Το Teriyaki στα καλύτερά του

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μία από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες του πλανήτη, που όρισε μέχρι και το street food μίας ολόκληρης πόλης.

Η λέξη teriyaki (ή τεριάκι αν προτιμάς τα ελληνικά) είναι συνδυασμός των ιαπωνικών λέξεων teri (λάμψη) και yaki (στη σχάρα ή ψητό) και ουσιαστικά αφορά μία μαγειρική τεχνική που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου για φαγητά που ψήνονται στη σχάρα με ένα γλάσο από σάλτσα σόγιας, mirin (ιαπωνικό γλυκό κρασί ρυζιού) και ζάχαρη. 

Ασφαλώς, όπως κάθε άλλη συνταγή, μπορεί κι αυτή να παραλλαχθεί ελαφρώς ή περισσότερο, με πιο διαδεδομένη την εκδοχή που τη θέλει να φτιάχνεται με μέλι, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, ενώ πάντοτε μπορούν να προστεθούν έξτρα υλικά όπως σουσάμι ή σκόρδο, που όμως απέχουν αρκετά από την ιαπωνική γαστρονομική παράδοση. Στην Ιαπωνία, χρησιμοποιείται συνήθως με ψάρι και ειδικότερα με παλαμίδα, σολομός, πέστροφα και σκουμπρί, με τη δυτική προσέγγιση να δείχνει μία σαφή προτίμηση προς το κρέας, λευκό και κόκκινο.

Το Teriyaki στα καλύτερά του
ΣΑΛΤΣΑ ΤΕΡΙΑΚΙ 1

Σε σχεδόν οικουμενικό επίπεδο πια, κάθε πιάτο με την εν λόγω σάλτσα περιγράφεται ως teriyaki - μία αντίληψη που παγιώθηκε από τη Βόρεια Αμερική, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλά άλλα trends στον κόσμο του φαγητού. Η γεύση του teriyaki είναι κατά κύριο λόγο γλυκιά, με κάποιες πικάντικες και όξινες νότες, αναλόγως των έξτρα υλικών που θα προστεθούν. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες είναι εκείνη του χυμού ανανά, ο οποίος δεν βοηθά μόνο στη γλυκύτητα αλλά περιέχει και ένζυμα βρομελίνης που βοηθούν το κρέας να μαλακώσει. 

ΣΑΛΤΣΑ ΤΕΡΙΑΚΙ 4

Ένα γεγονός που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως κατά τα 90s, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, ο όρος γνώρισε πρωτόγνωρα επίπεδα αναγνωρισιμότητας. Μέχρι το 2010 στην πόλη της Πολιτείας της Ουάσινγκτον υπήρχαν 83 εστιατόρια, μικρότερα ή μεγαλύτερα, που έφεραν τη λέξη τεριάκι στο όνομά τους, σε σημείο που η κουζίνα του Σιάτλ να χαρακτηρίζεται ως teriyaki-based, ειδικά όσον αφορούσε το γρήγορο φαγητό.

Η συνταγή για το πιο ιδιαίτερο κοτόπουλο teriyaki

ΣΑΛΤΣΑ ΤΕΡΙΑΚΙ 5

Υλικά

  • 1 ανανάς
  • 1 φλ. soy sauce
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • σησαμέλαιο
  • ελαιόλαδο
  • στήθος κοτόπουλου (2 τμχ)
  • καλαμπόκι
  • ρύζι της αρεσκείας σου

Εκτέλεση

  1. Κόβεις τον ανανά στη μέση και τον καθαρίζεις στο εσωτερικό του. Κρατάς λίγο από τον χυμό του και την πούλπα.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύεις τη soy sauce με την καστανή ζάχαρη, το χυμό ανανά, την πούλπα του φρούτου, το σκόρδο, το τζίντζερ και μερικές σταγόνες σησαμέλαιου. Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. 
  3. Κόβεις το κοτόπουλο σε κύβους και το σοτάρεις σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να αποκτήσει βαθύχρυσο χρώμα. Έπειτα ρίχνεις τη σάλτσα και ψήνεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15'. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο καλαμπόκι καθώς και ελάχιστο κρύο νερό.
  4. Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το τοποθετείς εντός του ανανά, μαζί με το ρύζι - αφού προηγουμένως έχεις βράσει το τελευταίο (ιδανικά, χρησιμοποίησε μπασμάτι). Μπορείς να γαρνίρεις με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, σουσάμι και μερικούς κύβους ανανά.
ΣΑΛΤΣΑ ΤΕΡΙΑΚΙ 2

Tip: Η σάλτσα teriyaki της παραπάνω συνταγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για οποιοδήποτε άλλο κρέας ή και σε ψάρι.

*H εν λόγω συνταγή όπως και η κεντρική φωτογραφία προέρχονται από το Delish.


Διάβασε ακόμη για το COYA που είναι η πιο exclusive άφιξη στη Μύκονο, το Τρομερό Παιδί που φτιάχνει το τρομερό ψωμί, πώς θα μαγειρέψεις το μπέικον με κάθε τρόπο, τη συνταγή για σπιτικό McMuffin και το τηγανητό κοτόπουλο που θέλει Bloody Mary sauce.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος