
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το κορεάτικο αλκοόλ
Αποστάγματα από ρύζι που πηγαίνουν το παιχνίδι πολύ πιο μακριά από τις τοπικές μπύρες.

Εάν η μοίρα το έφερε έτσι ώστε κάποια στιγμή στη ζωή σου να βρέθηκες σε ένα αυθεντικό κορεάτικο μπάρμπεκιου ή ακόμα πιο απλά έτυχε να παρακολουθήσεις τις εξορμήσεις του Anthony Bourdain στη Σεούλ, τότε σίγουρα θα γνωρίζεις τι ακριβώς είναι το soju. Για τους μη έχοντες γνώση, πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται στη Νότια Κορέα, συνήθως από ρύζι, σιτάρι και κριθάρι, αν και στις πιο σύγχρονες εκδοχές του το πρώτο συστατικό αντικαθίσταται από πατάτες ή γλυκοπατάτες. Είναι διάφανο και διαυγές, με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ να βρίσκεται σχεδόν στο 50%.
Η γεύση του είναι καθαρή και ουδέτερη και το όνομά του μεταφράζεται ως "καμμένο αλκοόλ", καθώς η απόσταξή του γίνεται σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η ιστορία της παραγωγής του ξεκινά πίσω στον 13ο αιώνα, όταν οι Μογγόλοι -που είχαν υπό την κατοχή τους την κορεάτικη επικράτεια- δίδαξαν στους ντόπιους την τεχνική απόσταξης του arak, με τους τελευταίους να προσαρμόζουν τη συνταγή στα υλικά που ευδοκιμούσαν στην περιοχή τους. Η δημοφιλία του soju όμως άργησε μερικούς αιώνες και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της παγκοσμίως σχετικά πρόσφατα, όταν ο εξαιρετικά διάσημος PSY (ναι, αυτός του Gangnam Style) συμμετείχε σε διαφημιστικές καμπάνιες κάποιων συγκεκριμένων brands του ποτού. Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή του είναι ιδιαιτέρως μεγάλη στην ασιατική χώρα, σε σημείο που να θεωρείται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα spirits παγκοσμίως.
Φυσικά, το soju δεν είναι το μόνο κορεάτικο ποτό που φτιάχνεται από ρύζι, καθώς στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα takju και yakju, με ορισμένες διαφοροποιήσεις στις συνταγές και στις τεχνικές απόσταξης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λέξη "ju" σημαίνει "αλκοόλ". Ένα κοινό στοιχείο και των τριών κατηγοριών εντοπίζεται στην αξιοποίηση του ρυζιού: Αυτό, αφού υποστεί ζύμωση, ανακατεύεται με ένα μείγμα σιταριών και προκύπτει το nuruk, ένα αρχικό προϊόν ζύμωσης το οποίο ψήνεται και αποστάζεται, δίνοντας στο εκάστοτε ποτό το αλκοολικό funk και τις απαραίτητες εντάσεις. Η πρώτη απόσταξη δίνει το takju, με ABV από 6%-16%, η δεύτερη το yakju (ABV από 16%-45%) και η τρίτη το soju. Και τα τρία -αλλά ειδικά το τελευταίο- θα τα συναντήσεις στα μπαρ μητροπόλεων όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο - τα σερβίρουν συνήθως ως σφηνάκια.
Τέλος, πέρα από αυτά, αν βρεθείς ποτέ στη ζωή σου σε κάποιο μπαρ της Νότιας (ή ακόμη και της Βόρειας) Κορέας, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις το makgeolli (ή makkoli) που είναι ένα κρασί ρυζιού με γαλακτώδη υφή και γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό, το πικρό και το ξινό. Από τα προαναφερθέντα ποτά θυμίζει κατά κάποιο τρόπο το takju, έχοντας την ίδια αλκοολική ένταση. Ακολουθούν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά κορεάτικα ποτά.
Jinro

Το δημοφιλέστερο sonju που υπάρχει και ασφαλώς εκείνο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Φτιάχνεται από το 1924 και υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις του, με κοινό παρονομαστή τη φρεσκάδα στη γεύση και τα αρώματα.
Tokki

Το εν λόγω brand είναι το πρώτο που έφτιαξε soju εκτός Νότιας Κορέας και το αποστακτήριό του βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Βασικό του συστατικό είναι το 100% οργανικό ρύζι από καλλιέργειες της Καλιφόρνιας. Έχει λεπτή και λεία γεύση που παραπέμπει σε βότκα, που πλαισιώνεται από διακριτικά αρώματα αχλαδιού και γιασεμιού.
Yeonyeop Saeng

Αυτό το takju παράγεται στο μικρό αποστακτήριο Midam, στα βουνά λίγο έξω από τη Σεούλ. Ξεχωρίζει η γεύση από λιωμένα φύλλα λωτού, το οποίο δίνει στην υπόλοιπη συνταγή νότες μαύρου τσαγιού και ήπια οξύτητα.
Song Myeong-seop

To makgeolli Song Myeong-seop θεωρείται ένα από τα πιο premium της κατηγορίας του. Παράγεται μάλιστα από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας στο αποστακτήριο Taein, ώστε να διατηρηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι απόσταξης. Είναι τραγανό, ελαφρώς sparkling και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Το χαρακτηριστικό λευκό μπουκάλι θα το βρεις οπουδήποτε στη Νότια Κορέα.
Jahuihyang

Το όνομά του μεταφράζεται ως "μεθυσμένο άρωμα" και το συγκεκριμένο yakju φροντίζει να το επιβεβαιώνει στο απόλυτο, έχοντας εξαιρετικά ανθικό άρωμα και αντίστοιχη γεύση.
Διάβασε ακόμη για το Baijiu, το δημοφιλέστερο ποτό για το οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ, τα ξαδέρφια της τεκίλας που ονομάζονται sotol και avila καθώς και για το επίσημο αλκοόλ της Παταγονίας, το Träkál.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςO Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος
Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.
Γραφει Τιμος Σαλαμες