Οι βασικοί κανόνες της τέλειας μπριζόλας

Τα βήματα για να γίνει τέλειο το κρέας, σύμφωνα με σεφ κορυφαίων εστιατορίων.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Ιανουαρίου 2019

Τρόπους για να μαγειρέψεις τέλεια μία μπριζόλα θα βρεις αρκετούς. Αρκεί να ρίξεις μία ματιά εδώ, εδώ και εδώ

Το μάλλον πιο feelgood φαγητό όλων των εποχών ασφαλώς και σηκώνει πολλούς τρόπους επεξεργασίας πάνω στη φωτιά στην προσπάθειά του να αγγίξει την τελειότητα. Η οποία όμως εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. 

Οι βασικοί κανόνες της τέλειας μπριζόλας

Ένας από αυτούς είναι το πάχος του κομματιού κρέατος. Για κάθε μέγεθος υπάρχει το ιδανικό ψήσιμο, οπότε ένας καλός τρόπος για να το πετύχεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα θερμόμετρο. Έτσι θα έχεις πάντοτε τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε απόλυτο βαθμό και θα μπορείς να προσαρμόσεις τις ανάγκες της κάθε κοπής. Αν για παράδειγμα επιλέξεις μία μπριζόλα κόντρα ή σπαλονουά, τότε το ψήσιμο θα πρέπει να είναι αρκετά σύντομο. Αν πάλι παίξεις σε λαιμό, κιλότο ή νουά, ο χρόνος μαγειρέματος μεγαλώνει.

Η μπριζόλα πριν μπει στη φωτιά. θα πρέπει να είναι πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου. Εκτός από αυτό, είναι απαραίτητη και η υγρασία. Στην πραγματικότητα, το νωπό κρέας τείνει να μαγειρεύεται δυσκολότερα και με χειρότερο αποτέλεσμα, εμποδίζοντας να διαμορφωθεί μία αξιόλογη εξωτερική κρούστα.

steak

Το ιδανικό είναι να στεγνώσει η μπριζόλα σε χαρτί κουζίνας. Το λίπος ανάμεσα στις ίνες θα λιώσει κατά το μαγείρεμα και η μπριζόλα θα γίνει και πάλι υγρή, αλλά με το σωστό τρόπο. 

Έπειτα, το αλάτισμα. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλάτι εντείνει την αφύγρανση, με τους κρυστάλλους του κάτω από υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Αλάτισμα στο τέλος λοιπόν, εκτός αν είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις τους χυμούς της μπριζόλας σου. 

 

fine dining

Τέλος, όσο επιτυχημένο κι αν φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα, δείξει εγκράτεια και μην εξαφανίσεις τη μπριζόλα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αντ' αυτού, άφησέ τη να ξεκουραστεί μέσα σε αλουμινόχαρτο, ώστε τα υγρά της να ανακατανεμηθούν ομοιογενώς. Ξέρω, δύσκολο, αλλά πραγματικά αξίζει.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά το ramen έρχεται το congee, το νέο trend της ασιατικής κουζίνας

Όλο και περισσότεροι σεφ το βάζουν στο μενού τους για να ξεχωρίσουν. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Τι να πάρεις μαζί σου για φαγητό στο γραφείο

Η οργάνωση του τάπερ δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Ακολουθεί μία λίστα με νόστιμα, υγιεινά και εύκολα στην παρασκευή τους γεύματα.