Tίποτα δε συγκρίνεται με τo mac 'n' cheese

Κρεμώδης υφή, τραγανή κρούστα και διαολεμένη γεύση. To σήμα κατατεθέν της αμερικανικής κουζίνας είναι απλό και ένοχα απολαυστικό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Ιανουαρίου 2024

Macaroni and cheese ή εν συντομία mac n' cheese. Για κάποιο λόγο μέχρι πολύ πρόσφατα σπάνια βλέπαμε σε εστιατόρια συγκεκριμένης φιλοσοφίας στη χώρα μας το ενδεχομένως απόλυτο comfort food της αμερικανικής καθημερινότητας. Και η αλήθεια είναι ότι απορούσαμε για το λόγο της απουσίας του. Το μάλλον πιο "ό,τι-λέει-το-όνομά-του" πιάτο που φτιάχτηκε ποτέ (πάστα και τυρί) μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά τόσο ως side dish όσο και ως κυρίως.

Πιάτο που είναι οικείο τόσο όσον αφορά το όνομά του όσο και τη δομή και τη γεύση του. Ξέρεις, από εκείνα που ξεκινάς να τρως μια δυο πιρουνιές και καταλήγεις να μην μπορείς να πάρεις ανάσα.

Λίγη πληθωρική ιστορία

Οι ιστορικοί του φαγητού χρονολογούν τη δημιουργία του στα τέλη του 13ου αιώνα στη νότια Ιταλία. Συγκεκριμένα, στο αγνώστου συγγραφέα Liber de Coquina αναφέρεται η ύπαρξη μιας συνταγής που αποκαλείται "de lasanis" (με λαζάνια από ζυμωμένη ζύμη και παρμεζάνα) και θεωρείται η πρώτη απόπειρα mac ’n’ cheese που έχει γίνει ποτέ.

Tίποτα δε συγκρίνεται με τo mac 'n' cheese

Έκτοτε και μετά την εισροή αρκετών Ιταλών στις Ηνωμένες Πολιτείες το mac ’n’ cheese εισήχθη από τους γείτονες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και αρκετούς αιώνες αργότερα καθιερώθηκε από τους Αμερικανούς.

Μάλιστα, το σημείο εκτόξευσης του εν λόγω πιάτου θεωρείται το 1937, όταν η εταιρεία Kraft κυκλοφόρησε έτοιμο προς ψήσιμο το mac ’n’ cheese πακέτο.

> Διάβασε ακόμη: Όλα για το bao

Το τελευταίο γρήγορα έγινε το αγαπημένο κάθε παιδιού αλλά και των γονιών του γνωρίζοντας τρομερή δημοτικότητα για ένα τέτοιου είδους προϊόν. Μάλιστα, ο Robert Kenneth Kraft (διάδοχος της Kraft και μέχρι σήμερα πρόεδρός της) θεωρείται από πολλούς ο "πατέρας" της σύγχρονης εκδοχής του mac ’n’ cheese. Βασικό του τυρί θεωρείται το τσένταρ, ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιο άλλο τυρί ή ένας συνδυασμός τυριών.

Mac ’n’ cheese in Athens

ΜΑΚ ΕΝ ΤΣΙΖ

Μία από τις καλύτερες εκδοχές του –αν όχι την κορυφαία– στην Αθήνα μπορείς να δοκιμάσεις στο Po’ Boys στου Ψυρρή. Εκεί ο Βασίλης Σπόρος παρουσιάζει ένα μενού γεμάτο πιάτα που σε ταξιδεύουν γευστικά στη Νέα Ορλεάνη και στα ξακουστά μπάρμπεκιού της. Το Po’ mac ’n’ cheese είναι αυτό που εύκολα οι συντηρητικοί του φαγητού θα αποκαλούσαν "ένοχη απόλαυση" και όλοι οι υπόλοιποι από εμάς "έπος".

> Διάβασε ακόμη: Κρύο, καιρός για την κορυφαία καυτερή σάλτσα

Τσένταρ, παρμεζάνα, grana padano, ελάχιστο blue cheese και κρέμα γάλακτος σκεπάζουν απολαυστικά τα ζυμαρικά (κοραλλάκι). Mπαίνουν στο φούρνο όπου τα τυριά λιώνουν και γκρατινάρονται. Σκέψου ότι το μνημονεύω ακόμη, παρότι δοκίμασα και τα εξίσου θελκτικά spare ribs, το καταπληκτικό brisket burger και τα υπόλοιπα πιάτα.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος