
Τι πραγματικά συμβαίνει με το κόκκινο κρέας
Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία και η επιστήμη μοιάζει διχασμένη.

Πριν λίγα χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριελάμβανε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας στη λίστα με τους καρκινογόνους παράγοντες. Μάλιστα, μόνο λίγοι δεν ήταν οι φορείς που απηύθυναν -και το κάνουν ακόμη- εκκλήσεις ώστε να μειωθεί η κατανάλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πέρα από τον καρκίνο, υπάρχει άμεση σχέση και με την κλιματική αλλαγή καθώς και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τώρα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρέας δεν είναι επιβλαβές για την υγεία, με τις επιστημονικές απόψεις και θέσεις ασφαλώς να διίστανται επί του θέματος, μετά από αυτή. H συγκεκριμένη έρευνα διήρκησε τρία έτη και εξέτασε περιπτώσεις 54.000 ατόμων από 7 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Bradley Johnston από το καναδικό πανεπιστήμιο Dalhousie. Κατέληξε σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Μεταξύ αυτών ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να περιορίσουν το κόκκινο κρέας καθώς τα δεδομένα μοιάζουν να μην επαρκούν για να επιβεβαιώσουν τη συσχέτιση των δύο παραγόντων. Αναφέρεται μάλιστα ότι όσοι ελαττώνουν ή σταματούν οριστικά το κόκκινο κρέας έχουν μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κόψεις το μοσχάρι, το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, σύμφωνα πάντοτε με τον Dr. Johnston και τους συνεργάτες του. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και χαροποιεί τους απανταχού meat lovers. Από την άλλη όμως φέρνει μεγαλύτερη σύγχυση στο ευρύτερο κοινό, έπειτα από μία στροφή 180 μοιρών σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα διατροφής εκ μέρους της επιστήμης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ξέσπασε ασφαλώς πόλεμος και αρκετή κριτική. Όπως αναφέρει το Popular Science, η μεθοδολογία της εν λόγω μελέτης είναι άκρως αμφισβητήσιμη και βασίζεται μόνο σε μαρτυρίες ανθρώπων που ουσιαστικά λένε στους ερευνητές τι τρώνε. Μία τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να περιλαμβάνει την ενδελεχή μελέτη ολόκληρης της διατροφικής συμπεριφοράς σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες (καθημερινές συνήθειες, ιατρικό ιστορικό, τόπο κατοικίας κ.α.). Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ενός γενικότερου σχεδίου της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχονται από την παραγωγή βοείου κρέατος. Οι κτηνοτροφικές μονάδες ουσιαστικά συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Επομένως, υπάρχει και άμεσος αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων.
Από την πλευρά του, ο Chris D'Adamo -διευθυντής της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο του Maryland- εξετάζει μία άλλη οπτική του θέματος, που πλησιάζει περισσότερο το ηθικό κομμάτι του όλου ζητήματος: "Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουμε μόνο ένα κομμάτι της διατροφής σαν το μοναδικό πρόβλημα και χάνουμε εντελώς το γενικότερο πλαίσιο, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι η υιοθέτηση ορθών κανόνων όσον αφορά το φαγητό. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι κάποιος θα πρέπει να τρέφεται σωστά, αποφεύγοντας βιομηχανικά και επεξεργασμένα τρόφιμα".
Από ό,τι φαίνεται η κουβέντα για το κόκκινο κρέας θα μείνει για καιρό ακόμη στο τραπέζι.
Σε περίπτωση που τάσσεσαι με την πλευρά του Dr. Johnston και των ερευνητών του, δες ποιες είναι οι premium κοπές του μοσχαριού, πώς θα απολαύσεις στο απόλυτο το γουρούνι και τι πρέπει να κάνεις για να εκτιμήσεις το jamón.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα