Οι βασικοί κανόνες της τέλειας μπριζόλας

Ζέσταμα για Τσικνοπέμπτη: Τα βήματα για να γίνει τέλειο το κρέας, σύμφωνα με σεφ κορυφαίων εστιατορίων.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Φεβρουαρίου 2022

Τρόπους για να μαγειρέψεις τέλεια μία μπριζόλα θα βρεις αρκετούς. Αρκεί να ρίξεις μία ματιά εδώ, εδώ και εδώ

Το μάλλον πιο feelgood φαγητό όλων των εποχών ασφαλώς και σηκώνει πολλούς τρόπους επεξεργασίας πάνω στη φωτιά στην προσπάθειά του να αγγίξει την τελειότητα. Η οποία όμως εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. 

Οι βασικοί κανόνες της τέλειας μπριζόλας

Ένας από αυτούς είναι το πάχος του κομματιού κρέατος. Για κάθε μέγεθος υπάρχει το ιδανικό ψήσιμο, οπότε ένας καλός τρόπος για να το πετύχεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα θερμόμετρο. Έτσι θα έχεις πάντοτε τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε απόλυτο βαθμό και θα μπορείς να προσαρμόσεις τις ανάγκες της κάθε κοπής. Αν για παράδειγμα επιλέξεις μία μπριζόλα κόντρα ή σπαλονουά, τότε το ψήσιμο θα πρέπει να είναι αρκετά σύντομο. Αν πάλι παίξεις σε λαιμό, κιλότο ή νουά, ο χρόνος μαγειρέματος μεγαλώνει.

Η μπριζόλα πριν μπει στη φωτιά. θα πρέπει να είναι πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου. Εκτός από αυτό, είναι απαραίτητη και η υγρασία. Στην πραγματικότητα, το νωπό κρέας τείνει να μαγειρεύεται δυσκολότερα και με χειρότερο αποτέλεσμα, εμποδίζοντας να διαμορφωθεί μία αξιόλογη εξωτερική κρούστα.

steak

Το ιδανικό είναι να στεγνώσει η μπριζόλα σε χαρτί κουζίνας. Το λίπος ανάμεσα στις ίνες θα λιώσει κατά το μαγείρεμα και η μπριζόλα θα γίνει και πάλι υγρή, αλλά με το σωστό τρόπο. 

Έπειτα, το αλάτισμα. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλάτι εντείνει την αφύγρανση, με τους κρυστάλλους του κάτω από υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Αλάτισμα στο τέλος λοιπόν, εκτός αν είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις τους χυμούς της μπριζόλας σου. 

 

fine dining

Τέλος, όσο επιτυχημένο κι αν φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα, δείξει εγκράτεια και μην εξαφανίσεις τη μπριζόλα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αντ' αυτού, άφησέ τη να ξεκουραστεί μέσα σε αλουμινόχαρτο, ώστε τα υγρά της να ανακατανεμηθούν ομοιογενώς. Ξέρω, δύσκολο, αλλά πραγματικά αξίζει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος