Παράπονα στο εστιατόριο: Ένας οδηγός αξιοπρεπούς διαμαρτυρίας
Έτσι θα εκφράσεις τις ενστάσεις και τα παράπονά σου, χωρίς να φανείς υπερβολικός ή αντιπαθής.
Ζούμε στην εποχή όπου το ενδιαφέρον για τη γαστρονομία διεθνώς είναι μεγαλύτερο από ποτέ, με όλο και περισσότερο κόσμο να αναζητά ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές εστιατόριο για να απολαύσει ένα νόστιμο φαγητό, συνοδεία ενός καλού κρασιού. Συνήθως, το εγχείρημα στέφεται με επιτυχία αλλά υπάρχουν και εκείνες οι φορές που κάτι μπορεί να πάει -λιγότερο ή περισσότερο- στραβά: Η μπριζόλα δεν κόβεται ούτε με τσεκούρι και το πανάκριβο κρασί δεν θα έλεγες ακριβώς πως ταιριάζει στη γευστική σου παλέτα. Τι κάνεις λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Ακολουθούν μερικά σύντομα tips για να ανταποκριθείς σαν σωστός gentleman.
1. Διατήρησε την ψυχραιμία σου
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αν το φαγητό που έρχεται στο τραπέζι δεν είναι ακριβώς αυτό που παρήγγειλες ή υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει σε αυτό (έχει κρυώσει κλπ), μπορείς να το επιστρέψεις. Οφείλεις να το κάνεις αμέσως και να εξηγήσεις τι ακριβώς έχει πάει λάθος χωρίς να αυξήσεις την ένταση της φωνής σου ή να υπερβάλλεις. Το να γίνονται λάθη είναι εντελώς ανθρώπινο - δώσε στο εστιατόριο την ευκαιρία να επανορθώσει.
2. Ξεκίνα μία συζήτηση, μην εκφράσεις την οργή σου στα social media ή το TripAdvisor
Ναι, ζούμε στην ψηφιακή εποχή και όλοι έχουν φωνή σε αυτήν. Αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα στο ότι μία κακή κριτική μπορεί να βλάψει ένα εστιατόριο. Οπότε μην το κάνεις. Μίλα με τον σερβιτόρο και αν αυτό δεν αρκεί ζήτα τον μετρ. Είναι άνθρωποι που πληρώνονται ώστε η εμπειρία των επισκεπτών να είναι μοναδική και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ακόμη και σε περιπτώσεις όπου τα πράγματα δεν ξεκίνησαν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Το περιθώριο λάθους στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης είναι πάντοτε υψηλό
3. Μην περιμένεις τίποτα δωρεάν
Από τη στιγμή που τα παράπονά σου έχουν εισακουστεί (για παράδειγμα έχει αλλαχθεί το πιάτο σου), το εστιατόριο δεν έχει κάποια άλλη υποχρέωση απέναντί σου. Αυτό σημειώνεται καθώς πολλοί διατηρούν την ψευδαίσθηση πως ένα λάθος αρκεί για να νιώσουν βαθύτατα προσβεβλημένοι και να αναμένουν να ικανοποιηθούν όλες οι -συνήθως παράλογες λόγω ενός ατυχούς συμβάντος- επιθυμίες τους. Το περιθώριο λάθους στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης είναι πάντοτε υψηλό και οι ισορροπίες πολύ εύθραυστες, αλλά πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές. Το να σου κεράσουν το τραπέζι δεν είναι μία από αυτές.
4. Σκέψου ότι ίσως κάνεις λάθος
Τα πραγματικά καλά εστιατόρια πάντοτε λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τα παράπονα των πελατών του και προσφέρουν την κατάλληλη λύση. Εάν κριθεί ότι η κριτική σου είναι δικαιολογημένη δεν έχουν κανένα λόγο να μην το παραδεχθούν. Αν όμως το "λάθος" είναι περισσότερο θέμα δικής σου αντίληψης (πχ το πιάτο που παρήγγειλες δεν ταιριάζει ακριβώς στις γεύσεις σου), καλό θα είναι να μην επιρρίψεις ευθύνες στους ανθρώπους του εστιατορίου.
Απλά έτυχε να κάνεις μία επιλογή που δεν ταίριαζε και τόσο με τα γούστα σου
5. Δώσε τόπο στην οργή
Όταν έχουν γίνει όλα ή τα περισσότερα από τα παραπάνω, οφείλεις να παραιτηθείς. Απλά έτυχε να κάνεις μία επιλογή που δεν ταίριαζε και τόσο με τα γούστα σου. Το dining μπορεί πολύ συχνά να μοιάζει με το dating: Φαίνεται διασκεδαστικό αλλά καμία φορά, ένα μικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει στην απογοήτευση. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Οπότε άφησέ το να περάσει και δοκίμασε κάποια άλλη φορά, κάτι άλλο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το Pomo d’ Oro εντυπωσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πρωτότυπα κερκυραϊκή κουζίνα του
Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.
Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα
Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.