Το τέλειο αυγό ποσέ

Ακόμη και αυτοί που μισούν να μπαίνουν στην κουζίνα, μπορούν να τα καταφέρουν.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Σεπτεμβρίου 2022

Από πολλούς, το αυγό ποσέ χαρακτηρίζεται ως ένα από τα βασικά εδέσματα του ιδανικού πρωινού. Από άλλους, το Ιερό Δισκοπότηρο για κάθε brunch που σέβεται τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μία από τις πιο ιδιαίτερες εκδοχές του μαγειρεμένου αυγού και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσες σε σχέση με το τυπικό τηγανητό ή το βραστό. 

Η αρχή

Η προετοιμασία του είναι φαινομενικά απλή, με το ωμό αυγό να ρίχνεται σε νερό που βράζει, αφού πρώτα δημιουργηθεί στο τελευταίο ένας μικρός στρόβιλος (ή μία μίνι δίνη αν προτιμάς). Ο εν λόγω στρόβιλος ωστόσο μπορεί να κρύβει παγίδες για την πορεία της συνταγής, έχοντας κατά καιρούς καταστρέψει εκατομμύρια αυγά και τις φιλοδοξίες οποιουδήποτε επίδοξου παίκτη του MasterChef. Υπάρχουν όμως μερικά τρικ που εγγυώνται το πέρας της αποστολής. 

Αρχικά, υπάρχει η παραδοσιακή διαδικασία, βγαλμένη από οποιοδήποτε cookbook ασχολείται με αυγά: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζεις νερό σχεδόν μέχρι το μέσο του και το ζεσταίνεις, προσθέτοντας μία κ.σ. ξύδι. Όταν το νερό έχει ζεσταθεί -αλλά δεν κοχλάζει ακόμη- σπας το αυγό μέσα σε ένα φλιτζάνι. Με ένα κουτάλι σχηματίζεις το στρόβιλο εντός του κατσαρολακίου και με προσεκτικές κινήσεις ρίχνεις το αυγό στη δίνη, σιγα-σιγά. Το αφήνεις να βράσει για 3'-5' αναλόγως πώς το επιθυμείς. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν οι φυσαλίδες στο κάτω μέρος του σκεύους. Το αφαιρείς από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα, έχοντας κατά νου ότι δεν πρέπει να το καταστρέψεις.

Το τέλειο αυγό ποσέ

Υπάρχει και ο άλλος τρόπος

Απλώνεις μία μεμβράνη 20x20 εκ. σε μία επιφάνεια, προσθέτοντάς της ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνεις μέσα σε αυτήν το αυγό, μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια τυλίγεις τη μεμβράνη εγκλωβίζοντας το αυγό στο εσωτερικό της, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο μία "τσάντα", στο κέντρο της οποία βρίσκεται, φυσικά, το αυγό και δένοντας στριφογυριστά τις άκρες της. Τοποθετείς τη "σακούλα" σε νερό που βράζει για περίπου 5'. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις το τέλειο αυγό ποσέ. 

Μπορείς να το πλαισιώσεις σχεδόν με οτιδήποτε. Τα ψητά σπαράγγια είναι μία ενδιαφέρουσα όσο και νόστιμη επιλογή. 

 


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το νοστιμότερο φαλάφελ, το πιο γνωστό chicken burger του κόσμου, ένα διαολεμένα νόστιμο mac n' cheese και τα ιδανικότερα λαζάνια.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας