Το τέλειο αυγό ποσέ

Ακόμη και αυτοί που μισούν να μπαίνουν στην κουζίνα, μπορούν να τα καταφέρουν.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Σεπτεμβρίου 2022

Από πολλούς, το αυγό ποσέ χαρακτηρίζεται ως ένα από τα βασικά εδέσματα του ιδανικού πρωινού. Από άλλους, το Ιερό Δισκοπότηρο για κάθε brunch που σέβεται τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μία από τις πιο ιδιαίτερες εκδοχές του μαγειρεμένου αυγού και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσες σε σχέση με το τυπικό τηγανητό ή το βραστό. 

Η αρχή

Η προετοιμασία του είναι φαινομενικά απλή, με το ωμό αυγό να ρίχνεται σε νερό που βράζει, αφού πρώτα δημιουργηθεί στο τελευταίο ένας μικρός στρόβιλος (ή μία μίνι δίνη αν προτιμάς). Ο εν λόγω στρόβιλος ωστόσο μπορεί να κρύβει παγίδες για την πορεία της συνταγής, έχοντας κατά καιρούς καταστρέψει εκατομμύρια αυγά και τις φιλοδοξίες οποιουδήποτε επίδοξου παίκτη του MasterChef. Υπάρχουν όμως μερικά τρικ που εγγυώνται το πέρας της αποστολής. 

Αρχικά, υπάρχει η παραδοσιακή διαδικασία, βγαλμένη από οποιοδήποτε cookbook ασχολείται με αυγά: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζεις νερό σχεδόν μέχρι το μέσο του και το ζεσταίνεις, προσθέτοντας μία κ.σ. ξύδι. Όταν το νερό έχει ζεσταθεί -αλλά δεν κοχλάζει ακόμη- σπας το αυγό μέσα σε ένα φλιτζάνι. Με ένα κουτάλι σχηματίζεις το στρόβιλο εντός του κατσαρολακίου και με προσεκτικές κινήσεις ρίχνεις το αυγό στη δίνη, σιγα-σιγά. Το αφήνεις να βράσει για 3'-5' αναλόγως πώς το επιθυμείς. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμο όταν εμφανιστούν οι φυσαλίδες στο κάτω μέρος του σκεύους. Το αφαιρείς από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα, έχοντας κατά νου ότι δεν πρέπει να το καταστρέψεις.

Το τέλειο αυγό ποσέ

Υπάρχει και ο άλλος τρόπος

Απλώνεις μία μεμβράνη 20x20 εκ. σε μία επιφάνεια, προσθέτοντάς της ελάχιστο ελαιόλαδο. Ρίχνεις μέσα σε αυτήν το αυγό, μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια τυλίγεις τη μεμβράνη εγκλωβίζοντας το αυγό στο εσωτερικό της, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο μία "τσάντα", στο κέντρο της οποία βρίσκεται, φυσικά, το αυγό και δένοντας στριφογυριστά τις άκρες της. Τοποθετείς τη "σακούλα" σε νερό που βράζει για περίπου 5'. Κατά πάσα πιθανότητα έχεις το τέλειο αυγό ποσέ. 

Μπορείς να το πλαισιώσεις σχεδόν με οτιδήποτε. Τα ψητά σπαράγγια είναι μία ενδιαφέρουσα όσο και νόστιμη επιλογή. 

 


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το νοστιμότερο φαλάφελ, το πιο γνωστό chicken burger του κόσμου, ένα διαολεμένα νόστιμο mac n' cheese και τα ιδανικότερα λαζάνια.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα έμαθε η ζωή στον Jamie Oliver

Ο διάσημος σεφ σήμερα κλείνει τα 48 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Esquire.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις

Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.

Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza

Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.

Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας

Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος

Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας