Μάλλον ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το μεξικάνικο ουίσκι

Η τεκίλα αποκτά σημαντικό αντίπαλο στη μεξικάνικη αγορά. Και μάλιστα, από εκεί που δεν το περίμενε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Ιανουαρίου 2020

Ποιες περιοχές σου έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για ουίσκι; Σκωτία και Κεντάκι, Ιρλανδία και Ιαπωνία. Σωστά; Τι θα έλεγες αν σε αυτές προσθέταμε και την Οαχάκα; Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα. Η περιοχή στα νότια του Μεξικού, εκτός από τα γνωστά -τεκίλα και mezcal- έχει διανύσει αρκετά σημαντικό έδαφος στο σιρκουί του ουίσκι με κάποια brands (όπως τα Sierra Norte και Pierde Almas) να επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Η ιστορία

Το καλαμπόκι συναντάται εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια στο Μεξικό, που είναι μία από τις 5 κορυφαίες σε παραγωγή χώρες του πλανήτη. Εκτός από το παραδοσιακό όμως, στη χώρα της τεκίλας συναντάς το καλαμπόκι και σε μαύρη, μοβ και κόκκινη εκδοχή - μάλιστα τα συγκεκριμένα θεωρούνται superfoods.

Μάλλον ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το μεξικάνικο ουίσκι

Παρότι το καλαμπόκι υπήρχε στο Μεξικό και πριν από 9.000 χρόνια, το ουίσκι ξεκίνησε να φτιάχνεται πολύ, πολύ αργότερα. Πότε έγινε λοιπόν η αρχή; Οι πρώτες απόπειρες καταγράφονται στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν δύο Γάλλοι αγρότες που έχουν μετακομίσει μόνιμα στην Οαχάκα επιχείρησαν να δημιουργήσουν ουίσκι.

ΟΥΙΣΚΙ ΜΕΞΙΚΟ 1

Δεν τα κατάφεραν. Η επόμενη απόπειρα έρχεται μία δεκαετία αργότερα και είχε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από την The Best Spirit Company S.A. που λάνσαρε το Williamson 18, το 2013 όταν και εξασφάλισε τελικά την άδεια από την μεξικάνικη κυβέρνηση, με τιμή φιάλης τα $8. Ακολούθησαν άλλα, ποιοτικότερα brands λόγω και της αυξημένης ζήτησης στη συγκεκριμένα αγορά: Το ουίσκι ακολουθεί πλέον την τεκίλα σε όρους net value - η πρώτη καταλαμβάνει μερίδιο της αγοράς σε ποσοστό 26,4% έναντι 20,8% του ανερχόμενου "αντιπάλου" της, με βάση τα στοιχεία της ISCAM για το 2018.  

Πώς φτιάχνεται

Το μεξικάνικο ουίσκι, που γράφεται whiskey σαν το ιρλανδικό και το αμερικάνικο, φτιάχνεται όπως και το bourbon έχοντας ως βασικό συστατικό (σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη του 51%) το καλαμπόκι. Αφού οι κόκκοι του καλαμποκιού αλεστούν και βραστούν, ζυμώνονται μαζί με βύνη κριθαριού (σε ποσοστό περίπου 15%).

ΟΥΙΣΚΙ ΜΕΞΙΚΟ 2

Στη συνέχεια, ακολουθεί διπλή απόσταξη. Το μεξικάνικο ουίσκι παλαιώνει σε βαρέλια γαλλικής βελανιδιάς, προκειμένου να σχηματίσει γευστικό χαρακτήρα. Είναι μία απλή, σχεδόν βασική, συνταγή για ουίσκι. Η ποικιλία των καλαμποκιών του Μεξικού όμως καθώς και η περίοδος ωρίμανσης στα βαρέλια είναι εκείνα που χτίζουν το προφίλ του εν λόγω ποτού. H γεύση του περιγράφεται ως απαλή και ελαφρώς πικάντικη, με στοιχεία καραμέλας και βανίλιας. Μεταβάλλεται ελαφρώς όμως αναλόγως του τύπου καλαμποκιού που θα χρησιμοποιηθεί.

Έχει μέλλον;

Το κρισιμότερο των ερωτημάτων που θα μπορούσε να θέσει κάποιος και μάλλον αυτό που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα: Είναι το μεξικάνικο ουίσκι ένα παροδικό φαινόμενο που θα κάνει σύντομο κύκλο και θα εξαφανιστεί ή ένα spirit που πατά σε στιβαρές βάσεις και ήρθε για να μείνει; Η απάντηση μπορεί να δοθεί λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες πολύ σημαντικές παραμέτρους όπως το τι θα συμβεί τελικά με την κρίση στην καλλιέργεια της αγαύης αλλά και ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες παραγωγής ουίσκι στο Μεξικό, όσον αφορά το ποσοτικό κριτήριο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sierra Norte Mexican Whiskey (@sierra_norte_whiskey) on

Η άνοδος γενικά του ουίσκι στη μεξικάνικη αγορά μπορεί να επιβεβαιωθεί από την αύξηση των πωλήσεων κατά 20% του τελευταίου χρόνου σε brands όπως το Jim Beam και το Maker’s Mark - σίγουρα ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Όπως και το γεγονός πως η Becle S.A.B. de C.V, εταιρεία που έχει στην κατοχή της το brand της Jose Cuervo, απέκτησε τα δικαιώματα του (καναδέζικου ουίσκι) Pendleton για $205.000.000. Όλα αυτά μπορεί να σημαίνουν κάτι και με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην άνθιση και του μεξικάνικου ουίσκι.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το Aperol Spritz, η ιστορία του και το απόλυτο pairing με την πίτσα

Τι πρέπει να ξέρεις για το ίσως δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη, πώς θα το φτιάξεις και πώς θα το συνδυάσεις.

Πίνοντας ουίσκι σε 4 διαφορετικά σημεία της Γης

Από το Κεντάκι και τα Χάιλαντς μέχρι την Ιαπωνία και τον Καναδά.