Τα Oscars 2021 ανήκουν (;) στο Netflix

Οι 12 ταινίες με τις οποίες η πλατφόρμα ευελπιστεί να πάρει το αίμα της πίσω από την Ακαδημία και να γράψει ιστορία στον θεσμό των χρυσών αγαλματιδίων.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από το Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ για το The White Helmets και δύο από τον θρίαμβο του Roma του Alfonso Cuarón με τα Oscars Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Ξενόγλωσσης Ταινίας και Διεύθυνσης Φωτογραφίας. Με το τελευταίο φιλμ, το Netflix βρέθηκε πολύ κοντά στο να κερδίσει το ύψιστο βραβείο της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής στον κόσμο, εκείνο της Καλύτερης Ταινίας -έχασε από το κατώτερο των περιστάσεων "Πράσινο Βιβλίο"-, κάτι που παραλίγο να συμβεί πέρυσι με το The Irishman του Martin Scorsese- έχασε από τα εξαιρετικά "Παράσιτα" του Bong Joon Ho.

Τώρα, όλοι μιλούν για την μεγάλη ώρα της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας streaming να δείξει τα δόντια της στην Αμερικάνικη Κινηματογραφική Ακαδημία, με την οποία έχει κοντραριστεί πολλάκις την τελευταία δεκαετία και να γράψει ακόμα και ιστορία στον θεσμό των χρυσών αγαλματιδίων. 

Το ρεκόρ δεκαετιών που ίσως καταρρίψει το Netflix

Ήταν το 1937, όταν το στούντιο της MGM ήταν υποψήφιο για τα πέντε από τα δέκα φιλμ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας: Libeled Lady, Romeo and Juliet, San Francisco, A Tale of Two Cities και The Great Ziegfeld. Το τελευταίο ήταν εκείνο που τελικά απέσπασε το κορυφαίο αγαλματίδιο και η εταιρεία παραγωγής έγραψε ιστορία στον θεσμό.

Αυτή την ιστορία θέλει να ξαναγράψει τώρα το Netflix, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί, δεδομένου των ανατροπών που έχει επιφέρει η πανδημία στον προγραμμαρισμό ταινιών που θα διεκδικούσαν το μερίδιο του λεόντος από την οσκαρική πίτα, όπως το West Side Story του Steven Spielberg, το The French Dispatch του Wes Anderson, το Dune του Denis Villeneuve. Η αμερικάνικη πλατφόρμα όμως φαίνεται να κρύβει ούτε έναν, ούτε δύο, ούτε καν τρεις, αλλά πολλούς άσους στο μανίκι της, γεγονός που ενδεχομένως να την οδηγήσει με ακόμα για έξι, υποψήφια φιλμ στην κορυφαία κατηγορία των κινηματογραφικών βραβείων.

Τα φιλμ-φαβορί για Όσκαρ (όχι μόνο Καλύτερης Ταινίας)

The Midnight Sky 

Ο George Clooney σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα space drama, τρομακτικά επίκαιρο, που είναι πολύ πιθανό να είναι υποψήφιο στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. 

Βασισμένο στο βιβλίο Good Morning, Midnight της Lily Brooks-Dalton, το μετα-αποκαλυπτικό αυτό "παραμύθι" διηγείται τις προσπάθειες του Augustine (Clooney), ενός μοναχικού επιστήμονα που ζει στην Αρκτική να αποτρέψει μία ομάδα αστροναυτών της NASA, που μόλις έχει ανακαλύψει τη δυνατότητα να ζήσει ο άνθρωπος στο πλανήτη Δία, να επιστρέψει στη βάση της, καθώς η Γη απειλείται με εξαφάνιση από μία μυστηριώδη καταστροφή.

Πρεμιέρα: 23/12

Da 5 Bloods

Στις ίδιες κατηγορίες με το The Midnight Sky, καθως και σε εκείνη του Α΄Ανδρικου Ρολου χάρη στην ερμηνεία του Delroy Lindo, πιθανότατα θα βρεθεί και το Da 5 Bloods του Spike Lee. Μια ανεπίκαιρα επίκαιρη ταινία με φόντο τον Πόλεμο στο Βιετνάμ και ανάμεικτες κριτικές, όπου παρακολουθούμε μία παρέα από τέσσερις Αφροαμερικανούς 60ρηδες να επιστρέφουν στον τόπο του "εγκλήματος", με σκοπό να φέρουν πίσω στις Η.Π.Α τα κόκαλα του πέμπτου της ομάδας -  του Norman Stormin' Norm" Holloway, που εκτός από "αρχηγός" στη μάχη, υπήρξε και μέντορας στη ζωή των υπολοίπων καθώς ήταν εκείνος που τους αφύπνισε κοινωνικά και πολιτικά μέσα από τα διδάγματα του Martin Luther King και τα λόγια του Malcolm X. 

Προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα.

Mank

Ένα ασπρόμαυρο βιογραφικό δράμα που στον πυρήνα του έχει τον "Πολίτη Κέιν", την καλύτερη ταινία όλων των εποχών και τον σκηνοθέτη της, Orson Welles. Η νέα ταινία του David Fincher με τίτλο Mank διαδραματίζεται στα 30s στο Χόλιγουντ και είναι βασισμένη σε σενάριο που έγραψε ο πατέρας του, Jack Fincher. Η ιστορία της επικεντρώνεται στη μάχη που έδωσε ο σεναριογράφος Herman J. Mankiewicz με τον Welles για το σενάριο του "Πολίτη Κέιν". Τον πρώτο υποδύεται ο Gary Oldman, ενώ τον δεύτερο ο Tom Burke.

Πρώιμες προβλέψεις κάνουν λόγο για υποψηφιότητα του Oldman στην κατηγορία Α' Ανδρικού Ρόλου -αν κερδίσει θα είναι το δεύτερο χρυσό του αγαλματίδιο, μετά τη νίκη του το 2017 με την ερμηνεία του στο "Η πιο σκοτεινή ώρα"-, αλλά και του Fincher στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Αδιαμφισβήτητα, το Mank είναι το ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί του Netflix για την οσκαρική κούρσα.

Πρεμιέρα: 04/12

The Trial of the Chicago 7

Το δεύτερο είναι η νέα ταινία του Aaron Sorkin, το καυστικό πολιτικό θρίλερ "Η δικη των 7 του Σικάγο", που ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα του 1968: κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για όσα συνέβαιναν στο Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις και η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή - κάτι που τις μεταμόρφωσε σε εξέγερση. Επί πέντε μέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν. Οι οργανωτές της διαδήλωσης –συμπεριλαμβανομένων των Άμπι Χόφμαν, Τζέρι Ρούμπιν, Τομ Χέιντεν, Μπόμπι Σιλ– κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν και υποκίνησαν την εξέγερση και η δίκη που ακολούθησε είναι μία από τις πιο διαβόητες στην ιστορία.

Τόσο ο Sorkin για τα αγαλματίδια Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου, όσο και οι Sacha Baron Cohen και Jeremy Strong για εκείνο του A’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην τελετή.

Προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα.

Ma Rainey’s Black Bottom

To 2008 ο Heath Ledger έλαβε μεταθανάτια οσκαρική υποψηφιότητα για τον ρόλο του Τζόκερ στην ταινία "Σκοτεινός Ιππότης", αποσπώντας το χρυσό αγαλματίδιο Β' Ανδρικού Ρόλου και έγινε ο δεύτερος ηθοποιός που κέρδισε μετά θάνατον Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού- ο πρώτος ήταν ο Peter Finch το 1976 για την ερμηνεία του στην ταινία "Το δίκτυο". Ο αδικοχαμένος Chadwick Boseman μάλλον θα είναι ο τρίτος. 

Στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση υποδύεται τον φιλόδοξο τρομπετίστα Levee, που συνοδεύει τη "μητέρα των μπλουζ" Ma Rainey στην ιστορική ηχογράφηση που πραγματοποίησε το 1927 στην βιογραφική ταινία Ma Rainey's Black Bottom σε σκηνοθεσία George C. Wolfe και σε παραγωγή του Denzel Washington. Την Ma Rainey ενσαρκώνει η Viola Davis, η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι υποψήφια Α' Γυναικείου Ρόλου.

Πρεμιέρα: 18/12

Malcolm & Marie

Τα Oscars 2021 ανήκουν (;) στο Netflix

Μπορεί να μην δούμε φέτος τη Zendaya στο Dune, θα την απολαύσουμε όμως στο ρομαντικό δράμα του Sam Levinson, Malcolm & Marie, να υποδύεται μία νεαρή γυναίκα που η σχέση της με τον σκηνοθέτη σύντροφό της (John David Washington) δοκιμάζεται. Η 24χρονη τραγουδίστρια και ηθοποιός έρχεται με φόρα στο προσκήνιο λίγο μετά τη νίκη της στα Emmys με τη σειρά του HBO, Euphoria- σκηνοθέτης ήταν και πάλι ο Levinson.

Αναμένεται σύντομα στην πλατφόρμα.

Pieces of a Woman

Στο δράμα του Kornél Mundruczó (πρεμιέρα μες στον Ιανουάριο του 2021 στην πλατφόρμα) σε παραγωγή του Martin Scorsese, παρακολουθούμε την ιστορία ενός ζευγαριού που η ζωή του καταστρέφεται όταν η γέννηση του μωρού τους στο σπίτι καταλήγει σε τραγωδία. Το ζευγάρι υποδύεται ο Shia LaBeouf και η Vanessa Kirby. Η 32χρονη Λονδρέζα απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν τότε λόγο για την πρώτη της υποψηφιότητα στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου.

Αναμένεται σύντομα στην πλατφόρμα.

Hillbilly Elegy

Με αφορμή ένα επείγον τηλεφώνημα, ένας φοιτητής Νομικής του Πανεπιστημίου του Γέιλ επιστρέφει στη γενέτειρά του στο Οχάιο. Οι αναμνήσεις ξυπνούν και αναλογίζεται την οικογενειακή του ιστορία και το μέλλον του.

Οι Glenn Close και Amy Adams συμπρωταγωνιστούν στη νέα σκηνοθετική δουλειά του Ron Howard -ο δημιουργός του A Beautiful Mind που κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας-, ένα δράμα που μιλά για το αμερικάνικο όνειρο μέσα από ένα επαρχιακό πρίσμα και θέτουν υποψηφιότητες για το αγαλματίδιο της γυναικείας ερμηνείας. 

Προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα.

I’m Thinking of Ending Things

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, όταν μια γυναίκα που έχει αμφιβολίες για το νέο της αγόρι, το συνοδεύει για να γνωρίσει τους γονείς του στο απομακρυσμένο αγρόκτημά τους. Η πρώτη τους γνωριμία πηγαίνει κυριολεκτικά να πάνε κατά διαβόλου. 

Το θρίλερ του Charlie Kaufman -Στο μυαλό του John Malkovich (1999) και Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού (2004)- είναι η ευκαιρία της Jessie Buckley να βρεθεί για πρώτη φορά υποψήφια για Όσκαρ, χάρη στην απολαυστική ερμηνεία της.

Προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα.

The Life Ahead

Στην παραθαλάσσια Ιταλία, μία ηλικιωμένη Εβραία, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, εργάζεται σε ένα κέντρο φροντίδας μικρών παιδιών. Εκεί, γνωρίζει ένα 12χρονο αγόρι από την Σενεγάλη και αποφασίζει να το βοηθήσει να βρει την οικογένειά του και την πίστη του- μαζί και τη δική της.

Το παιδί υποδύεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Ibrahima Gueye, ενώ την γυναίκα μία ηθοποιός-ζωντανός θρύλος του κινηματογράφου, η Sophia Loren που επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη έντεκα χρόνια μετά την ταινία του Rob Marshall, Nine και μάλιστα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του γιου της, Edoardo Ponti (ο δεύτερος γιος της 86χρονης ηθοποιού με τον σκηνοθέτη Carlo Ponti, με τον οποίο ήταν παντρεμένη από το 1966 μέχρι τον θάνατό του το 2007).

Τα προγνωστικά λένε ότι η Loren θα είναι υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και το δράμα για εκείνο της Διεθνούς Ταινίας (πρώην Ξενόγλωσσης).

Προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα.

The Prom

Meryl Streep, James Corden, Nicole Kidman, Kerry Washington και Keegan-Michael Key παίζουν και τραγουδούν στο μιούζικαλ του Ryan Murphy, που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού μιούζικαλ του 2016. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η αγαπημένη της Ακαδημίας Streep -21 φορές υποψήφια, 3 αγαλματίδια- να θέσει υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ, όχι όμως και να το κερδίσει.

Πρεμιέρα: 11/12

The Devil All the Time

Tom Holland, Robert Pattinson και Bill Skarsgård συμπρωταγωνιστούν στην κινηματογραφική μεταφορά του The Devil All The Time (Πάντα ο διάβολος) του Donald Ray Pollock, δια χειρός του Antonio Campos (The Sinner, Christine). Μία ιστορία γυρισμένη ως ένα γκόθικ γουέστερν για ένα αγόρι που μεγάλωσε παρακολουθώντας τον πατέρα του να θυσιάζει ανθρώπους και ζώα, προκειμένου να σώσει την καρκινοπαθή μητέρα του από τον θάνατο και εξελίσσεται σε έναν βίαιο ενήλικα με έναν πολύ προσωπικό κώδικα ηθικής. 

Η ταινία έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι υποψηφία σε δευτερεύουσες κατηγορίες, όπως Σκηνογραφίας και Κοστουμιών.

Προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα.

Rebecca

Στις ίδιες κατηγορίες, προσθέτοντας και εκείνη της Διεύθυνσης Φωτογραφίας, ίσως δούμε να φιγουράρει το remake του κλασικού αριστουργήματος Rebecca (1940) του σπουδαίου Alfred Hitchcock μέσα από την κάμερα του Ben Wheatley. Armie Hammer, Lily James και Kristin Scott Thomas συναντιούνται επί οθόνης ζωντανεύοντας την ιστορία της νεαρής νιόπαντρης κοπέλας που μετακομίζει στην επιβλητική οικογενειακή έπαυλη του συζύγου της και παλεύει να ξεφύγει από τη σκιά της συγχωρεμένης πρώην γυναίκας του.

Προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα.


Η 93η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ έχει μετατεθεί -λόγω της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού- για τις 25 Απριλίου του 2021. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου, θα επιτραπεί η υποψηφιότητα ταινιών που προβλήθηκαν μόνο διαδικτυακά, σε online πλατφόρμες με την προϋπόθεση ωστόσο να υπήρχε προγραμματισμένη διανομή στις αίθουσες, η οποία αναβλήθηκε λόγω του lockdown. Να σημειωθεί ότι πλέον όλες οι ταινίες του Netflix που έχουν οσκαρικές φιλοδοξίες, προβάλλονται και σε επιλεγμένες αμερικανικές αίθουσες έστω και για μία εβδομάδα, πριν τη διαδικτυακή τους πρεμιέρα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.