Τι πραγματικά συμβαίνει με το κόκκινο κρέας
Μία νέα μελέτη αναφέρει ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία και η επιστήμη μοιάζει διχασμένη.
Πριν λίγα χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριελάμβανε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας στη λίστα με τους καρκινογόνους παράγοντες. Μάλιστα, μόνο λίγοι δεν ήταν οι φορείς που απηύθυναν -και το κάνουν ακόμη- εκκλήσεις ώστε να μειωθεί η κατανάλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πέρα από τον καρκίνο, υπάρχει άμεση σχέση και με την κλιματική αλλαγή καθώς και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τώρα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine υποστηρίζει ότι το κόκκινο κρέας δεν είναι επιβλαβές για την υγεία, με τις επιστημονικές απόψεις και θέσεις ασφαλώς να διίστανται επί του θέματος, μετά από αυτή. H συγκεκριμένη έρευνα διήρκησε τρία έτη και εξέτασε περιπτώσεις 54.000 ατόμων από 7 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Bradley Johnston από το καναδικό πανεπιστήμιο Dalhousie. Κατέληξε σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Μεταξύ αυτών ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να περιορίσουν το κόκκινο κρέας καθώς τα δεδομένα μοιάζουν να μην επαρκούν για να επιβεβαιώσουν τη συσχέτιση των δύο παραγόντων. Αναφέρεται μάλιστα ότι όσοι ελαττώνουν ή σταματούν οριστικά το κόκκινο κρέας έχουν μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κόψεις το μοσχάρι, το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, σύμφωνα πάντοτε με τον Dr. Johnston και τους συνεργάτες του. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και χαροποιεί τους απανταχού meat lovers. Από την άλλη όμως φέρνει μεγαλύτερη σύγχυση στο ευρύτερο κοινό, έπειτα από μία στροφή 180 μοιρών σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα διατροφής εκ μέρους της επιστήμης.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ξέσπασε ασφαλώς πόλεμος και αρκετή κριτική. Όπως αναφέρει το Popular Science, η μεθοδολογία της εν λόγω μελέτης είναι άκρως αμφισβητήσιμη και βασίζεται μόνο σε μαρτυρίες ανθρώπων που ουσιαστικά λένε στους ερευνητές τι τρώνε. Μία τέτοια ενέργεια θα έπρεπε να περιλαμβάνει την ενδελεχή μελέτη ολόκληρης της διατροφικής συμπεριφοράς σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες (καθημερινές συνήθειες, ιατρικό ιστορικό, τόπο κατοικίας κ.α.). Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ενός γενικότερου σχεδίου της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέρχονται από την παραγωγή βοείου κρέατος. Οι κτηνοτροφικές μονάδες ουσιαστικά συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Επομένως, υπάρχει και άμεσος αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων.
Από την πλευρά του, ο Chris D'Adamo -διευθυντής της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο του Maryland- εξετάζει μία άλλη οπτική του θέματος, που πλησιάζει περισσότερο το ηθικό κομμάτι του όλου ζητήματος: "Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζουμε μόνο ένα κομμάτι της διατροφής σαν το μοναδικό πρόβλημα και χάνουμε εντελώς το γενικότερο πλαίσιο, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι η υιοθέτηση ορθών κανόνων όσον αφορά το φαγητό. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι κάποιος θα πρέπει να τρέφεται σωστά, αποφεύγοντας βιομηχανικά και επεξεργασμένα τρόφιμα".
Από ό,τι φαίνεται η κουβέντα για το κόκκινο κρέας θα μείνει για καιρό ακόμη στο τραπέζι.
Σε περίπτωση που τάσσεσαι με την πλευρά του Dr. Johnston και των ερευνητών του, δες ποιες είναι οι premium κοπές του μοσχαριού, πώς θα απολαύσεις στο απόλυτο το γουρούνι και τι πρέπει να κάνεις για να εκτιμήσεις το jamón.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.