Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα foodies (και όχι μόνο απαραίτητα αυτών) που λατρεύει οποιοδήποτε twist προσθέτει ένταση και αψάδα σε κάθε φαγητό - ακόμη και σε περιπτώσεις που φαινομενικά δεν μπορεί να λειτουργήσει μία καυτερή πινελιά. Ανάμεσα σε αυτούς και ο υπογράφων, πιστός fan της Sriracha μεταξύ άλλων. 

Ποιος είναι ο λόγος που γράφω όλα τα παραπάνω; Όπως πολύς καλός κόσμος που άμεσα ή έμμεσα ασχολείται με το κομμάτι της εστίασης αλλά και της οικιακής γαστρονομίας, έχω την άποψη ότι η Sriracha ταιριάζει με τα πάντα. Αυτό δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα και σου μιλάει η εμπειρία χρόνων τώρα: Την έχω τοποθετήσει σε κρέας και σε ψάρι, σε burger και σε σάντουιτς, σε αυγά και σε πίτσα, σε fish n' chips και σε σολομό. Μέχρι και σε λαδερά όπως ο αρακάς και τα φασολάκια ή σε μαγειρευτά όπως το κοκκινιστό μοσχάρι. Και διάολε, δούλεψε. Κάθε, μα κάθε, φορά. Έφτασε όμως η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για την αναβάθμισή της, που φέρει το άκρως παιχνιδιάρικο και εξωτικό όνομα piri piri. Πιθανότατα, θα το έχεις ακουστά.

Ο όρος piri piri προέρχεται από τους Σουαχίλι και ουσιαστικά μεταφράζεται ως "πιπέρι πιπέρι". Στο λεξικό της Οξφόρδης από την άλλη, το συναντάς ως "μία πολύ καυτή σάλτσα που φτιάχνεται με κόκκινες πιπεριές τσίλι και έχει προέλευση από την Μοζαμβίκη". Το ομώνυμο μείγμα -ή σάλτσα αν προτιμάς- αποτελείται στην πιο απλή εκδοχή του από θρυμματισμένες πιπεριές τσίλι, ξύσμα και ελάχιστο χυμό λεμονιού, τριμμένο κρεμμύδι, ξύδι, μπαχαρικά και βότανα (πιπέρι, πάπρικα, δάφνη, ρίγανη, εστραγκόν και βασιλικό - όλα μαζί ή κάποια από αυτά), ελαιόλαδο και αλάτι.

Οι παραλλαγές είναι ασφαλώς αμέτρητες για την καυτερή, αρωματική και πεντανόστιμη σάλτσα ενώ οι πρώτοι που επιχείρησαν να πειραματιστούν σοβαρά μαζί της ήταν οι Πορτογάλοι. Σάλτσες piri piri βρίσκει κάποιος και σε συσκευασμένη μορφή, κυρίως σε εξειδικευμένα deli καταστήματα ή στο απέραντο σούπερ μάρκετ του ίντερνετ, με πιο χαρακτηριστικά brands τα Maçarico, Dona Maria Gourmet, Calvé, Nando's, NOMU και Bonache.

Τα πιο δημοφιλή pairings για το μείγμα piri piri είναι το ομώνυμο κοτόπουλο που βασίζεται σε μία συνταγή από την Πορτογαλία και τη Μοζαμβίκη αλλά και οι γαρίδες. Παράλληλα, είναι εξαιρετική για μαρινάρισμα σε οτιδήποτε (κυρίως κρεατικά ή θαλασσινά) ενώ μπορεί να παίξει και το ρόλο του dressing για σαλάτες, ψητά ή βραστά λαχανικά. Τέλος, για τους πιο θαρραλέους, είναι εξαιρετική και ως κρύο ντιπ για νάτσος και τσιπ, κρύα λαχανικά και τεμπούρα.


Διάβασε ακόμη για την απαραίτητη αναβάθμιση σε κάθε μπάρμπεκιου που λέγεται chimichurri, τον αυτοκράτορα της ιαπωνικής κουζίνας Nobu Matsuhisa, το ντάσι που μπήκε στις ζωές μας μέσω MasterChef και τον Δήμο Σαμουράκη που πιστεύει στις καθαρές γεύσεις.