Τι πραγματικά συμβαίνει με το κόκκινο κρέας

Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία και η επιστήμη μοιάζει διχασμένη.

Πριν λίγα χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριελάμβανε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας στη λίστα με τους καρκινογόνους παράγοντες. Μάλιστα, μόνο λίγοι δεν ήταν οι φορείς που απηύθυναν -και το κάνουν ακόμη- εκκλήσεις ώστε να μειωθεί η κατανάλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πέρα από τον καρκίνο, υπάρχει άμεση σχέση και με την κλιματική αλλαγή καθώς και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Τώρα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρέας δεν είναι επιβλαβές για την υγεία, με τις επιστημονικές απόψεις και θέσεις ασφαλώς να διίστανται επί του θέματος, μετά από αυτή. H συγκεκριμένη έρευνα διήρκησε τρία έτη και εξέτασε περιπτώσεις 54.000 ατόμων από 7 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Bradley Johnston από το καναδικό πανεπιστήμιο Dalhousie. Κατέληξε σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Μεταξύ αυτών ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να περιορίσουν το κόκκινο κρέας καθώς τα δεδομένα μοιάζουν να μην επαρκούν για να επιβεβαιώσουν τη συσχέτιση των δύο παραγόντων. Αναφέρεται μάλιστα ότι όσοι ελαττώνουν ή σταματούν οριστικά το κόκκινο κρέας έχουν μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κόψεις το μοσχάρι, το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, σύμφωνα πάντοτε με τον Dr. Johnston και τους συνεργάτες του. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και χαροποιεί τους απανταχού meat lovers. Από την άλλη όμως φέρνει μεγαλύτερη σύγχυση στο ευρύτερο κοινό, έπειτα από μία στροφή 180 μοιρών σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα διατροφής εκ μέρους της επιστήμης. 

Τι πραγματικά συμβαίνει με το κόκκινο κρέας

Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ξέσπασε ασφαλώς πόλεμος και αρκετή κριτική. Όπως αναφέρει το Popular Science, η μεθοδολογία της εν λόγω μελέτης είναι άκρως αμφισβητήσιμη και βασίζεται μόνο σε μαρτυρίες ανθρώπων που ουσιαστικά λένε στους ερευνητές τι τρώνε. Μία τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να περιλαμβάνει την ενδελεχή μελέτη ολόκληρης της διατροφικής συμπεριφοράς σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες (καθημερινές συνήθειες, ιατρικό ιστορικό, τόπο κατοικίας κ.α.). Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ενός γενικότερου σχεδίου της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχονται από την παραγωγή βοείου κρέατος. Οι κτηνοτροφικές μονάδες ουσιαστικά συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Επομένως, υπάρχει και άμεσος αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο Chris D'Adamo -διευθυντής της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο του Maryland- εξετάζει μία άλλη οπτική του θέματος, που πλησιάζει περισσότερο το ηθικό κομμάτι του όλου ζητήματος: "Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουμε μόνο ένα κομμάτι της διατροφής σαν το μοναδικό πρόβλημα και χάνουμε εντελώς το γενικότερο πλαίσιο, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι η υιοθέτηση ορθών κανόνων όσον αφορά το φαγητό. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι κάποιος θα πρέπει να τρέφεται σωστά, αποφεύγοντας βιομηχανικά και επεξεργασμένα τρόφιμα".

Από ό,τι φαίνεται η κουβέντα για το κόκκινο κρέας θα μείνει για καιρό ακόμη στο τραπέζι.


Σε περίπτωση που τάσσεσαι με την πλευρά του Dr. Johnston και των ερευνητών του, δες ποιες είναι οι premium κοπές του μοσχαριού, πώς θα απολαύσεις στο απόλυτο το γουρούνι και τι πρέπει να κάνεις για να εκτιμήσεις το jamón.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας