Εστιατόρια και Μπαρ: Οι κορυφαίες αφίξεις του 2021

Εστιατόρια, μπαρ, γευστικά spots και concepts της Αθήνας που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας τη χρονιά που μας αφήνει.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Δεκεμβρίου 2021

Η λίστα που όλοι οι foodies της πόλης (ή και κανείς από αυτούς) περίμεναν όλη τη χρονιά. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το Esquire ξεχωρίζει τα κορυφαία εστιατόρια και μπαρ που άνοιξαν το 2021. Δεν περιορίζεται όμως σε αυτά, επιλέγοντας και κάποια πολύ ιδιαίτερα γευστικά concepts που δεν ταιριάζουν ακριβώς στους αμέσως προηγούμενους όρους αλλά σίγουρα έχουν κάτι να πουν.

Delta

O Θάνος Φέσκος επέστρεψε στην Ελλάδα έναν ακριβώς χρόνο πριμ μετά από 12 έτη στο εξωτερικό και μία άκρως επιτυχημένη πορεία σε σπουδαία εστιατόρια, κυρίως ως Βοηθός Επικεφαλής Σεφ στο περίφημο Geranium της Κοπεγχάγης - που όπως υποστηρίζει και ο ίδιος άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία του για το φαγητό.

Η βασικότερη αφορμή ήταν το Delta Restaurant, το νέο εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας που ήρθε το καλοκαίρι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συζητιέται διεθνώς, για όλους τους σωστούς λόγους. Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τζιτζιφιές, τηλ. 6986 657553.

CTC

Το έξοχο γαστρονομικό concept του Αλέξανδρου Τσιοτίνη μετακόμισε από την ευρύτερη περιοχή του Χίλτον και την οδό Διοχάρους στο σημείο όπου κάποτε συναντούσες το Αθήρι, διατηρώντας πάντοτε την ίδια φιλοσοφία. Ο χώρος είναι πολύ πιο φαντασμαγορικός ενώ υπάρχει και ένας όμορφος κήπος.

Όσον αφορά την κουζίνα, κινείται στα γνωστά για τον σεφ μονοπάτια, αποκτώντας ωστόσο μεγαλύτερη ελληνικότητα, κυρίως όσον αφορά την έμφαση στην πρώτη ύλη. Το νέο σποτ φαίνεται πως έφερε γούρι στον Άλεξ και την ομάδα του, καθώς κάπως έτσι ήρθε και το πρώτο αστέρι Michelin. Info: Πλαταιών 15, Αθήνα, τηλ. 210 7228812.

Milos

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας απέκτησε πριν μερικές εβδομάδες ένα ολοκαίνουριο ξενοδοχείο που φιλοδοξεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τον τίτλο του πρώτου 5-star food destination hotel, πίσω ακριβώς από την Παλιά Βουλή. Το Milos μεταφέρει την εμπνευσμένη ιστορία του δημοφιλούς γαστρονομικού σποτ και σε άλλα πεδία, σηματοδοτώντας ασφαλώς ένα ολόφρεσκο κεφάλαιο, με επίκεντρο ασφαλώς τη γεύση και με την υπογραφή του Κώστα Σπηλιάδη. Το seafood βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο. Info: Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα, τηλ. 216 6003320.

Λινού Σουμπάσης & Σία

Ένα από τα πιο πρόσφατα hits της αθηναϊκής γευστικής σκηνής, το Λινού Σουμπάσης & Σία σερβίρει απλό και εξαιρετικά νόστιμο φαγητό σε έναν ιδιόμορφο χώρο στου Ψυρρή. Info: Μελανθίου 2, Ψυρρή, τηλ. 210 3220300

Soil

Ένα από τα πιο ηχηρά openings του φθινοπώρου ήταν το Soil, ένα fine dining εστιατόριο με την υπογραφή των Τάσου Μαντή (που ασφαλώς γνωρίζεις από την Michelinάτη δουλειά στο Hytra) και Αλέξανδρου Μουρίδη. Σε ένα πολλά υποσχόμενο σημείο του Παγκρατίου, κοντά στο Καλλιμάρμαρο, ο περίφημος κήπος του σεφ Μαντή στο Αλεποχώρι ξεδιπλώνει στα πιάτα του εστιατορίου το μεγαλύτερο ποσοστό των δυνατοτήτων του. Info: Φερεκίδου 5, Παγκράτι, τηλ. 210 7513505.

Γκαστόνε

Το ελληνικό diner από την ομάδα της Cookoovaya, του Hoocut και των υπολοίπων σούπερ επιτυχημένων projects, απενοχοποιεί από τον περασμένο Μάιο με νόστιμο τρόπο το casual dining.

Ένα υβριδικό εστιατόριο που συνδυάζει την κλασική χασαποταβέρνα, τις γεύσεις των 90s (πολύ πιο εκλεπτυσμένες ή, αν προτιμάς, δοσμένες με πιο σωστό τρόπο) και το cocktail bar, με κλασικά ως επί το πλείστον ποτά και ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνικά κρασιά. Info: Πραξιτέλους 43 και Αγίου Μάρκου, Αθήνα, τηλ. 210 3211455.

Brutus Tavern

Στον χώρο που φιλοξενούσε το παλιό Nikkei, έχει πλέον την έδρα του το Brutus Tavern, το νέο εγχείρημα της ομάδας των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη και Γιώργου Κανελλόπουλου. Πρόκειται για ένα premium steakhouse βασισμένο σε διεθνή πρότυπα.

Εστιατόρια και Μπαρ: Οι κορυφαίες αφίξεις του 2021

Αρχικά, σε κερδίζει ο καλοφτιαγμένος χώρος -από τους πιο σέξι της Αθήνας- και έπειτα οι εμπνεύσεις των Μιχάλη Νουρλόγλου και Στέφανου Ρίζου, συνδυαστικά με την έξυπνα διαμορφωμένη λίστα κρασιών από τον σομελιέ Μιχάλη Θεοδωράκη.

> Διάβασε ακόμη: Δοκιμάζοντας κορυφαίο κρέας στην Olive Wagyu Farm

Οι κοπές έχουν σίγουρα τον πρώτο λόγο αλλά οπωσδήποτε δοκίμασε τα burgerάκια με dry aged κιμά, Red Leicester τσένταρ και καραμελωμένο κρεμμύδι καθώς και το Royal Chicken (ένα από τα κορυφαία εστιατορικά κοτόπουλα της Αθήνας, με τρούφα και σάλτσα Albufera). Info: Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 7240453.

Loco

Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε, η cool taqueria/ tequileria από τους Λέλο Γεωργόπουλο, Αθηναγόρα Κωστάκο και την ομάδα του Kuko's, κατόρθωσε να γίνει viral και όχι μόνο λόγω -πολύ πιασάρικου- ονόματος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Loco (@loco_athens)

Στο πολύχρωμο, πολύβουο και σίγουρα και fun του Loco (ή και σε κάποιο από τα τραπέζια του πεζοδρόμου), πέρα από καλοφτιαγμένα cocktails με μεξικάνικο ασφαλώς προσανατολισμό, θα δοκιμάσεις -μεταξύ άλλων- τέλεια tacos, ένα μαγικό σεβίτσε τσιπούρας με σάλτσα από καυτερή κίτρινη πιπεριά και ένα μερακλίδιο βοδινό ταρτάρ με καυτερή σάλτσα από πιπεριά rocoto. Info: Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 3318778.

In Love Again

Το μικρό του αδερφάκι του Baba Au Rum ακούει στο όνομα InLoveAgain, το οποίο υπηρετεί ένα ελαφρώς διαφορετικό, πρωτότυπο όσο και ιντριγκαδόρικο concept. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και προσεγμένο concept store, με πανέμορφο και feelgood εσωτερικό, που εύκολα θα μπορούσες να συναντήσεις -και να εντυπωσιαστείς- σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Ακριβώς απέναντι από το Baba Au Rum, στον πεζόδρομο της Κλειτίου, σε υποδέχεται λοιπόν το boutique pastry shop (ζαχαροπλαστείο αν προτιμάς), στο οποίο μεταξύ άλλων μπορείς να δοκιμάσεις γλυκά εμπνευσμένα από την cocktail culture -και με την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου, όπως και οι αλμυρές επιλογές.

Εδώ θα βρεις ακόμη specialty coffee της Taf, ειδικά ψημένο για το συγκεκριμένο project. Και, ασφαλώς, όλα εκείνα που 'δικαιολογούν' τον όρο 'plants' στην κεντρική επιγραφή του καταστήματος: Μπόλικα φυτά που φιλοδοξούν να δώσουν μία διαφορετική πνοή στο χώρο (σου) ή απλά να γίνουν τα νέα σου 'κατοικίδια', όπως γλαφυρά τονίζει και ο ίδιος ο Θάνος Προυναρούς. Info: Κλειτίου 3, Αθήνα.

Zebra

ΤΑ ΝΕΑ ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ZEBRA BAR

Μία επιβλητική μπάρα, ένα όμορφο εσωτερικό, cool ατμόσφαιρα, ωραίες μουσικές, νόστιμα ποτά και πολλά υποσχόμενο bar food. Συν μερικά εξωτικά twists. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί με λίγες μόλις λέξεις το τι ακριβώς είναι το Zebra, το μπαρ που προστέθηκε στις αρχές του φθινοπώρου στην πιάτσα του Νέου Ψυχικού.

Η επιμέλεια στο κομμάτι των drinks ανήκει στον Χρήστο Χουσέα, ενώ πίσω από την (εξαιρετικά φτιαγμένη, χάλκινη) μπάρα του βλέπουμε γνώριμα πρόσωπα της αθηναϊκής σκηνής όπως τον Ηλία Μαρινάκη. Info: Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό, τηλ. 6986 391009.

Kitschen

Μία από τις πιο απροσδόκητες, νόστιμες και feelgood αφίξεις του φθινοπώρου, ήταν αυτό το ασιατικό εστιατόριο/dim sum μπαρ στον Πειραιά και μάλιστα σε μία από τις πιο undergound περιοχές του. Μία ανάσα από την εμπορική καρδιά του λιμανιού και σε ένα δρόμο που πιθανότατα δε θα το περίμενες εκεί (ή μήπως όχι;), το Kitschen έχει στηθεί από τον Δημητρη Λίεμ (με θητεία μεταξύ άλλων σε Matsuhisa, Momo και e&o) και τον Σπύρο Μινέτο (9Βήτα).

> Διάβασε ακόμη: World's 50 Best Restaurants: Τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2021

Ο πρώτος έχει αναλάβει την κουζίνα, με βαθιά γνώση, τεχνικές, επιμονή στην πρώτη ύλη και ασφαλώς γεύση σε κάθε -μα κάθε- πιάτο (top τα ρολάκια και το κουνουπίδι tempura) ενώ ο δεύτερος έχει στήσει το κομμάτι των ποτών με πραγματικά νόστιμα signature cocktails (που σημειωτέον έχουν 'βαπτιστεί' και με γαμάτα όνόματα όπως Chino Latino, Samurai's Sling και Cobra Kai). Info: Κανάρη 5-7, Πειραιάς, τηλ. 211 7351205.

The Bar In Front Of The Bar & The Rumble in the Jungle

Το The Bar In Front Of The Bar ξεκίνησε να σερβίρει τον περασμένο Ιούλιο επί της οδού Πετράκη και είναι ένα σούπερ cool street bar. Δείχνει να πατά στις αρχές εκείνων που άνοιξαν παλαιότερα το δρόμο ώστε η Αθήνα να γίνει μία αυθεντική μητρόπολη στο κομμάτι των μπαρ, σε οικουμενικό level.

THE BAR IN FRONT OF THE BAR ΜΠΑΡ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1

Παράλληλα όμως, προσδοκά να φέρει κάτι φρέσκο, έξυπνο και ορθό στην εν λόγω σκηνή, έχοντας δικό του χαρακτήρα και πολλά assets, εμπνευσμένα από τον Κωνσταντίνο Θεοδωρακόπουλο, τον Αλέξανδρο Τσελεπή και την υπόλοιπη ομάδα. Πρόσφατα εγκαινίασε και αυτό που υποσχόταν το όνομά του, παρουσιάζοντας και το νέο του χώρο, το The Rumble in the Jungle. Info: Πετράκη 1, Αθήνα, τηλ. 6980 635896.

Dopios

Απέναντι από το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στην ομώνυμη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, το Dopios είναι το νέο εγχείρημα των Ανδρέα και Γιώργου Πιτσιλή (αλλά και των δύο γιων τους). Ένα μοντέρνο ελληνικό εστιατόριο με έμφαση στους εκλεκτούς μεζέδες δια χειρός Χριστόφορου Πέσκια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dopios (@dopiosathens)

Οι δημιουργίες του εμβληματικού σεφ πλαισιώνονται από μία μεγάλη γκάμα ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων. Info: Σκουλενίου 1, Αθήνα, τηλ. 210 3310049.

Ikebana

Μια νέα ανατρεπτική izakaya, στην καρδιά της Γλυφάδας. Ακριβώς έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί conceptικά και τοπογραφικά το spot επί της οδού Αρτέμιδος, από την έμπειρη και επιτυχημένη ομάδα των εστιατορίων Gaku.

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ IKEBANA 2

Εδώ, το fine απω-ανατολίτικο fusion με τη λιτότητα που το χαρακτηρίζει δίδεται γευστικά υπό το πρίσμα μία μοντέρνας λογικής, διατηρώντας στοιχεία κοσμοπολιτισμού και άνεσης για τον επισκέπτη. Info: Αρτέμιδος 9, Γλυφάδα, τηλ. 210 8920930.

Κάποιες ακόμη πολύ δυνατές αφίξεις

  • Το Annie's Fine Cooking, το πεντανόστιμο project της Σταυριανής Ζερβακάκου στον Νέο Κόσμο.
  • Η Γαλιάντρα: H Γωγώ Δελογιάννη παρουσίασε τη δικής της, updated ματιά στο streetfood και, δικαιολογημένα, η Γαλιάντρα έγινε viral. Το θαυμάσιο γευστικό project του καλοκαιριού μετακομίζει σύντομα στο Yoleni's.
  • Madame Fraise: Το πρώτο ζαχαροπλαστείο-φάντασμα της Αθήνας, από τους Ευγένιο Βαρδακαστάνη και Γιάννη Κίκιρα.
  • Το Senta, το νέο ιαπωνικό εστιατόριο του ομίλου Δειπνοσοφιστήριον, στο οποίο ο Νίκος Πολιτάκος μας ξεναγεί στον κόσμο της ιαπωνικής γαστρονομίας, μέσα από τη δική του γαστρονομική ματιά.
  • Το Diego Athens που δίνει ζωντάνια στα χαμηλά του πεζοδρόμου της Αδριανού.
  • Το Forte στην Χάρητος, όπου ο σεφ Δήμος Μπαλόπουλος προτείνει ένα μενού με μοντέρνο ελληνικό χρώμα, διανθισμένο με δυνατές πινελιές Μέσης Ανατολής.
  • Το Sexy Fish που ισορροπεί ανάμεσα σε ανάμεσα σε new age izakaya και bar-resto, στη Γλυφάδα και σερβίρει νόστιμη fusion κουζίνα και ευφάνταστα cocktails.

La Cigale

"Εκεί όπου η Προβηγκία συναντά το ελληνικό terroir". Αυτή είναι η φράση με την οποία επέλεξε να μας συστηθεί το La Cigale, το ολόφρεσκο wine bar του Παγκρατίου, που δείχνει να πατά εξίσου καλά και στα δύο συνθετικά της εν λόγω κατηγορίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LA CIGALE (@lacigalegr)

Πίσω από τη 'γέννησή' του βρίσκονται δύο Γάλλοι, ο Grégory και ο Alexandre, που ήρθαν στην Ελλάδα και την ερωτεύτηκαν, τόσο που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ, φέρνοντας μαζί τους τα γευστικά μυστικά της Προβηγκίας αλλά και κάποια από τα μυστικά των γιαγιάδων τους, συνδέοντάς τα με κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις της χώρας μας.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί το Connaught αναδείχθηκε και πάλι το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Το κρασί έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο, με έναν καλά ψαγμένο και διαμορφωμένο κατάλογο στον οποίο κυριαρχούν ετικέτες από την Ελλάδα και την Γαλλία (πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι διαφορετικό;), με focus στις μικρές παραγωγές εστιασμένες στην ποιότητα. Info: Τιμοθέου 1-3, Παγκράτι, τηλ. 210 7512054.

The Black Salami Microbakery

Αν δηλώνεις fan του Instagram και δεν το έχει πάρει το μάτι σου κάπου τις τελευταίες εβδομάδες, τότε κάνεις λάθος, καθώς το Black Salami αποτελεί ένα από τα πιο viral γευστικά spots της Αθήνας.

Δε μιλάμε ακριβώς για εστιατόριο αλλά δεν μπορεί να απουσιάζει από μία τέτοια λίστα. Συστήνεται ως microbakery (λόγω περιορισμένης παραγωγής ψωμιού) και παρουσιάζει ένα από τα πιο νόστιμα brunch (κορυφαία αυγα μπένεντικτ, ασύλληπτος καγιανάς) όπως επίσης και άψογα σάντουιτς με αέρινα ψωμάκια. Info: Ζωοδόχου Πηγής 71 και Μεθώνης, Εξάρχεια.

Uncle Tan's

Εξωτικά twists από την Ασία, ένα θαυμάσιο concept και η ιστορία ενός φανταστικού τύπου έστρεψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο το ενδιαφέρον στο μεγάλο λιμάνι και το viral μπαρ στη Μαρίνα Ζέας και το πολλά υποσχόμενο κομμάτι όπου βρίσκονται ακόμη τα Rockfellas και Nazaré Surf Bar.

Memorabilia και αντικείμενα όπως το καλάμι ψαρέματος και το φαναράκι του Σιγκαπουριανού θείου, βιβλία μαγειρικής από τη χώρα του ή ακόμη και το vintage σταθερό του τηλέφωνο (με τον αριθμό παρακαλώ) είναι κάποια από τα στοιχεία του decor, παράλληλα και συμπληρωματικά με θεματικά δωμάτια που παραπέμπουν στις μητροπόλεις-λούνα παρκ της νοτιοανατολικής Ασίας.

> Διάβασε ακόμη: Το Simul πιο νόστιμο από ποτέ

Στο κομμάτι του μπαρ, την επιμέλεια των ποτών έχει ο Πέτρος Μυτιληναίος, που μαζί με την ομάδα του (Μάριος Φιλιππίδης, Θωμάς Δημούτσικος) φιλοδοξούν να κάνουν το Singapore Sling "great again" και να επαναφέρουν στη ζωή κάποια ξεχασμένα classics. Όλα τα cocktails έχουν ασιατικά στοιχεία, ενώ εδώ -φυσικά- θα βρεις σάκε, ουμέσου, ετικέτες τζιν από την Ινδία, ουίσκι από την Ταϊβάν, ρούμι από τις Φιλιππίνες αλλά και το περιβόητο baijiu. Info: Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, Κτίριο Γ2, καταστ. Β8-Β9, τηλ. 210 4510011.

Norma  

Σε ένα από τα πιο ζωντανά σημεία του Περιστερίου και μία από τις πιο πολυσύχναστες πιάτσες του προστέθηκε πριν μερικούς μήνες το Norma, που αυτοσυστήνεται ως gastro-pub. Το concept θα έλεγα πως υποστηρίζεται αρκετά από το μάλλον underground -για τα δεδομένα της δουλειάς που γίνεται εδώ- location.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norma Athens (@norma.athens)

Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον (και) για τις ηχηρές υπογραφές στα μενού του: Η επιμέλεια του μπαρ ανήκει στον Αλέξανδρο Γκικόπουλο ενώ τα ηνία στην κουζίνα κρατά ο σημαντικός σεφ Νίκος Καραθάνος. Ο τελευταίος αξιοποιεί στο έπακρο αυτό το νέο του ξεκίνημα και κάνει ένα ιδιότυπο όσο και σημαντικό comeback στη γαστρονομική Αθήνα, μαγειρεύοντας σε υψηλά standards. Info: Αιμιλίου Βεάκη 19, Περιστέρι, τηλ. 210 5744562.

Μίμης

Χειροποίητο σουβλάκι, παραδοσιακό κρασί, ευτυχία. Αυτό είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο πατά το νεο-τραντίσιοναλ -όπως αυτοπαρουσιάζεται- σουβλατζίδικο του Παγκρατίου, που άνοιξε εν μέσω lockdown, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο Μίμης είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα, που μας συστήθηκε μαζί με τον Νίκο Βοργιά στο εξαιρετικό Alficon, ο οποίος αποφάσισε να πειραματιστεί με κάτι που πραγματικά λατρεύει: Το σουβλάκι. Info: Ευφράνορος 10, Παγκράτι, τηλ. 210565789.

Bistrot @Mira Me Athens

Μετά την υπέροχη ταράτσα του κατά τους μήνες που ο καιρός το επέτρεπε, το Mira Me Athens μας παρουσιάζει και τη χειμωνιάτικη πρότασή του, το Bistrot. Η φιλοσοφία του 'come as a guest, leave as a friend' φυσικά και συνεχίζεται, αυτή τη φορά στο ισόγειο του ξενοδοχείου και σε έναν κομψό χώρο που θα σε κάνεις να νιώσεις αμέσως οικεία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MIRAME (@mirame.athens)

Η γευστική υπογραφή μπαίνει από τον executive chef Άρη Ρούσσο, που παρουσιάζει τη δική του οπτική στην ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, με κάποια ασιατικά twists. Info: Ερμού 118, Αθήνα, τηλ. 2152151930 – 2152151931.

Drakoulis Dry & Raw

Το πολυτελές steakhouse Drakoulis Dry & Raw γράφει μία καινούρια σελίδα στη νόστιμη ιστορία του και επιστρέφει στη γαστρονομική σκηνή της πρωτεύουσας, με το νέο του χώρο στην Κηφισιά. Φιλοδοξία του είναι ασφαλώς να εξελιχθεί σε meating point και για τα βόρεια προάστια της Αθήνας, υπηρετώντας πάντοτε τα υψηλότερα standards ποιότητας και τις προσταγές της κορυφαίου επιπέδου κρεατοφαγίας.

Ο Στράτος Δρακούλης βάζει την υπογραφή του στις νέες προτάσεις του εστιατορίου, που άνοιξε τις πόρτες του πριν μερικές ημέρες. 'Σερβίρει' μεταξύ άλλων την αίσθηση διαφορετικής πολυτέλειας του brand Drakoulis: Dark τόνοι, πλούσια υφάσματα, underground περιβάλλον και soundtrack ηλεκτρονικής μουσικής. Info: Πεντέλης 1, Κηφισιά, τηλ. 210 7548348.

Al3x the Fresh Pasta Bar

Η Άλεξ Βασιλάτου δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυχαία περίπτωση. Μόλις στα 26 της έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη φημισμένη Le Cordon Bleu του Λονδίνου και έχει 'γράψει' περάσματα από σπουδαίες κουζίνες όπως εκείνη του λονδρέζικου The Savoy Grill του Gordon Ramsay και του παριζιάνικου Le Mavrommatis (με 1* Michelin).

Πλέον, έφτασε η ώρα για το δικό της αθηναϊκό εγχείρημα που ακούει στο όνομα Al3x the Fresh Pasta Bar και είναι ακριβώς ό,τι λέει το όνομά του. Χωρίς πολλά-πολλά, εδώ σερβίρονται τα -μάλλον- κορυφαία ζυμαρικά της Αθήνας (και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές). Info: Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3644142.

Hasapika

Ένα σουσάδικο στη Βαρβάκειο. Προφανώς και αυτή είναι μία φράση που δεν περίμενες πως θα άκουγες στη ζωή σου ως Αθηναίος foodie (μπορεί και όχι) αλλά το Hasapika είναι απλά μία ακόμη νόστιμη επιβεβαίωση του γαστρονομικού gentrification της πρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια.

Νιγκίρι, σασίμι και ρολάκια, όλα καλοφτιαγμένα, σε ένα περιβάλλον που εύκολα θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει μέσα από εκπομπή του Anthony Bourdain. Info: Αριστογείτονος 1, Βαρβάκειος, Αθήνα, τηλ. 216 0707026.

Iguazu

Ο Γιάννης Παρίκος (που ασφαλώς γνωρίζεις από το Βαρούλκο) βρίσκει γαστρονομική στέγη στο ολοκαίνουριο και άκρως φανταχτερό all day spot της πλατείας Βραζιλίας, Iguazu, και πειραματίζεται με ένα μενού που παραπέμπει σε Λατινική Αμερική (όπως άλλωστε και το όνομα του μαγαζιού), έχοντας πολλά fusion στοιχεία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IGUAZU (@iguazu.athens)

Τι θα φας εδώ; Προσεγμένα ωμά (ταρτάρ, σεβίτσε, καρπάτσιο κ.α.) και σούσι, πληθωρικά κρέατα και poke bowls. Στα plus, η θαυμάσια λίστα cocktails που επιμελούνται οι Αλέξανδρος Γκικόπουλος και Στέλιος Παπαδόπουλος. Info: Λαοδικίας 16 και Νυμφαίου 1, πλατεία Βραζιλίας, Αθήνα, τηλ. 210 7775225.

Amaya Itameshi Cuisine 

Μία πολύ ξεχωριστή σύμπραξη ανάμεσα στην ιταλική και την ασιατική κουζίνα, τη διεθνή τάση itameshi, παρουσιάζεται στο νέο εστιατορικό βήμα του Κώστα Σκάρλα (Al Pino).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amaya_itameshi_cuisine

Στο Μικρολίμανο, ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος επιμελείται το μενού, παίζοντας με υλικά όπως τα εσπεριδοειδή, το yuzu, το τζίντζερ, τα φύλλα shiso, και διάφορα άλλα, που δημιουργούν ένα ισορροπημένο και νόστιμο αποτέλεσμα, σε μία casual dining εκδοχή. Info: Ακτή Δηλαβέρη 1, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 210 4100127-8.

> Διάβασε ακόμη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πιο cool ελληνικό ποτό

Quintessa 

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις στα ΒΠ είναι το Quintessa, που συστήνεται ως bistro και σε υποδέχεται σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής καθώς και εκλεπτυσμένης φιλοξενίας.

Ο σεφ Δημήτρης Γιαννόπουλος παρουσιάζει ένα νόστιμο μενού που έχει στηθεί πάνω στη λογική του sharing, με επιρροές από διάφορες κουζίνες του πλανήτη, διατηρώντας πάντοτε ωστόσο έναν μεσογειακό χαρακτήρα. Info: Λ. Κηφισίας 324, Κηφισιά, τηλ. 210 6232506.

Περισσότερα προσεχώς...

Μέσα στο 2022 -και καλό εχόντων των πραγμάτων πάντοτε- αναμένονται εξίσου ενδιαφέροντα πράγματα, αρχής γενομένης από το Line Athens, που αναμένεται πολύ σύντομα στα Πετράλωνα από τους Νίκο Μπάκουλη, Βασίλη Κυρίτση και Δημήτρη Νταφόπουλο. Ή ακόμη και την πολύ ιδιαίτερη πίτσα Franco Manca, με τη δημοφιλή αλυσίδα να ντεμπουτάρει -και αυτή- τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Stay tuned εδώ λοιπόν. Εναλλακτικά, παράλληλα και συμπληρωματικά, μπορείς να ακολουθήσεις και τον υπογράφων στο Instagram για ακόμη πιο άμεση ενημέρωση.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας