Μπριζόλα και κρασί, το πάντρεμα

Τι ποικιλία ταιριάζει καλύτερα με τη σπαλομπριζόλα και πώς πλαισιώνεις το rib-eye;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Μαρτίου 2022

Μπριζόλα και κρασί. Κρασί και μπριζόλα. Ένα κλασικό pairing που όμως μπορεί να έχει κάποιες πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις με απώτερο σκοπό, προφανώς, τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης και των δύο πλευρών, συνδυαστικά. Τί τρώμε και τί πίνουμε λοιπόν;

Ξινόμαυρο

Η πλειοψηφία των κρασιών από Ξινόμαυρο δίνουν έντονες ξηρές τανίνες και υψηλή οξύτητα. Είναι επίσης εξαιρετικά φιλικά προς την παλαίωση, δηλαδή βελτιώνονται αισθητά με την πάροδο του χρόνου. Στο πλάι του, ταιριάζει μία παχιά και πλούσια σε ενδομυϊκό λίπος μπριζόλα.

> Διάβασε ακόμη: Ο Λουκάς Μάιλερ είναι ένας από τους νοστιμότερους μάγειρες της Αθήνας

Cabernet Sauvignon

Μία από τις πιο κλασικές επιλογές. Η γεμάτη γεύση του με νότες πράσινης πιπεριάς και σκούρων φρούτων, μπορεί συχνά να μετριάζεται από την παλαίωση στο βαρέλι, η οποία με τη σειρά της ίσως δώσει αρώματα μοσχοκάρυδου και βανίλιας. Πάει σχεδόν με κάθε τύπο μπριζόλας. 

Μπριζόλα και κρασί, το πάντρεμα

Malbec

Ξηρό, γεμάτο σώμα και μαρμελάδα σκούρων φρούτων, καπνός και βανίλια. Το Malbec φτιάχνει ωραίο ζευγάρι με κάθε τύπο μπριζόλας αλλά μάλλον θα το προτιμούσαμε στα πιο άπαχα κομμάτια όπως το κιλότο ή το flank steak.

Zinfandel

Rib-eye, T-bone και porterhouse ανέκαθεν αγαπούσαν και θα αγαπούν πάντοτε ένα καλό Zinfandel. Η μέτρια προς υψηλή οξύτητα, οι τανίνες και η έντονη γεύση του σταφυλιού της ποικιλίας δημιουργούν κάτι παραπάνω από ένα ενδιαφέρον πάντρεμα.

Gamay 

Αν και είναι πιο ελαφρύ στο σώμα, το Gamay είναι πλούσιο σε όξινες γεύσεις κόκκινων φρούτων όπως το κεράσι και το βατόμουρο, που εξισορροπούν καλά "μαρμαρώδη" κομμάτια όπως το New York strip. 

> Διάβασε ακόμη: Ένα premium σάκε που αξίζει την προσοχή σου

Pinot Noir

Προτείνεται για κομμάτια του κρέατος με ελάχιστο έως καθόλου λίπος, όπως το filet mignon. Το Pinot Noir μπορεί να δημιουργήσει το τέλειο pairing, με τη φρουτώδη φύση του, την υψηλή του οξύτητα και τις μεταξένιες τανίνες του, αφήνοντας μία θαυμάσια αίσθηση στον ουρανίσκο συνδυαστικά με τη λεπτή γεύση του φιλέτου και τις όποιες συνοδευτικές σάλτσες.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Nobu Matsuhisa μαγειρεύει ακόμη με την καρδιά του

Μία κουβέντα με τον αυτοκράτορα της ιαπωνικής κουζίνας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στην Αθήνα, για κορυφαίο παγωτό

Τα μέρη που -μετά το brain freeze- θα σε κάνουν να νιώσεις ευτυχισμένος.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η νοστιμότερη πίτσα της Αθήνας

Το μόνο food guide που θα χρειαστείς για τους τελικούς της Basket League. Αλλά όχι μόνο γι' αυτούς.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2022: Οι μεγάλοι νικητές

Μία βραδιά που ανέδειξε τους κορυφαίους εκπροσώπους της παραδοσιακής και σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Στο νόστιμο Pelagos τριών ελληνικών νησιών

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Luca Piscazzi και ο νόστιμος φόρος τιμής στις γαστρονομικές ρίζες τριών νησιών του Αιγαίου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία της διασημότερης θαλασσινής κουζίνας στην Αθήνα

10 χρόνια Τραβόλτα, 10 χρόνια μοναδικά πιάτα που φέρνουν το βυθό στον αφρό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας