7 ποτά για να κάνεις Dry January

Κάποιες ενδιαφέρουσες alcohol-free επιλογές για να επανέλθεις από τις κραιπάλες των γιορτών.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Ιανουαρίου 2020

Είναι γεγονός πως η εορταστική ανάπαυλα των Χριστουγέννων ενδείκνυται, σχεδόν παραδοσιακά, για παρασπονδίες τόσο στο κομμάτι του φαγητού όσο και σε εκείνο του ποτού. Μετά από τις εν λόγω ημέρες ωστόσο, έχεις μία καλή ευκαιρία να επανέλθεις σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Στην πρώτη περίπτωση με την υιοθέτηση κάποιας μικρότερης ή μεγαλύτερης δίαιτας. Στη δεύτερη, ίσως θα πρέπει να ακολουθήσεις το ολοένα και πιο ανερχόμενο trend του Dry January. 

Αυτό που ξεκίνησε αρχικά ως μία καμπάνια της εταιρείας Alcohol Change UK το 1984 προκειμένου να επανέλθει ευκολότερα κάποιος από τις αλκοολικές κραιπάλες των γιορτών και ταυτόχρονα να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπίες, εξελίχθηκε σχεδόν σε παγκόσμιο κίνημα. Η βασική αρχή του είναι απλή και ξεκάθαρη: Δεν θα βάλεις σταγόνα αλκοόλ στο στόμα σου από το πρωί της 1ης Ιανουαρίου και μέχρι την πρώτη ημέρα του Φλεβάρη. Στην πρωτοβουλία εντάσσονται ετησίως όλο και περισσότερα brands, εταιρείες αλλά και επιστημονικά ινστιτούτα. Οι κολοσσοί του spirits industry έχουν αντιληφθεί ασφαλώς τη σημασία του αλλά και την όλο και πιο διαδεδομένη τάση των low ABV ή alcohol-free ποτών, κάνοντας σημαντικά βήματα και παρουσιάζοντας αρκετά ενδιαφέροντα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι λοιπόν, μπορείς το επόμενο διάστημα να δώσεις ευκαιρίες σε ετικέτες όπως οι παρακάτω, προσφέροντας παράλληλα στον οργανισμό σου ένα απαραίτητο time out από το αλκοόλ.

Feragaia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feragaia (@feragaia) on

Το πρώτο μη-αλκοολούχο σκωτσέζικο spirit είναι εμπνευσμένο από το ουίσκι και αποστάζεται, αναμιγνύεται και εμφιαλώνεται στα Lowlands. Σε αυτό συνδυάζονται 14 βοτανικά στοιχεία μεταξύ των οποίων φύκια, φύλλα δάφνης και χαμομήλι, τα οποία δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα με γήινες και πικάντικες νότες. Έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και το όνομά του προκύπτει από τη λατινική λέξη Fera που σημαίνει άγρια και από την ελληνική γαία, δηλαδή την γη. Πίνεται είτε σκέτο με πάγο ή ελάχιστο tonic water, είτε σε κάποιο εναλλακτικό whiskey cocktail.

Memento Green

To ιταλικό spirit είναι εμπνευσμένο από τη μεσογειακή φύση, με έντονα βοτανικά αρώματα και ιδιαίτερα ανθική γεύση. Μεταξύ άλλων περιέχει φύλλα μυρτιάς, τσάι χωρίς καφεΐνη, σιρόπι ζάχαρης, χυμό αλόης και κουρκουμά, που του επιτρέπουν να διαμορφώσει ένα γλυκόπικρο αλλά ισορροπημένο προφίλ. 

Amplify

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amplify (@drinkamplify) on

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό blend από βότανα και εσπεριδοειδή που παράγεται στο Harrogate του βόρειου Yorkshire της Αγγλίας. Το γευστικό του προφίλ είναι γλυκόπικρο, με αρκετά ενδιαφέροντα αρώματα -μεταξύ άλλων από λεμονόχορτο, ginseng και κόλιανδρο. Εκτός των άλλων ξεχωρίζει και για την καλαίσθητη ετικέτα της φιάλης του, που έχει δημιουργήσει η ζωγράφος Sophie Abbott. Προτείνεται με οποιοδήποτε Mediterranean Tonic και μία φλούδα πορτοκαλιού ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε cocktails. 

Sea Arch

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sea Arch (@sea_arch) on

Περιγράφεται ως μία non-alcoholic εναλλακτική για το gin, που δεν περιέχει θερμίδες, ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες. Αποτελείται από 11 βότανα και είναι προϊόν διπλής απόσταξης - pot still, με μετέπειτα αφαίρεση του αλκοόλ. Βασική του γεύση είναι αυτή του αρκεύθου, με έντονες νότες από κάρδαμο και πορτοκάλι. Σερβίρεται σε balloon ποτήρι με tonic και ελάχιστο στημένο lime.

Pentire Adrift

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pentire Drinks 🌱 (@pentiredrinks) on

Ένα ακόμη alcohol-free βοτανικό spirit, που πρωτοκυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο. Ο πρώην επαγγελματίας surfer Alistair Frost ίδρυσε το συγκεκριμένο brand στην Κορνουάλη θέλοντας να αποτίσει έναν φόρο τιμής στο ύφος και τις γεύσεις της περιοχής. Έχοντας αρκετά συστατικά από τη θάλασσα, το Pentire Adrift διαθέτει ακόμη αρώματα φασκόμηλου και δεντρολίβανου. 

Zero Zero 24

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hooghoudt (@hooghoudt1888) on

Το ολλανδικό αποστακτήριο Hooghoudt, στο Γκρόνινγκεν, φημίζεται για το περίφημο Rijke Jenever No 24 (σ.σ. Το jenever ή genever είναι απόσταγμα αρωματισμένο με άρκευθο, που θεωρείται ο πρόγονος του gin). Οι άνθρωποί του αποφάσισαν να κάνουν ένα σημαντικό άνοιγμα στον χώρο των non-alcohol spirits, με ένα νόστιμο ποτό στο οποίο κυριαρχεί ο άρκευθος και πλαισιώνεται με ενδιαφέρουσες βοτανικές και ανθικές νότες. 

Seedlip Nogroni

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Seedlip Company (@seedlipdrinks) on

Το εμφιαλωμένο Negroni της Seedlip δίνει ένα θαυμάσιο μη-αλκοολικό twist σε ένα από τα κλασικότερα cocktails, με πολύπλοκο, πικρό και όξινο χαρακτήρα. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ποτά της κατηγορίας και το συναντά κάποιος στα πιο δημοφιλή μπαρ του πλανήτη και σε πολύ εξειδικευμένες κάβες. Κάθε φιάλη περιέχει 2 servings. 


Διάβασε ακόμη για τα αθηναϊκά μπαρ στην εποχή του concept, τι θα θυμόμαστε από τον χώρο του ποτού το 2019 και πώς το METAXA σου προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι απόλαυσης. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Κρασί & τυρί: Tέλειος γάμος ή σίγουρο διαζύγιο;

Ένας ειδικός μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ιδανικό pairing κρασιών και τυριών.

Πίνουμε όπως τη δεκαετία του 1920

Όλο και περισσότερα trends του κόσμου του ποτού θυμίζουν την Ποτοαπαγόρευση.