Ο Παράδεισος και η Κόλαση του Mesut Ozil

Η ιστορία του αμφιλεγόμενου "Γερμανού Zidane", που κλείνει σήμερα τα 32 του χρόνια.

Στις 15 Οκτωβρίου του 1988, ο Mustafa και η Gulizar Ozil υποδεχόντουσαν στη ζωή το τέταρτο και τελευταίο παιδί τους, τον Mesut. Όπως και οι γονείς του, έτσι και αυτός, ήταν παιδί Τούρκων μεταναστών που είχαν μεταναστεύσει στο βιομηχανικό Γκελζεκίρχεν, στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ρουρ, στη βορειοδυτική Γερμανία. 32 χρόνια αργότερα, ο Mesut Ozil θεωρείται ένας από τους τελευταίους αυθεντικούς μπαλαδόρους του ποδοσφαιρικού πλανήτη, βιώνοντας τα θετικά και τα αρνητικά αγωνιστικά επακόλουθα αυτού - κάτι το οποίο πλαισιώνεται από τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα του και κάποιες περίεργες επιλογές και απόψεις του. 

Αποφασισμένος να πετύχει

Η παιδική του ηλικία δεν ήταν ακριβώς εύκολη. Η φτώχεια είχε χτυπήσει την πόρτα της οικογένειας που προσπαθούσε να επιβιώσει με έναν μόλις μισθό, σε μία εποχή που η ανεργία για τους μετανάστες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ξεπερνούσε το 70%. Η οικογένεια Ozil ζούσε στην περιοχή Bismarck της γερμανικής πόλης - μία τυπική γειτονιά με μαζικά μπλοκ πολυκατοικιών στις οποίες έβρισκαν διαχρονικά καταφύγιο χιλιάδες μεταναστών. Ο Mesut από πολύ μικρή ηλικία έβγαινε από την πόρτα του αριθμού 30 της Bornstrasse με μία ποδοσφαιρική μπάλα αγκαλιά, παρέα με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Mutlu, ο οποίος τον έμαθε τα βασικά του αθλήματος.

Παρότι το Bismarck δεν ήταν μία περιοχή που ευνοούσε τα όνειρα, ο Mesut Ozil ήταν αποφασισμένος να πετύχει. Ήξερε πως έχει το ταλέντο, του έμενε να βρει τον τρόπο. Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε όταν εντάχθηκε στη Σάλκε, το 2005. Σχεδόν αμέσως έγινε το next best thing όχι μόνο για την ομάδα αλλά και για το ίδιο το γερμανικό ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα όμως έδειξε και κάποια σημάδια της κοσμοθεωρίας του, όταν αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο που θα του απέφερε 1,5 εκατ. Ευρώ/χρόνο. Πίστευε πως αξίζει περισσότερα.

Εκτόξευση από τη Βρέμη

Μοιραία, οι σχέσεις του με τη διοίκηση της Σάλκε έγιναν κάτι παραπάνω από ψυχρές, με τον ίδιο να καταλήγει στην Βέρντερ Βρέμης, σε μία μεταγραφή που κοστολογήθηκε στα €5.000.000. Παρότι εκεί υπήρχε ήδη ο Βραζιλιάνος play maker Diego, ο Ozil έπαιζε όλο και πιο συχνά κάνοντας τη διαφορά. Ειδικά μετά την αποχώρηση του Diego για την Γιουβέντους, ο νεαρός με τις τούρκικες ρίζες ανέλαβε το ρόλο του μαέστρου.

Η Βέρντερ Βρέμης κατόρθωσε εντός της τριετίας 2008-2010 να κατακτήσει ένα Κύπελλο Γερμανίας και να παίξει στο τελικό του Κυπέλλο UEFA. Η φήμη του Ozil άρχισε να αυξάνεται, ειδικά μετά το EURO Under-21 του 2009, που κατακτήθηκε από την εθνική Γερμανίας (στο ρόστερ υπήρχαν μεταξύ άλλων οι Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mats Hummels και Sami Khedira) και τον ίδιο να γοητεύει τους πάντες με την απόδοσή του - παρεμπιπτόντως πρώτος σκόρερ και καλύτερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο Σουηδός Marcus Berg.

Ο Παράδεισος και η Κόλαση του Mesut Ozil
ΜΕΣΟΥΤ ΟΖΙΛ 1

Σύντομα έγινε διεθνής με την εθνική ομάδα των ανδρών της Γερμανίας και συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2010. Οι εμφανίσεις του στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής (όπου η Γερμανία κατέκτησε την τρίτη θέση) ανάγκασαν τον Wayne Rooney σχεδόν να παρακαλέσει τον Sir Alex Ferguson να κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να τον αποκτήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Κόκκινοι Διάβολοι δεν ήταν οι μόνοι ενδιαφερόμενοι ωστόσο καθώς η Μπαρτσελόνα και η Ρέαλ Μαδρίτης φέρονταν να επιθυμούν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Η Βασίλισσα ήταν εκείνη που τα κατάφερε με τον ίδιο να δηλώνει πως "Όταν έφτασε η πρόταση της Ρεάλ, δεν υπήρχε τίποτα άλλο να σκεφτώ". Στο Μπερναμπέου έμεινε 3 σεζόν, παίζοντας καταπληκτικά υπό τον Jose Mourinho. Η άφιξη όμως του Luka Modric, το καλοκαίρι του 2013, σήμαινε πως δεν θα υπήρχε χώρος δράσης και για τους δύο στο κέντρο των Μερέχνες. Επόμενος σταθμός της καριέρας του, η Άρσεναλ, στην οποία βρίσκεται για 8η σεζόν φέτος. Οι 6 πρώτες χρονιές ήταν αρκετά καλές για τον ίδιο, σε μία περίεργη περίοδο για το club που ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση του Arsene Wenger, το 2018.

ΜΕΣΟΥΤ ΟΖΙΛ 3
ΜΕΣΟΥΤ ΟΖΙΛ 4

Φέτος, ο Mikel Arteta μοιάζει να μην τον υπολογίζει, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του θρυλικού Αλσατού τεχνικού: "Είναι σε μία ηλικία όπου ένας παίκτης με το ταλέντο του μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα και όμως χαραμίζεται. Την ίδια ώρα βγαίνει χαμένος και ο σύλλογος από αυτή την κατάσταση επειδή είναι ένα σούπερ ταλέντο, ένα δημιουργικό ταλέντο που μπορεί στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου να βγάλει τη δολοφονική πάσα. Αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε σε ένα ποδόσφαιρο με πίεση ψηλά στον αντίπαλο και κλέψιμο της μπάλας για να βγει μία πάσα και σε γρήγορες μεταβάσεις και όλοι παίζουν έτσι. Αυτό έχει σκοτώσει παίκτες όπως ο Ozil. Αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε για τι παίκτη μιλάμε. Έναν παγκόσμιο πρωταθλητή που έχει παίξει στην Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι ο παίκτης με τον υψηλότερο αριθμό σε ασίστ, οπότε θα πρέπει η Άρσεναλ να βρει έναν τρόπο να τον ξαναβάλει στο παιχνίδι" είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο BBC ο Wenger.

Η αμφιλεγόμενη σχέση με τον Erdogan

Το αποκορύφωμα της καριέρας του με την εθνική Γερμανίας ήρθε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014, όταν η Nationalmannschaft επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου, για πρώτη φορά μετά το 1990. Ο ίδιος ο Ozil ένιωθε -και είναι πάντοτε φυσικά- Γερμανός αλλά δεν ξέχασε ποτέ τις τούρκικες ρίζες του.

Το 2018, ο Ozil συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε στο Λονδίνο με τον Recep Tayyip Erdogan, αντιμετωπίζοντας σκληρή κριτική από τον τύπο και το κοινό στα social media. H βασική κατηγορία ήταν πως στήριζε έναν μοντέρνο δικτάτορα και πως θεωρούσε τον εαυτό του πιο πολύ Τούρκο παρά Γερμανό.

Όταν δε, η εθνική Γερμανίας αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων στο Μουντιάλ της Ρωσίας, μετατράπηκε αμέσως σε αποδιοπομπαίο τράγο. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διεθνή σκηνή, μόλις στα 29 του. Έναν χρόνο μετά πάντως, παντρεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη, με κουμπάρο τον Erdogan. Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από την πλευρά της παραδέχτηκε ότι δεν φέρθηκε με τον σεβασμό που έπρεπε στον ποδοσφαιριστή, καλώντας τον να ξανασκεφτεί την πορεία του με το εθνόσημο.

To connection με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν είναι όμως το μόνο fact που πιστοποιεί τον αντιφατικό χαρακτήρα του. Εδώ και καιρό βρίσκεται στα δικαστήρια με τον πρώην μάνατζέρ του, έπειτα από μία σειρά αλληλομηνύσεων και αγωγών. Συνηθισμένη  ιστορία στο ποδόσφαιρο του σήμερα θα μου πεις. Όχι αν ο μάνατζερ τυγχάνει να είναι και πατέρας σου ωστόσο, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση των Mesut και Mustafa Ozil.

Οι φιλανθρωπίες και η περίπτωση του Gunnersaurus

Μετά το γάμο του στο Four Seasons, στην παράλια του Βοσπόρου, το νεόνυμφο ζεύγος Ozil δώρησε φαγητό στον Ερυθρό Σταυρό, εξασφαλίζοντας έτσι γεύματα για 16.000 άστεγους, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά από τα θύματα του πολέμου στη Συρία. Πριν από το μυστήριο, το ζευγάρι είχε καλύψει ιατρικά έξοδα για 1.000 παιδιά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γερμανός μέσος έκανε κάτι τέτοιο. Όταν ολοκληρώθηκε το Μουντιάλ της Βραζιλίας, δώρισε όλο το πριμ της κατάκτησης του τροπαίου -περίπου €500.000- σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που βοηθούσαν τα φτωχά παιδιά της Λατινικής Αμερικής. Τον Μάιο του 2016 επισκέφθηκε το camp προσφύγων Zaatari, στην Ιορδανία, δίνοντας μάλιστα ένα σημαντικό ποσό για να ενισχύσει τις υποδομές του. 

Τελευταία ενέργεια του Ozil σε παρόμοια κατεύθυνση ήταν τα όσα συνέβησαν στις αρχές Οκτωβρίου με τη μασκότ της Άρσεναλ, τον Gunnersaurus. Η διοίκηση των Κανονιέρηδων αποφάσισε να κάνει περικοπές στο προσωπικό του συλλόγου -κάτι τουλάχιστον ειρωνικό από τη στιγμή που ένας μέσος παίκτης της ομάδας αμείβεται με 130.000 λίρες την εβδομάδα- απολύοντας τον Jerry Quy, τον άνθρωπο κάτω από τη στολή του συμπαθούς δεινοσαύρου.

"Ήμουν τόσο λυπημένος που ο Jerry, ο διάσημος και πιστός μας Gunnersaurus, αναπόσπαστο μέλος του συλλόγου μας, απολύθηκε έπειτα από 27 χρόνια. Ως εκ τούτου, προσφέρω να αποζημιώσω την Άρσεναλ με τον πλήρη μισθό του μεγάλου πράσινου τύπου μας, όσο παραμένω παίκτης της ομάδας" έγραψε στο Twitter, δείχνοντας τη στήριξή του στον Jerry Quy.

Τα Μέσα έχουν κατακρίνει πολλές φορές τον Mesut Ozil: Σχετικά με τη φιλανθρωπική του δράση, τονίζουν πως πρόκειται για μία κίνηση αυτο-λύτρωσης για τη σχέση του με τον Erdogan. Για την παρουσία του στο γήπεδο, του καταλογίζουν νωθρότητα και πως το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει ξεπεράσει τον τύπο παικτών όπως αυτός.

Τουλάχιστον για το γήπεδο (και για τη φιλανθρωπική του δράση), μπορούμε να πούμε πως θα θέλαμε να βλέπουμε περισσότερους τύπους όπως αυτός. Σαφώς και προτιμάμε αυτή την όψη του νομίσματος που λέγεται Mesut Ozil.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear