότιας (ή ακόμη και της Βόρειας) Κορέας, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το makgeolli (ή makkoli) που είναι ένα κρασί ρυζιού με γαλακτώδη υφή και γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό, το πικρό και το ξινό. Από τα προαναφερθέντα ποτά θυμίζει κατά κάποιο τρόπο το takju, έχοντας την ίδια αλκοολική ένταση. Ακολουθούν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά κορεάτικα ποτά.
Jinro

Το δημοφιλέστερο sonju που υπάρχει και ασφαλώς εκείνο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Φτιάχνεται από το 1924 και υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις του, με κοινό παρονομαστή τη φρεσκάδα στη γεύση και τα αρώματα.
Tokki

Το εν λόγω brand είναι το πρώτο που έφτιαξε soju εκτός Νότιας Κορέας και το αποστακτήριό του βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Βασικό του συστατικό είναι το 100% οργανικό ρύζι από καλλιέργειες της Καλιφόρνιας. Έχει λεπτή και λεία γεύση που παραπέμπει σε βότκα, που πλαισιώνεται από διακριτικά αρώματα αχλαδιού και γιασεμιού.
Yeonyeop Saeng

Αυτό το takju παράγεται στο μικρό αποστακτήριο Midam, στα βουνά λίγο έξω από τη Σεούλ. Ξεχωρίζει η γεύση από λιωμένα φύλλα λωτού, το οποίο δίνει στην υπόλοιπη συνταγή νότες μαύρου τσαγιού και ήπια οξύτητα.
Song Myeong-seop

To makgeolli Song Myeong-seop θεωρείται ένα από τα πιο premium της κατηγορίας του. Παράγεται μάλιστα από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας στο αποστακτήριο Taein, ώστε να διατηρηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι απόσταξης. Είναι τραγανό, ελαφρώς sparkling και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Το χαρακτηριστικό λευκό μπουκάλι θα το βρεις οπουδήποτε στη Νότια Κορέα.
Jahuihyang

Το όνομά του μεταφράζεται ως "μεθυσμένο άρωμα" και το συγκεκριμένο yakju φροντίζει να το επιβεβαιώνει στο απόλυτο, έχοντας εξαιρετικά ανθικό άρωμα και αντίστοιχη γεύση.
Διάβασε ακόμη για το Baijiu, το δημοφιλέστερο ποτό για το οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ, τα ξαδέρφια της τεκίλας που ονομάζονται sotol και avila καθώς και για το επίσημο αλκοόλ της Παταγονίας, το Träkál.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.