Κορυφαία εστιατόρια για κρέας στην Αθήνα

Παλιά και νέα εστιατόρια της πόλης που τιμούν πληθωρικές μπριζόλες, αριστουργηματικά παϊδάκια, μαεστρικά ταρτάρ και όλα τα συναφή.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Φεβρουαρίου 2022

Η Τσικνοπέμπτη είναι εδώ και μάλλον είναι περιττό να σου πω πως όλοι κάνουν πάνω-κάτω το ίδιο googlάρισμα αυτές τις ώρες: 'Κορυφαία εστιατόρια για κρέας στην Αθήνα'. Δεν υπάρχει λοιπόν καταλληλότερη στιγμή για να απολαύσεις στο απόλυτο το κρέας. Ή πιο ορθά, το καλό κρέας. Σε περίπτωση που αναζητάς τα μέρη που θα ικανοποιήσουν στο απόλυτο κάθε καρνιβορικό σου ένστικτο, υπηρετώντας παράλληλα υψηλά standards ποιότητας, διαβάζεις το σωστό κείμενο, καθώς ακολουθούν κάποιοι εκ των αξιότερων εκπροσώπων της αθηναϊκής κρεατοφαγίας. Παλαιότεροι αλλά και newcomers, για κάθε γούστο και budget.

Brutus Tavern

Στον χώρο που φιλοξενούσε το (παλιό) Nikkei, έχει πλέον την έδρα του το Brutus Tavern, το νέο εγχείρημα της ομάδας των Γιάννη Μωράκη, Γιώργου Μελισσάρη και Γιώργου Κανελλόπουλου. Πρόκειται για ένα premium steakhouse βασισμένο σε διεθνή πρότυπα. Αρχικά, σε κερδίζει ο καλοφτιαγμένος χώρος -από τους πιο σέξι της Αθήνας- και έπειτα οι εμπνεύσεις των Μιχάλη Νουρλόγλου και Στέφανου Ρίζου, συνδυαστικά με την έξυπνα διαμορφωμένη λίστα κρασιών από τον σομελιέ Μιχάλη Θεοδωράκη. Οι κοπές έχουν σίγουρα τον πρώτο λόγο αλλά οπωσδήποτε δοκίμασε τα burgerάκια με dry aged κιμά, Red Leicester τσένταρ και καραμελωμένο κρεμμύδι καθώς και το Royal Chicken (ένα από τα κορυφαία εστιατορικά κοτόπουλα της Αθήνας, με τρούφα και σάλτσα Albufera). 

Basegrill

Τα δίδυμα αδέρφια Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος δημιούργησαν αυτό το ξεχωριστό εστιατόριο με σκοπό να κάνουν τη διαφορά. Και τα κατάφεραν. Φημισμένο στέκι, όχι μόνο του Μπουρναζίου αλλά ολόκληρης της Αττικής για εξαιρετικά κρεατικά πρώτης επιλογής. Από τον κατάλογο θα επιλέξεις μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και κόντρα φιλέτο.

Po’ Boys

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Po Boys (@poboysbarbeque)

Όταν πριν περίπου 4 χρόνια ο Βασίλης Σπόρος ξεκινούσε το Po’Boys στην πολυσύχναστη γειτονιά του Ψυρρή φιλοδοξούσε να παρουσιάσει μία ΒΒQ κουζίνα όσο πιο κοντά γίνεται στην αυθεντική, αμερικανική, εκδοχή της. Τα ζουμερά, σιγοκαπνιστά κρέατα, τα άκρως χορταστικά burgers, το φανταστικό mac n’ cheese και πολλές ακόμη προτάσεις του μενού έγιναν σύντομα talk of the town. Μάλιστα η φήμη του Po’Boys ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα φτάνοντας μέχρι το top-50 για τα καλύτερα ευρωπαϊκά BBQ joints. Το γνωστό εστιατόριο συνεχίζει προς την ίδια γευστική κατεύθυνση. Το κρέας έχει την τιμητική του και το Po’ Boys δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την παραδοσιακή γαστρονομική φιέστα. Στο φετινό μενού της Τσικνοπέμπτης πρωταγωνιστούν η προβατίνα και η γουρουνοπούλα σε εκδοχή Po’ Boys. Κατευθείαν από το smoker, το κρέας καπνίζεται για 10 ώρες πριν προσγειωθεί στο πιάτο σε μερίδα ή ανάμεσα σε λαχταριστά ψωμάκια burger ή Po’ Boy.

Γίδι

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by gidi_metamorfosi (@__gidi_)

Μόνο και μόνο από το όνομά του, που ασφαλώς προκύπτει από χιούμορ, αμεσότητα κι ανάλαφρη διάθεση, μπορεί κάποιος να καταλάβει τους γευστικούς του προσανατολισμούς. O Βασίλης Ακρίβος, γνωστός κυρίως στον χώρο της ψαροφαγίας με το πολύ αξιόλογο Ψάριστον και το Αιόλου 68, έφερε το concept της χασαποταβέρνας του 21ου αιώνα, προσφέροντας μια εξαιρετική επιλογή στους λάτρεις της κρεατοφαγίας. Εδώ, θα απολαύσεις σιτεμένο μπούτι προβατίνας, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα 2,5 κιλών, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως όλα τα κρέατα είναι ελληνικά, από φάρμες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας (Βέροια, Σέρρες, Αρκαδία κ.α.).  

Wood

Εδώ το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν στηρίζεται μόνο στο να αναχθεί σε τέχνη το κρέας - υπάρχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναζήτηση των πρώτων υλών για κάθε τι που φτιάχνεται στην κουζίνα του. Στο Wood καταφθάνουν ολόκληρα ελληνικά ζώα και όλες οι παρασκευές γίνονται στην κουζίνα του, από την αρχή μέχρι το τέλος.  Μπιφτέκια, burgers, λουκάνικα, φτιάχνονται εξαρχής από τους ανθρώπους του.

Γκαστόνε

Το ελληνικό diner από την ομάδα της Cookoovaya, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο κρέας, χωρίς απαραίτητα να περιορίζεται σε αυτό. Οι πληθωρικές σούβλες παραπέμπουν σε ελληνικά φαγάδικα άλλων εποχών, με το (πραγματικά) τραγανό γουρουνόπουλο στη σούβλα, το άψογα ψημένο βοδινό (tri-tip και ribeye) και τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο στη γάστρα να είναι μόνο μερικά από τα highlights.

Spit Jack

Θαλπωρή και κομψότητα, πολυέλαιοι με το παριζιάνικο essence και memorabilia της pop κουλτούρας, feelgood ατμόσφαιρα. Στη new age rotisserie της οδού Σκούφου θα νιώσεις αμέσως άνετα. Ιδανικό περιβάλλον δηλαδή για να ετοιμαστείς για όσα θα έρθουν σύντομα στο τραπέζι σου. Στις σούβλες αργοψήνονται ζουμερά κοτόπουλα, μοσχαρίσιες πικάνιες, οι -must taste-τραγανιστές πάπιες καθώς και κρατσανιστές πορκέτες.

Fine Mess

Ένα από τα πιο πρωτότυπα concepts στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας μας συστήθηκε ως smoke house (με ειδίκευση δηλαδή στα καπνιστά πιάτα) το 2018. Κρέας, θαλασσινά, τυρί αλλά και οτιδήποτε άλλο περνούν από τα χειροποίητα καπνιστήρια και το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον όσο και νόστιμο. Στο Fine Mess, θα βιώσεις τη σύγχρονη έκφραση του αυθεντικού low & slow barbecue. 

Vezené 

Ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της πόλης, που ξεχωρίζει για την προσεγμένη φιλοξενία, την προσεκτική ανεύρεση πρώτων υλών και τη βαθιά δημιουργικότητα. Εδώ, κάθε πιάτο είναι μία νέα γευστική περιπέτεια ανάμεσα σε διαφορετικές κοπές (το Wagyu έχει την τιμητική του), αριστοτεχνικά ψησίματα και ψαγμένα sides. 

Steak Alive

Εδώ και λίγα χρόνια, οι λάτρεις της καρνιβορικής γαστρονομίας έχουν βάλει μία πινέζα στον χάρτη του καλού κρέατος στην Αθήνα στη γειτονιά του Κορυδαλλού. Βλέπεις, το Steak Alive είναι από μόνο του ένας πολύ νόστιμος λόγος για να βρεθείς στα πέριξ του Πειραιά. Το vibe είναι ευχάριστο, το service εξαιρετικό και γενικότερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να περάσεις κάτι παραπάνω από ευχάριστα το χρόνο σου εδώ. Αλλά η αληθινή εμπειρία του Steak Alive ξεκινά από την πρώτη στιγμή που κάποιο ή κάποια από τα εδέσματά του θα προσγειωθούν στο τραπέζι σου. Αρχικά, τα ευφάνταστα ορεκτικά και οι δροσερές σαλάτες του. Και έπειτα, η κρεάτινη όψη του νομίσματος που είναι άλλωστε και το βαρύ χαρτί του εστιατορίου. 

Carnivorus

Το καρνιβορικό -όνομα και πράγμα- project στη Νέα Ιωνία φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Άγριου (Meatropoleos 3) και στεγάζεται σε έναν όμορφα διαμορφωμένα χώρο καθαρών γραμμών και μινιμαλισμού που παραπέμπει σε ένα upgraded παλιομοδίτικο χασάπικο. Στα του φαγητού, μπριζόλες σε κάθε εκδοχή τους, καλαμάκια, μαριναρισμένο κοτόπουλο στη σούβλα και μπιφτέκια έχουν την τιμητική τους, υπό τη συνοδεία ενδιαφερόντων sides όπως οι ψητές γλυκοπατάτες και σπαράγγια, το τζατζίκι με φέτα και το αβοκάντο με αγγούρι. 

Drakoulis Dry & Raw

Το πολυτελές steakhouse Drakoulis Dry & Raw έχει εδώ και μήνες εγκαινιάσει μία καινούρια σελίδα στη νόστιμη ιστορία του και επιστρέφει στη γαστρονομική σκηνή της πρωτεύουσας, με το νέο του χώρο στην Κηφισιά. Φιλοδοξία του είναι ασφαλώς να εξελιχθεί σε meating point και για τα βόρεια προάστια της Αθήνας, υπηρετώντας πάντοτε τα υψηλότερα standards ποιότητας και τις προσταγές της κορυφαίου επιπέδου κρεατοφαγίας. Το πάθος και η τεχνογνωσία παραμένουν και έρχονται να συναντήσουν νέες επιλογές, με το background των 50+ 

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr