Τι πραγματικά συμβαίνει με το κόκκινο κρέας

Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία και η επιστήμη μοιάζει διχασμένη.

Πριν λίγα χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριελάμβανε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας στη λίστα με τους καρκινογόνους παράγοντες. Μάλιστα, μόνο λίγοι δεν ήταν οι φορείς που απηύθυναν -και το κάνουν ακόμη- εκκλήσεις ώστε να μειωθεί η κατανάλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πέρα από τον καρκίνο, υπάρχει άμεση σχέση και με την κλιματική αλλαγή καθώς και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Τώρα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρέας δεν είναι επιβλαβές για την υγεία, με τις επιστημονικές απόψεις και θέσεις ασφαλώς να διίστανται επί του θέματος, μετά από αυτή. H συγκεκριμένη έρευνα διήρκησε τρία έτη και εξέτασε περιπτώσεις 54.000 ατόμων από 7 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Bradley Johnston από το καναδικό πανεπιστήμιο Dalhousie. Κατέληξε σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Μεταξύ αυτών ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να περιορίσουν το κόκκινο κρέας καθώς τα δεδομένα μοιάζουν να μην επαρκούν για να επιβεβαιώσουν τη συσχέτιση των δύο παραγόντων. Αναφέρεται μάλιστα ότι όσοι ελαττώνουν ή σταματούν οριστικά το κόκκινο κρέας έχουν μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κόψεις το μοσχάρι, το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, σύμφωνα πάντοτε με τον Dr. Johnston και τους συνεργάτες του. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και χαροποιεί τους απανταχού meat lovers. Από την άλλη όμως φέρνει μεγαλύτερη σύγχυση στο ευρύτερο κοινό, έπειτα από μία στροφή 180 μοιρών σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα διατροφής εκ μέρους της επιστήμης. 

Τι πραγματικά συμβαίνει με το κόκκινο κρέας

Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ξέσπασε ασφαλώς πόλεμος και αρκετή κριτική. Όπως αναφέρει το Popular Science, η μεθοδολογία της εν λόγω μελέτης είναι άκρως αμφισβητήσιμη και βασίζεται μόνο σε μαρτυρίες ανθρώπων που ουσιαστικά λένε στους ερευνητές τι τρώνε. Μία τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να περιλαμβάνει την ενδελεχή μελέτη ολόκληρης της διατροφικής συμπεριφοράς σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες (καθημερινές συνήθειες, ιατρικό ιστορικό, τόπο κατοικίας κ.α.). Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ενός γενικότερου σχεδίου της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχονται από την παραγωγή βοείου κρέατος. Οι κτηνοτροφικές μονάδες ουσιαστικά συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Επομένως, υπάρχει και άμεσος αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο Chris D'Adamo -διευθυντής της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο του Maryland- εξετάζει μία άλλη οπτική του θέματος, που πλησιάζει περισσότερο το ηθικό κομμάτι του όλου ζητήματος: "Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουμε μόνο ένα κομμάτι της διατροφής σαν το μοναδικό πρόβλημα και χάνουμε εντελώς το γενικότερο πλαίσιο, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι η υιοθέτηση ορθών κανόνων όσον αφορά το φαγητό. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι κάποιος θα πρέπει να τρέφεται σωστά, αποφεύγοντας βιομηχανικά και επεξεργασμένα τρόφιμα".

Από ό,τι φαίνεται η κουβέντα για το κόκκινο κρέας θα μείνει για καιρό ακόμη στο τραπέζι.


Σε περίπτωση που τάσσεσαι με την πλευρά του Dr. Johnston και των ερευνητών του, δες ποιες είναι οι premium κοπές του μοσχαριού, πώς θα απολαύσεις στο απόλυτο το γουρούνι και τι πρέπει να κάνεις για να εκτιμήσεις το jamón.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα