Οι βασικοί κανόνες της τέλειας μπριζόλας

Ζέσταμα για Τσικνοπέμπτη: Τα βήματα για να γίνει τέλειο το κρέας, σύμφωνα με σεφ κορυφαίων εστιατορίων.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Φεβρουαρίου 2022

Τρόπους για να μαγειρέψεις τέλεια μία μπριζόλα θα βρεις αρκετούς. Αρκεί να ρίξεις μία ματιά εδώ, εδώ και εδώ

Το μάλλον πιο feelgood φαγητό όλων των εποχών ασφαλώς και σηκώνει πολλούς τρόπους επεξεργασίας πάνω στη φωτιά στην προσπάθειά του να αγγίξει την τελειότητα. Η οποία όμως εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. 

Οι βασικοί κανόνες της τέλειας μπριζόλας

Ένας από αυτούς είναι το πάχος του κομματιού κρέατος. Για κάθε μέγεθος υπάρχει το ιδανικό ψήσιμο, οπότε ένας καλός τρόπος για να το πετύχεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα θερμόμετρο. Έτσι θα έχεις πάντοτε τον έλεγχο της θερμοκρασίας σε απόλυτο βαθμό και θα μπορείς να προσαρμόσεις τις ανάγκες της κάθε κοπής. Αν για παράδειγμα επιλέξεις μία μπριζόλα κόντρα ή σπαλονουά, τότε το ψήσιμο θα πρέπει να είναι αρκετά σύντομο. Αν πάλι παίξεις σε λαιμό, κιλότο ή νουά, ο χρόνος μαγειρέματος μεγαλώνει.

Η μπριζόλα πριν μπει στη φωτιά. θα πρέπει να είναι πάντοτε σε θερμοκρασία δωματίου. Εκτός από αυτό, είναι απαραίτητη και η υγρασία. Στην πραγματικότητα, το νωπό κρέας τείνει να μαγειρεύεται δυσκολότερα και με χειρότερο αποτέλεσμα, εμποδίζοντας να διαμορφωθεί μία αξιόλογη εξωτερική κρούστα.

steak

Το ιδανικό είναι να στεγνώσει η μπριζόλα σε χαρτί κουζίνας. Το λίπος ανάμεσα στις ίνες θα λιώσει κατά το μαγείρεμα και η μπριζόλα θα γίνει και πάλι υγρή, αλλά με το σωστό τρόπο. 

Έπειτα, το αλάτισμα. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλάτι εντείνει την αφύγρανση, με τους κρυστάλλους του κάτω από υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια υγρών. Αλάτισμα στο τέλος λοιπόν, εκτός αν είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις τους χυμούς της μπριζόλας σου. 

 

fine dining

Τέλος, όσο επιτυχημένο κι αν φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα, δείξει εγκράτεια και μην εξαφανίσεις τη μπριζόλα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αντ' αυτού, άφησέ τη να ξεκουραστεί μέσα σε αλουμινόχαρτο, ώστε τα υγρά της να ανακατανεμηθούν ομοιογενώς. Ξέρω, δύσκολο, αλλά πραγματικά αξίζει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα έμαθε η ζωή στον Jamie Oliver

Ο διάσημος σεφ σήμερα κλείνει τα 48 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Esquire.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις

Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.

Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza

Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.

Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας

Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος

Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας