Οι βασικοί κανόνες της τέλειας μπριζόλας

Ζέσταμα για Τσικνοπέμπτη: Τα βήματα για να γίνει τέλειο το κρέας, σύμφωνα με σεφ κορυφαίων εστιατορίων.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Φεβρουαρίου 2022

Τρόπους για να μαγειρέψεις τέλεια μία μπριζόλα θα βρεις αρκετούς. Αρκεί να ρίξεις μία ματιά εδώ, εδώ και εδώ

Το μάλλον πιο feelgood φαγητό όλων των εποχών ασφαλώς και σηκώνει πολλούς τρόπους επεξεργασίας πάνω στη φωτιά στην προσπάθειά του να αγγίξει την τελειότητα. Η οποία όμως εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. 

Οι βασικοί κανόνες της τέλειας μπριζόλας

Ένας από αυτούς είναι το πάχος του κομματιού κρέατος. Για κάθε μέγεθος υπάρχει το ιδανικό ψήσιμο, οπότε ένας καλός τρόπος για να το πετύχεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα θερμόμετρο. Έτσι θα έχεις πάντοτε τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε απόλυτο βαθμό και θα μπορείς να προσαρμόσεις τις ανάγκες της κάθε κοπής. Αν για παράδειγμα επιλέξεις μία μπριζόλα κόντρα ή σπαλονουά, τότε το ψήσιμο θα πρέπει να είναι αρκετά σύντομο. Αν πάλι παίξεις σε λαιμό, κιλότο ή νουά, ο χρόνος μαγειρέματος μεγαλώνει.

Η μπριζόλα πριν μπει στη φωτιά. θα πρέπει να είναι πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου. Εκτός από αυτό, είναι απαραίτητη και η υγρασία. Στην πραγματικότητα, το νωπό κρέας τείνει να μαγειρεύεται δυσκολότερα και με χειρότερο αποτέλεσμα, εμποδίζοντας να διαμορφωθεί μία αξιόλογη εξωτερική κρούστα.

steak

Το ιδανικό είναι να στεγνώσει η μπριζόλα σε χαρτί κουζίνας. Το λίπος ανάμεσα στις ίνες θα λιώσει κατά το μαγείρεμα και η μπριζόλα θα γίνει και πάλι υγρή, αλλά με το σωστό τρόπο. 

Έπειτα, το αλάτισμα. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλάτι εντείνει την αφύγρανση, με τους κρυστάλλους του κάτω από υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Αλάτισμα στο τέλος λοιπόν, εκτός αν είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις τους χυμούς της μπριζόλας σου. 

 

fine dining

Τέλος, όσο επιτυχημένο κι αν φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα, δείξει εγκράτεια και μην εξαφανίσεις τη μπριζόλα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αντ' αυτού, άφησέ τη να ξεκουραστεί μέσα σε αλουμινόχαρτο, ώστε τα υγρά της να ανακατανεμηθούν ομοιογενώς. Ξέρω, δύσκολο, αλλά πραγματικά αξίζει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πιάτα που πρέπει να φας στα εστιατόρια της Νάξου

Σύγχρονες και παραδοσιακές προτάσεις των Ναξιώτικων εστιατορίων που έχουν κάτι να πουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

JAYONT, ένας μυστικός παράδεισος στη Μύκονο

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να επισκεφθείς.

Premium κρεατοφαγία και το καλοκαίρι στο Beefbar

All time classic πιάτα, δημοφιλείς κοπές, στιλάτος χώρος, signature cocktails και ωραία θέα συνθέτουν το θερινό μωσαϊκό στη Βουλιαγμένη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η Lucinda σε βγάζει για πίτσα στον Χολαργό

Αντώνης Δρακουλαράκος, Κυριάκος Λιοδάκης και Δημοσθένης Κουβαράκης υπογράφουν ένα από τα πιο viral εστιατόρια των τελευταίων μηνών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο Nobu Matsuhisa μαγειρεύει ακόμη με την καρδιά του

Μία κουβέντα με τον αυτοκράτορα της ιαπωνικής κουζίνας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στην Αθήνα, για κορυφαίο παγωτό

Τα μέρη που -μετά το brain freeze- θα σε κάνουν να νιώσεις ευτυχισμένος.

Γραφει Μπαμπης Δουκας