Μάλλον ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το μεξικάνικο ουίσκι

Η τεκίλα αποκτά σημαντικό αντίπαλο στη μεξικάνικη αγορά. Και μάλιστα, από εκεί που δεν το περίμενε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2020

Ποιες περιοχές σου έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για ουίσκι; Σκωτία και Κεντάκι, Ιρλανδία και Ιαπωνία. Σωστά; Τι θα έλεγες αν σε αυτές προσθέταμε και την Οαχάκα; Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα. Η περιοχή στα νότια του Μεξικού, εκτός από τα γνωστά -τεκίλα και mezcal- έχει διανύσει αρκετά σημαντικό έδαφος στο σιρκουί του ουίσκι με κάποια brands (όπως τα Sierra Norte και Pierde Almas) να επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Η ιστορία

Το καλαμπόκι συναντάται εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια στο Μεξικό, που είναι μία από τις 5 κορυφαίες σε παραγωγή χώρες του πλανήτη. Εκτός από το παραδοσιακό όμως, στη χώρα της τεκίλας συναντάς το καλαμπόκι και σε μαύρη, μοβ και κόκκινη εκδοχή - μάλιστα τα συγκεκριμένα θεωρούνται superfoods.

Μάλλον ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το μεξικάνικο ουίσκι

Παρότι το καλαμπόκι υπήρχε στο Μεξικό και πριν από 9.000 χρόνια, το ουίσκι ξεκίνησε να φτιάχνεται πολύ, πολύ αργότερα. Πότε έγινε λοιπόν η αρχή; Οι πρώτες απόπειρες καταγράφονται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν δύο Γάλλοι αγρότες που έχουν μετακομίσει μόνιμα στην Οαχάκα επιχείρησαν να δημιουργήσουν ουίσκι.

ΟΥΙΣΚΙ ΜΕΞΙΚΟ 1

Δεν τα κατάφεραν. Η επόμενη απόπειρα έρχεται μία δεκαετία αργότερα και είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από την The Best Spirit Company S.A. που λάνσαρε το Williamson 18, το 2013 όταν και εξασφάλισε τελικά την άδεια από την μεξικάνικη κυβέρνηση, με τιμή φιάλης τα $8. Ακολούθησαν άλλα, ποιοτικότερα brands λόγω και της αυξημένης ζήτησης στη συγκεκριμένα αγορά: Το ουίσκι ακολουθεί πλέον την τεκίλα σε όρους net value - η πρώτη καταλαμβάνει μερίδιο της αγοράς σε ποσοστό 26,4% έναντι 20,8% του ανερχόμενου "αντιπάλου" της, με βάση τα στοιχεία της ISCAM για το 2018.  

Πώς φτιάχνεται

Το μεξικάνικο ουίσκι, που γράφεται whiskey σαν το ιρλανδικό και το αμερικάνικο, φτιάχνεται όπως και το bourbon έχοντας ως βασικό συστατικό (σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 51%) το καλαμπόκι. Αφού οι κόκκοι του καλαμποκιού αλεστούν και βραστούν, ζυμώνονται μαζί με βύνη κριθαριού (σε ποσοστό περίπου 15%).

ΟΥΙΣΚΙ ΜΕΞΙΚΟ 2

Στη συνέχεια, ακολουθεί διπλή απόσταξη. Το μεξικάνικο ουίσκι παλαιώνει σε βαρέλια γαλλικής βελανιδιάς, προκειμένου να σχηματίσει γευστικό χαρακτήρα. Είναι μία απλή, σχεδόν βασική, συνταγή για ουίσκι. Η ποικιλία των καλαμποκιών του Μεξικού όμως καθώς και η περίοδος ωρίμανσης στα βαρέλια είναι εκείνα που χτίζουν το προφίλ του εν λόγω ποτού. H γεύση του περιγράφεται ως απαλή και ελαφρώς πικάντικη, με στοιχεία καραμέλας και βανίλιας. Μεταβάλλεται ελαφρώς όμως αναλόγως του τύπου καλαμποκιού που θα χρησιμοποιηθεί.

Έχει μέλλον;

Το κρισιμότερο των ερωτημάτων που θα μπορούσε να θέσει κάποιος και μάλλον αυτό που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα: Είναι το μεξικάνικο ουίσκι ένα παροδικό φαινόμενο που θα κάνει σύντομο κύκλο και θα εξαφανιστεί ή ένα spirit που πατά σε στιβαρές βάσεις και ήρθε για να μείνει; Η απάντηση μπορεί να δοθεί λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες πολύ σημαντικές παραμέτρους όπως το τι θα συμβεί τελικά με την κρίση στην καλλιέργεια της αγαύης αλλά και ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες παραγωγής ουίσκι στο Μεξικό, όσον αφορά το ποσοτικό κριτήριο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sierra Norte Mexican Whiskey (@sierra_norte_whiskey) on

Η άνοδος γενικά του ουίσκι στη μεξικάνικη αγορά μπορεί να επιβεβαιωθεί από την αύξηση των πωλήσεων κατά 20% του τελευταίου χρόνου σε brands όπως το Jim Beam και το Maker’s Mark - σίγουρα ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Όπως και το γεγονός πως η Becle S.A.B. de C.V, εταιρεία που έχει στην κατοχή της το brand της Jose Cuervo, απέκτησε τα δικαιώματα του (καναδέζικου ουίσκι) Pendleton για $205.000.000. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν κάτι και με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην άνθιση και του μεξικάνικου ουίσκι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.