Η νόστιμη ιστορία του ντονέρ κεμπάπ

Τούρκοι μετανάστες στη Γερμανία ευθύνονται για ένα από τα δημοφιλέστερα street food του πλανήτη.

Μπορεί στην Ελλάδα το ντονέρ να υπολείπεται φήμης και προτιμήσεων συγκριτικά με άλλα, δημοφιλέστερα παρεμφερή εδέσματα, ωστόσο στην ηπειρωτική Ευρώπη κάνει σπουδαία καριέρα. Παρά τα fake -ή όχι και τόσο fake- news για τη χρήση του φωσφορικού άλατος στο κατεψυγμένο κρέας, σε μία υπόθεση που έφτασε μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, το ντονέρ κεμπάπ κατάφερε να μείνει αλώβητο, αποτελώντας παράλληλα ένα γαστρονομικό σύμβολο που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ενώνει κουλτούρες.

Θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα street food των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, ξεκινώντας την πορεία του πολύ πριν ο όρος γίνει mainstream, με τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία, Mehmet Aygün και Kadir Nurman, να έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην εξάπλωσή του. 

  • Το ντονέρ κεμπάπ είναι ουσιαστικά ένας γύρος που αποτελείται από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας (ενίοτε μπορεί να φτιαχτεί και με κοτόπουλο). Το όνομά του σημαίνει "σούβλα που γυρίζει" και η προέλευσή του είναι τούρκικη. Αντίστοιχες εκδοχές του είναι ο χοιρινός γύρος και το shawarma. 

Το origin story του κεμπάπ στην Ευρώπη

Η νόστιμη ιστορία του ντονέρ κεμπάπΒρισκόμαστε στο Βερολίνο τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970. Υπάρχουν πολλοί Τούρκοι μετανάστες, υπάρχουν και πολλά εστιατόρια που "τρέχουν" από αυτούς - προφανέστατα και δεν έχει εφευρεθεί ακόμη η ατομική μηχανή γύρου. Κανείς δεν το γνωρίζει αλλά ο κόσμος της κουλτούρας του φαγητού του δρόμου αλλάζει, δραστικά και για πάντα. Ο Mehmet Aygün, στο μικρό εστιατόριό του Hasir στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας αποφασίζει να γεμίσει ψωμάκια με ντονέρ κεμπάπ, πλαισιώνοντάς τα με ντομάτα, κρεμμύδι και σος γιαουρτιού (δικής του εμπνεύσεως). Απώτερος σκοπός του είναι να χτυπήσει τη βιομηχανία του currywurst που φυσικά κυριαρχεί. Από την άλλη, ο Kadir Nurman, επίσης ιδιοκτήτης μικρού εστιατορίου ακριβώς απέναντι από τον σταθμό Bahnhof Zoo, είναι ο πρώτος που έψησε τον γύρο κάθετα, με τον τρόπο δηλαδή που γίνεται σήμερα, και όχι οριζόντια όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε.

Το ντονέρ κεμπάπ μπαίνει στις ζωές των Γερμανών και μετέπειτα και των υπόλοιπων Ευρωπαίων, με τους Aygün και Nurman να έχουν βάλει τις βάσεις. Μέχρι το 1980 το ντονέρ έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές έτοιμο φαγητό της Γερμανίας.

ΝΤΟΝΕΡ 2

Ο μύθος της καταγωγής του

Ο θρύλος θέλει Πέρσες στρατιώτες κατά τον Μεσαίωνα να ψήνουν κομμάτια κρέατος περασμένα στα σπαθιά τους. Τα κομμάτια αυτά δεν ήταν μεγάλα σε μέγεθος και μετά το ψήσιμό τους, συνοδευόταν με ρύζι ή ψωμί. Μία άλλη φήμη θέλει το εν λόγω έδεσμα να πρωτοφτιάχνεται από νομάδες βοσκούς της Μέσης Ανατολής, που έψηναν μικρές μερίδες κρέατος σε μεγάλες φωτιές. Το ντονέρ μεταφέρθηκε με το πέρασμα των αιώνων στις γειτονικές περιοχές -μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα- και επεκτάθηκε σε διάφορες εκδοχές.


Σε περίπτωση που ψήθηκες για περισσότερο φαγητό, διάβασε για τo bao, την ανατομία του τέλειου entrecote και για το chimichurri.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.