Κι αν το vegan χαβιάρι είναι η νέα τάση στο fine dining;

Το tonburi ήρθε για να μείνει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Φεβρουαρίου 2022

Το χαβιάρι είναι ένα υλικό-συνώνυμο της πολυτέλειας. Περισσότερο από τις πιο ακριβές κοπές και τις τρούφες, είναι αυτό για το οποίο όλοι θα μιλούν -και θα απολαμβάνουν- σε ένα black-tie gala, εκεί όπου τα ασημικά και οι πολυέλαιοι θα γυαλίζουν, την ίδια στιγμή που οι παρευρισκόμενοι θα συζητούν για τα θέματα που απασχολούν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ώρα για tonburi

Το χαβιάρι ανήκει, επίσης, στην κατηγορία των ζωϊκών προϊόντων. Κάτι που το φέρνει στη συζήτηση για το αν θα έπρεπε και αν θα μπορούσε η vegan κουζίνα να ασχοληθεί μαζί του, ειδικά σε ένα πλαίσιο αποποίησης του μιμητισμού κρέατος.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί το Connaught αναδείχθηκε και πάλι το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Ωστόσο, παρότι προϊόντα που θεωρούνται 'vegan χαβιάρια' υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, το αυθεντικό πράγμα ήταν -μάλλον μέχρι τώρα- υπόθεση των κρεατοφάγων και των pescatarians. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάτι παραπάνω από αυξημένο ενδιαφέρον για την plant-based διατροφή, με αποτέλεσμα όχι μόνο την ανάπτυξη των vegan εστιατορίων αλλά και του vegan fine dining. Σε αυτό, υπάρχει η αντίστοιχη (νέα) πολυτέλεια: Το αντίστοιχο χαβιάρι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniel Humm (@danielhumm)

Το εσχάτως vegan Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης προσέθεσε πρόσφατα μία επιλογή vegan χαβιαριού στο αξίας 335 δολαρίων μενού γευσιγνωσίας του. Τι ακριβώς σερβίρει; Σπόρους tonburi μαζί με vegan creme fraiche, σε διάφορες παραλλαγές. Το tonburi προέρχεται από ένα ιαπωνικό φυτό (σκέψου ένα λεμονοκυπάρισσο σε μικρογραφία) και είναι γνωστό στους γαστρονομικούς κύκλους ως το "χαβιάρι του χωραφιού" ή "χαβιάρι του βουνού".

Ο Daniel Humm φρόντισε να αναφερθεί στο εν λόγω υλικό μέσω του Instagram του, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ένα υλικό που θα χρησιμοποιήσει με ενθουσιασμό". Στην περίπτωση του περίφημου νεοϋορκέζικου εστιατορίου, οι σπόροι βράζονται και ξεφλουδίζονται ώστε να αποκτήσουν την όψη και -σχεδόν- την υφή που απαιτεί η ψευδαίσθηση.

Το EMP όμως δεν είναι ο πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι. Πίσω στο 2017, το P.Y.T. του Λος Άντζελες σέρβιρε 'χαβιάρι tonburi' μαζί με άλλα συστατικά όπως καλαμπόκι, κρέμα κάσιους και κάπαρη. Είχε πειραματιστεί μάλιστα και με ζυμώσεις πάνω στο συγκεκριμένο υλικό. Λίγο αργότερα, κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Elizabeth του Σικάγο, με τον head chef Ian Jones να τονίζει πως το εν λόγω έδεσμα ήταν αυτό που ωθούσε όλο και περισσότερους πελάτες του να επιλέγουν το vegan μενού του.

> Διάβασε ακόμη: Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σε ένα infographic

Στην Ευρώπη, το trend έφτασε πρόσφατα και μάλιστα οι πρωτοπόροι Δανοί έσπευσαν να του δώσουν ένα άλλο, αρκετά πιο ιντριγκαδόρικο όνομα: Caviart (από το caviar φυσικά), το οποίο είναι 'αυγοτάραχο' φυτικής προέλευσης.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα