
Floyd Cardoz, ο Ινδός σεφ που χτύπησε ο κορονοϊός
Ποιος ήταν ο σημαντικός σεφ, που έδωσε ινδικό twist στο fine dining, και έφυγε από τη ζωή στα 59 του χρόνια.

O Αμερικανο-Ινδός σεφ Floyd Cardoz είχε καταφέρει να γίνει ευρέως γνωστός στο ευρύ κοινό όταν κέρδισε την τρίτη σεζόν του αμερικανικού διαγωνισμού μαγειρικής/reality Top Chef Masters. Πολύ πριν από αυτό όμως είχε αποδείξει πόσο σπουδαίος μάγειρας είναι, όντας ο πρώτος γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ινδία σεφ που ανέλαβε την κουζίνα ενός πραγματικά σημαντικού εστιατορίου της Νέας Υόρκης, του Tabla.
Ο Cardoz έφυγε από τη ζωή στα 59 του χρόνια, στις 25 Μαρτίου 2020, αφού προηγουμένως είχε χτυπηθεί από τον κορονοϊό κι ενώ νοσηλευόταν στο Mountainside Medical Center του Νιου Τζέρσεϊ για περίπου μία εβδομάδα. "Με μεγάλη θλίψη σας ενημερώσουμε για τον θάνατο του σεφ Floyd Cardoz. Άφησε πίσω τη μητέρα του Beryl, τη σύζυγο Barkha και τους γιους Justin και Peter" ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Το 1998, μαζί με τον restaurateur Danny Meyer άνοιξαν το Tabla, στο Flatiron District του Μανχάταν. Σύντομα το μέρος κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού και των κριτικών γεύσης, προτού μετατραπεί σε ένα από τα πιο επιδραστικά γευστικά spots του Μεγάλου Μήλου. "Πρόκειται για αμερικανικό φαγητό πολύ υψηλών προδιαγραφών που είναι δοσμένο μέσα και από το πρίσμα της ινδικής γαστρονομικής κουλτούρας" έγραφε στους New York Times η Ruth Reichl μεταξύ άλλων, έπειτα από την πρώτη της επίσκεψη στο Tabla.
Πριν από αυτό, είχε εργαστεί στο επίσης νεοϋορκέζικο Lespinasse, όπου εξελίχθηκε από μάγειρα παραγωγής σε εξαιρετικό sous-chef, υπό τις οδηγίες τους -επίσης σπουδαίου- Ελβετού σεφ Gray Kunz. Ο Kunz ήταν εκείνος που τον μύησε στις υψηλές τεχνικές, χωρίς ωστόσο να του απαγορεύει να χρησιμοποιεί και να πειραματίζεται με τα υλικά της Ασίας.

Μετά το κλείσιμο του Tabla, το 2010, ο Cardoz ανέλαβε αρκετές αξιόλογες κουζίνες της αμερικανικής μητρόπολης, ενώ το 2016 το cookbook του Flavorwalla έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό. Το 2011, δήλωσε συμμετοχή και κέρδισε το Top Chef Masters, κάτι που τον έκανε σχεδόν σούπερσταρ στην Ινδία. Ετοιμαζόταν μάλιστα να ανοίξει και το νέο του εστιατόριο στη Βομβάη, το Bombay Sweet Sho. Πριν λίγο καιρό είχε επισκεφθεί τη γενέτειρά του για να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Bombay Canteen, στο οποίο είναι συνιδιοκτήτης αλλά και για τα γυρίσματα του επεισοδίου του Ugly Delicious, στο οποίο θα πρωταγωνιστούσε, μαζί με τον δημοφιλή ηθοποιό Aziz Ansari.
Όπως ο ίδιος έγραψε στο Instagram, παρουσίασε σημάδια του COVID-19 αμέσως μόλις επέστρεψε από αυτό το ταξίδι στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, στις 8 Μαρτίου.
Διάβασε ακόμη για το μήνυμα του Έκτορα Μποτρίνι για τα ελληνικά εστιατόρια, τη γαστρονομική κληρονομιά του Michel Roux και το Kitchen Quarantine του Massimo Bottura.
φωτογραφίες ©Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα