Μάλλον ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το μεξικάνικο ουίσκι

Η τεκίλα αποκτά σημαντικό αντίπαλο στη μεξικάνικη αγορά. Και μάλιστα, από εκεί που δεν το περίμενε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2020

Ποιες περιοχές σου έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για ουίσκι; Σκωτία και Κεντάκι, Ιρλανδία και Ιαπωνία. Σωστά; Τι θα έλεγες αν σε αυτές προσθέταμε και την Οαχάκα; Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα. Η περιοχή στα νότια του Μεξικού, εκτός από τα γνωστά -τεκίλα και mezcal- έχει διανύσει αρκετά σημαντικό έδαφος στο σιρκουί του ουίσκι με κάποια brands (όπως τα Sierra Norte και Pierde Almas) να επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Η ιστορία

Το καλαμπόκι συναντάται εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια στο Μεξικό, που είναι μία από τις 5 κορυφαίες σε παραγωγή χώρες του πλανήτη. Εκτός από το παραδοσιακό όμως, στη χώρα της τεκίλας συναντάς το καλαμπόκι και σε μαύρη, μοβ και κόκκινη εκδοχή - μάλιστα τα συγκεκριμένα θεωρούνται superfoods.

Μάλλον ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το μεξικάνικο ουίσκι

Παρότι το καλαμπόκι υπήρχε στο Μεξικό και πριν από 9.000 χρόνια, το ουίσκι ξεκίνησε να φτιάχνεται πολύ, πολύ αργότερα. Πότε έγινε λοιπόν η αρχή; Οι πρώτες απόπειρες καταγράφονται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν δύο Γάλλοι αγρότες που έχουν μετακομίσει μόνιμα στην Οαχάκα επιχείρησαν να δημιουργήσουν ουίσκι.

ΟΥΙΣΚΙ ΜΕΞΙΚΟ 1

Δεν τα κατάφεραν. Η επόμενη απόπειρα έρχεται μία δεκαετία αργότερα και είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από την The Best Spirit Company S.A. που λάνσαρε το Williamson 18, το 2013 όταν και εξασφάλισε τελικά την άδεια από την μεξικάνικη κυβέρνηση, με τιμή φιάλης τα $8. Ακολούθησαν άλλα, ποιοτικότερα brands λόγω και της αυξημένης ζήτησης στη συγκεκριμένα αγορά: Το ουίσκι ακολουθεί πλέον την τεκίλα σε όρους net value - η πρώτη καταλαμβάνει μερίδιο της αγοράς σε ποσοστό 26,4% έναντι 20,8% του ανερχόμενου "αντιπάλου" της, με βάση τα στοιχεία της ISCAM για το 2018.  

Πώς φτιάχνεται

Το μεξικάνικο ουίσκι, που γράφεται whiskey σαν το ιρλανδικό και το αμερικάνικο, φτιάχνεται όπως και το bourbon έχοντας ως βασικό συστατικό (σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 51%) το καλαμπόκι. Αφού οι κόκκοι του καλαμποκιού αλεστούν και βραστούν, ζυμώνονται μαζί με βύνη κριθαριού (σε ποσοστό περίπου 15%).

ΟΥΙΣΚΙ ΜΕΞΙΚΟ 2

Στη συνέχεια, ακολουθεί διπλή απόσταξη. Το μεξικάνικο ουίσκι παλαιώνει σε βαρέλια γαλλικής βελανιδιάς, προκειμένου να σχηματίσει γευστικό χαρακτήρα. Είναι μία απλή, σχεδόν βασική, συνταγή για ουίσκι. Η ποικιλία των καλαμποκιών του Μεξικού όμως καθώς και η περίοδος ωρίμανσης στα βαρέλια είναι εκείνα που χτίζουν το προφίλ του εν λόγω ποτού. H γεύση του περιγράφεται ως απαλή και ελαφρώς πικάντικη, με στοιχεία καραμέλας και βανίλιας. Μεταβάλλεται ελαφρώς όμως αναλόγως του τύπου καλαμποκιού που θα χρησιμοποιηθεί.

Έχει μέλλον;

Το κρισιμότερο των ερωτημάτων που θα μπορούσε να θέσει κάποιος και μάλλον αυτό που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα: Είναι το μεξικάνικο ουίσκι ένα παροδικό φαινόμενο που θα κάνει σύντομο κύκλο και θα εξαφανιστεί ή ένα spirit που πατά σε στιβαρές βάσεις και ήρθε για να μείνει; Η απάντηση μπορεί να δοθεί λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες πολύ σημαντικές παραμέτρους όπως το τι θα συμβεί τελικά με την κρίση στην καλλιέργεια της αγαύης αλλά και ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες παραγωγής ουίσκι στο Μεξικό, όσον αφορά το ποσοτικό κριτήριο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sierra Norte Mexican Whiskey (@sierra_norte_whiskey) on

Η άνοδος γενικά του ουίσκι στη μεξικάνικη αγορά μπορεί να επιβεβαιωθεί από την αύξηση των πωλήσεων κατά 20% του τελευταίου χρόνου σε brands όπως το Jim Beam και το Maker’s Mark - σίγουρα ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Όπως και το γεγονός πως η Becle S.A.B. de C.V, εταιρεία που έχει στην κατοχή της το brand της Jose Cuervo, απέκτησε τα δικαιώματα του (καναδέζικου ουίσκι) Pendleton για $205.000.000. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν κάτι και με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην άνθιση και του μεξικάνικου ουίσκι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.