
Το τέλειο αυγό ποσέ
Ακόμη και αυτοί που μισούν να μπαίνουν στην κουζίνα, μπορούν να τα καταφέρουν.

Από πολλούς, το αυγό ποσέ χαρακτηρίζεται ως ένα από τα βασικά εδέσματα του ιδανικού πρωινού. Από άλλους, το Ιερό Δισκοπότηρο για κάθε brunch που σέβεται τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μία από τις πιο ιδιαίτερες εκδοχές του μαγειρεμένου αυγού και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσες σε σχέση με το τυπικό τηγανητό ή το βραστό.
Η αρχή
Η προετοιμασία του είναι φαινομενικά απλή, με το ωμό αυγό να ρίχνεται σε νερό που βράζει, αφού πρώτα δημιουργηθεί στο τελευταίο ένας μικρός στρόβιλος (ή μία μίνι δίνη αν προτιμάς). Ο εν λόγω στρόβιλος ωστόσο μπορεί να κρύβει παγίδες για την πορεία της συνταγής, έχοντας κατά καιρούς καταστρέψει εκατομμύρια αυγά και τις φιλοδοξίες οποιουδήποτε επίδοξου παίκτη του MasterChef. Υπάρχουν όμως μερικά τρικ που εγγυώνται το πέρας της αποστολής.
Αρχικά, υπάρχει η παραδοσιακή διαδικασία, βγαλμένη από οποιοδήποτε cookbook ασχολείται με αυγά: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζεις νερό σχεδόν μέχρι το μέσο του και το ζεσταίνεις, προσθέτοντας μία κ.σ. ξύδι. Όταν το νερό έχει ζεσταθεί -αλλά δεν κοχλάζει ακόμη- σπας το αυγό μέσα σε ένα φλιτζάνι. Με ένα κουτάλι σχηματίζεις το στρόβιλο εντός του κατσαρολακίου και με προσεκτικές κινήσεις ρίχνεις το αυγό στη δίνη, σιγα-σιγά. Το αφήνεις να βράσει για 3'-5' αναλόγως πώς το επιθυμείς. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν οι φυσαλίδες στο κάτω μέρος του σκεύους. Το αφαιρείς από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα, έχοντας κατά νου ότι δεν πρέπει να το καταστρέψεις.

Υπάρχει και ο άλλος τρόπος
Απλώνεις μία μεμβράνη 20x20 εκ. σε μία επιφάνεια, προσθέτοντάς της ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνεις μέσα σε αυτήν το αυγό, μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια τυλίγεις τη μεμβράνη εγκλωβίζοντας το αυγό στο εσωτερικό της, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο μία "τσάντα", στο κέντρο της οποία βρίσκεται, φυσικά, το αυγό και δένοντας στριφογυριστά τις άκρες της. Τοποθετείς τη "σακούλα" σε νερό που βράζει για περίπου 5'. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις το τέλειο αυγό ποσέ.
Μπορείς να το πλαισιώσεις σχεδόν με οτιδήποτε. Τα ψητά σπαράγγια είναι μία ενδιαφέρουσα όσο και νόστιμη επιλογή.
Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το νοστιμότερο φαλάφελ, το πιο γνωστό chicken burger του κόσμου, ένα διαολεμένα νόστιμο mac n' cheese και τα ιδανικότερα λαζάνια.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα