
Tickets: Ο Albert Adria έχει το καλύτερο tapas bar στον κόσμο
Γκουρμέ μπουκιές, οπτικές ψευδαισθήσεις, χαλαρό περιβάλλον, αγνή διασκέδαση: Στη Βαρκελώνη τα σπουδαία από τον αδερφό του Ferran.

Κάθε restaurateur πρέπει να επισκεφθεί το Tickets, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Το φημισμένο tapas bar του Albert Adrià στη Βαρκελώνη δεν διδάσκει μόνο μαθήματα κουζίνας αλλά αποτελεί παράλληλα ένα παράδειγμα για το πώς η υψηλή γαστρονομία μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε ένα κερδοφόρο επαγγελματικό μοντέλο.
Μοιάζει δύσκολο να το κατανοήσεις αν βρίσκεσαι εκτός του συγκεκριμένου χώρου αλλά οφείλεις να έχεις υπόψιν κάτι πάρα πολύ βασικό: Οι διασημότερες κουζίνες του πλανήτη έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υψηλότερα κόστη που υπάρχουν. Οι καλύτερες πρώτες ύλες, το πολυάριθμο και εξειδικευμένο προσωπικό, τα περιορισμένα τραπέζια είναι μόνο κάποια από τα σημαντικότερα οικονομικά βάρη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν αρκετοί που -ευτυχώς- τα καταφέρνουν. Οι αδερφοί Adrià ανήκουν σίγουρα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Ferran θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους σεφ όλων των εποχών, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη την κληρονομιά του elBulli, στο οποίο ο Albert ήταν pasty chef.
Η αυτοκρατορία των αδερφών Adrià
Οι αδερφοί Adrià έδειξαν σε όλο τον κόσμο πώς μπορεί να γίνει κάτι σπουδαίο, ξεκινώντας από το μηδέν και στηριζόμενο σε ένα αυθεντικό και πρωτότυπο concept. Μίλησαν με πολυεθνικές, μπήκαν στον κόσμο του entrepreneurship, ανέβασαν τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη.

Η επιτυχία τους αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη δημιουργία του ομίλου elBarri, της γαστρονομικής αυτοκρατορίας που τρέχει υπό την επίβλεψη του Albert και μετρά 6 εστιατόρια στη Βαρκελώνη: Από το πιο πρόσφατο, το μυστηριώδες Enigma μέχρι το βασίλειο της nikkei κουζίνας, το Pakta. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το Tickets που ουσιαστικά είναι ο πρόγονος μίας εστιατορικής ιδέας που μετατρέπει την πιο απλή κατηγορία σνακ της Ισπανίας σε μία ξεχωριστή εμπειρία γεύσης. Ένα μέρος όπου το να βρεις τραπέζι είναι δυσκολότερο κι από το να ψάχνεις για πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης Σάββατο βράδυ.
Το μενού
Το Tickets είναι από εκείνα τα μέρη που γνωρίζουν καλά τον τρόπο για να επιβεβαιώσουν τη φήμη τους και να αποδείξουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι αυτή. Σε αυτό, οι γευστικές φαντασιώσεις γίνονται πραγματικότητα. Το μενού του είναι πολύπλοκο και εξαιρετικά προσεγμένο - κάτι εντελώς αντιφατικό με το γεγονός ότι μπορείς να φας τα πάντα με μία μπουκιά. Χρειάζονται, κάθε φορά, λίγα δευτερόλεπτα για να αντιληφθείς τι ακριβώς είναι αυτό που μόλις δοκίμασες αλλά η έκρηξη γεύσεων και αισθήσεων που ακολουθεί τα καλύπτει όλα. Όπως για παράδειγμα το ραβιόλι από αβοκάντο με γέμιση από βασιλικό καβούρι, που έρχεται σε ένα ψάθινο καλάθι: Πίσω από το εντυπωσιακό σκηνικό της παρουσίασης, υπάρχει ένα έργο γαστρονομικής χειροτεχνίας, εκτελεσμένο με ακρίβεια, ισορροπία και μαεστρία. Διόλου απίθανο που σχεδόν άπαντες παραγγέλνουν δεύτερο και τρίτο σχεδόν ακαριαία.

Ο Albert Adrià επιδιώκει να δημιουργήσει εκπλήξεις, τόσο στο κομμάτι της γεύσης όσο και σε εκείνο της αισθητικής. Το καταφέρνει και με άλλες προτάσεις, όπως η "Rafa Zafra Style" γαρίδα, που εύκολα θα χαρακτηριζόταν ως ένα γαστρονομικό αστείο: Δεν πρόκειται για γαρίδα αλλά για ένα ωμό κομμάτι wagyu σε σχήμα καρκινοειδούς, καλυμμένο με ταρτάρ γαρίδας. Θυμίζει θάλασσα αλλά είναι στην πραγματικότητα μία έκρηξη κρέατος.
Το πνεύμα ενός αυθεντικού tapas bar
Το Tickets όμως δεν είναι μόνο το μενού του. Είναι ένας ευχάριστος -ιδιαίτερα pop για την κατηγορία του- χώρος. Ένα βραβευμένο εστιατόριο που σε κάνει να νιώθεις άνετα και κανείς δεν θα σου πει τίποτα αν το επισκεφθείς φορώντας τζην και sneakers. Ένα μέρος που ενώ διαθέτει μία εξαιρετική λίστα κρασιών, σου προτείνει με την ίδια ευκολία να επιλέξεις μπύρα από το βαρέλι. Ένας χώρος με συνεχή κίνηση και ζωντάνια.

Το κερασάκι στην τούρτα; Δεν κοστίζει μία περιουσία: Δύο άτομα μπορούν να δοκιμάσουν τουλάχιστον 15 πιάτα, πληρώνοντας συνολικά €150. Καθόλου άσχημα για εστιατόριο αυτού του διαμετρήματος.
Η εμπειρία
Ο Adrià είχε ανέκαθεν στο μυαλό του να δημιουργήσει μία κουζίνα που θα επικεντρώνεται και στην ψυχαγωγία του πελάτη, κάτι που επεκτείνεται και στη διακόσμηση του χώρου ή τα ρούχα του service (που θυμίζουν εργαζόμενους σε τσίρκο). Όλα είναι ένα βιωματικό παιχνίδι.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως απώτερο σκοπό την απόλυτη ικανοποίηση του επισκέπτη αλλά κατ' επέκταση και του ίδιου του επιχειρηματία, που μπορεί να προσφέρει αυτό που έχει στο μυαλό του, σε μία φιλική τιμολογιακή πολιτική που δεν θα φανεί υπερβολική στον πελάτη αλλά δεν θα ζημιώσει και τον ίδιο. Το value for money στα καλύτερά του δηλαδή. Και έτσι όλοι φεύγουν ικανοποιημένοι. Ή πιο ορθά, χαρούμενοι.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα