Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το κορεάτικο αλκοόλ

Αποστάγματα από ρύζι που πηγαίνουν το παιχνίδι πολύ πιο μακριά από τις τοπικές μπύρες.

Εάν η μοίρα το έφερε έτσι ώστε κάποια στιγμή στη ζωή σου να βρέθηκες σε ένα αυθεντικό κορεάτικο μπάρμπεκιου ή ακόμα πιο απλά έτυχε να παρακολουθήσεις τις εξορμήσεις του Anthony Bourdain στη Σεούλ, τότε σίγουρα θα γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το soju. Για τους μη έχοντες γνώση, πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται στη Νότια Κορέα, συνήθως από ρύζι, σιτάρι και κριθάρι, αν και στις πιο σύγχρονες εκδοχές του το πρώτο συστατικό αντικαθίσταται από πατάτες ή γλυκοπατάτες. Είναι διάφανο και διαυγές, με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ να βρίσκεται σχεδόν στο 50%.

Η γεύση του είναι καθαρή και ουδέτερη και το όνομά του μεταφράζεται ως "καμμένο αλκοόλ", καθώς η απόσταξή του γίνεται σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η ιστορία της παραγωγής του ξεκινά πίσω στον 13ο αιώνα, όταν οι Μογγόλοι -που είχαν υπό την κατοχή τους την κορεάτικη επικράτεια- δίδαξαν στους ντόπιους την τεχνική απόσταξης του arak, με τους τελευταίους να προσαρμόζουν τη συνταγή στα υλικά που ευδοκιμούσαν στην περιοχή τους. Η δημοφιλία του soju όμως άργησε μερικούς αιώνες και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της παγκοσμίως σχετικά πρόσφατα, όταν ο εξαιρετικά διάσημος PSY (ναι, αυτός του Gangnam Style) συμμετείχε σε διαφημιστικές καμπάνιες κάποιων συγκεκριμένων brands του ποτού. Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή του είναι ιδιαιτέρως μεγάλη στην ασιατική χώρα, σε σημείο που να θεωρείται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα spirits παγκοσμίως.

Φυσικά, το soju δεν είναι το μόνο κορεάτικο ποτό που φτιάχνεται από ρύζι, καθώς στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα takju και yakju, με ορισμένες διαφοροποιήσεις στις συνταγές και στις τεχνικές απόσταξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λέξη "ju" σημαίνει "αλκοόλ". Ένα κοινό στοιχείο και των τριών κατηγοριών εντοπίζεται στην αξιοποίηση του ρυζιού: Αυτό, αφού υποστεί ζύμωση, ανακατεύεται με ένα μείγμα σιταριών και προκύπτει το nuruk, ένα αρχικό προϊόν ζύμωσης το οποίο ψήνεται και αποστάζεται, δίνοντας στο εκάστοτε ποτό το αλκοολικό funk και τις απαραίτητες εντάσεις. Η πρώτη απόσταξη δίνει το takju, με ABV από 6%-16%, η δεύτερη το yakju (ABV από 16%-45%) και η τρίτη το soju. Και τα τρία -αλλά ειδικά το τελευταίο- θα τα συναντήσεις στα μπαρ μητροπόλεων όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο - τα σερβίρουν συνήθως ως σφηνάκια.

Τέλος, πέρα από αυτά, αν βρεθείς ποτέ στη ζωή σου σε κάποιο μπαρ της Νότιας (ή ακόμη και της Βόρειας) Κορέας, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το makgeolli (ή makkoli) που είναι ένα κρασί ρυζιού με γαλακτώδη υφή και γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό, το πικρό και το ξινό. Από τα προαναφερθέντα ποτά θυμίζει κατά κάποιο τρόπο το takju, έχοντας την ίδια αλκοολική ένταση. Ακολουθούν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά κορεάτικα ποτά. 

Jinro

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το κορεάτικο αλκοόλ

Το δημοφιλέστερο sonju που υπάρχει και ασφαλώς εκείνο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Φτιάχνεται από το 1924 και υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις του, με κοινό παρονομαστή τη φρεσκάδα στη γεύση και τα αρώματα. 

Tokki

ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ ΠΟΤΑ TOKKI SONJU

Το εν λόγω brand είναι το πρώτο που έφτιαξε soju εκτός Νότιας Κορέας και το αποστακτήριό του βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Βασικό του συστατικό είναι το 100% οργανικό ρύζι από καλλιέργειες της Καλιφόρνιας. Έχει λεπτή και λεία γεύση που παραπέμπει σε βότκα, που πλαισιώνεται από διακριτικά αρώματα αχλαδιού και γιασεμιού.

Yeonyeop Saeng

ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ ΠΟΤΑ TAKJU

Αυτό το takju παράγεται στο μικρό αποστακτήριο Midam, στα βουνά λίγο έξω από τη Σεούλ. Ξεχωρίζει η γεύση από λιωμένα φύλλα λωτού, το οποίο δίνει στην υπόλοιπη συνταγή νότες μαύρου τσαγιού και ήπια οξύτητα. 

Song Myeong-seop

ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ ΠΟΤΑ MAKKOLI SONG

To makgeolli Song Myeong-seop θεωρείται ένα από τα πιο premium της κατηγορίας του. Παράγεται μάλιστα από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας στο αποστακτήριο Taein, ώστε να διατηρηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι απόσταξης. Είναι τραγανό, ελαφρώς sparkling και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Το χαρακτηριστικό λευκό μπουκάλι θα το βρεις οπουδήποτε στη Νότια Κορέα.

Jahuihyang

ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ ΠΟΤΑ YAKJU JAHUIHYANH

Το όνομά του μεταφράζεται ως "μεθυσμένο άρωμα" και το συγκεκριμένο yakju φροντίζει να το επιβεβαιώνει στο απόλυτο, έχοντας εξαιρετικά ανθικό άρωμα και αντίστοιχη γεύση. 


Διάβασε ακόμη για το Baijiu, το δημοφιλέστερο ποτό για το οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ, τα ξαδέρφια της τεκίλας που ονομάζονται sotol και avila καθώς και για το επίσημο αλκοόλ της Παταγονίας, το Träkál.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.