Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το piri piri

Το εκρηκτικά γευστικό μείγμα δίνει τις καυτερές νότες που σχεδόν κάθε φαγητό έχει ανάγκη.

Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα foodies (και όχι μόνο απαραίτητα αυτών) που λατρεύει οποιοδήποτε twist προσθέτει ένταση και αψάδα σε κάθε φαγητό - ακόμη και σε περιπτώσεις που φαινομενικά δεν μπορεί να λειτουργήσει μία καυτερή πινελιά. Ανάμεσα σε αυτούς και ο υπογράφων, πιστός fan της Sriracha μεταξύ άλλων. 

Ποιος είναι ο λόγος που γράφω όλα τα παραπάνω; Όπως πολύς καλός κόσμος που άμεσα ή έμμεσα ασχολείται με το κομμάτι της εστίασης αλλά και της οικιακής γαστρονομίας, έχω την άποψη ότι η Sriracha ταιριάζει με τα πάντα. Αυτό δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα και σου μιλάει η εμπειρία χρόνων τώρα: Την έχω τοποθετήσει σε κρέας και σε ψάρι, σε burger και σε σάντουιτς, σε αυγά και σε πίτσα, σε fish n' chips και σε σολομό. Μέχρι και σε λαδερά όπως ο αρακάς και τα φασολάκια ή σε μαγειρευτά όπως το κοκκινιστό μοσχάρι. Και διάολε, δούλεψε. Κάθε, μα κάθε, φορά. Έφτασε όμως η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για την αναβάθμισή της, που φέρει το άκρως παιχνιδιάρικο και εξωτικό όνομα piri piri. Πιθανότατα, θα το έχεις ακουστά.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το piri piri

Ο όρος piri piri προέρχεται από τους Σουαχίλι και ουσιαστικά μεταφράζεται ως "πιπέρι πιπέρι". Στο λεξικό της Οξφόρδης από την άλλη, το συναντάς ως "μία πολύ καυτή σάλτσα που φτιάχνεται με κόκκινες πιπεριές τσίλι και έχει προέλευση από την Μοζαμβίκη". Το ομώνυμο μείγμα -ή σάλτσα αν προτιμάς- αποτελείται στην πιο απλή εκδοχή του από θρυμματισμένες πιπεριές τσίλι, ξύσμα και ελάχιστο χυμό λεμονιού, τριμμένο κρεμμύδι, ξύδι, μπαχαρικά και βότανα (πιπέρι, πάπρικα, δάφνη, ρίγανη, εστραγκόν και βασιλικό - όλα μαζί ή κάποια από αυτά), ελαιόλαδο και αλάτι.

Οι παραλλαγές είναι ασφαλώς αμέτρητες για την καυτερή, αρωματική και πεντανόστιμη σάλτσα ενώ οι πρώτοι που επιχείρησαν να πειραματιστούν σοβαρά μαζί της ήταν οι Πορτογάλοι. Σάλτσες piri piri βρίσκει κάποιος και σε συσκευασμένη μορφή, κυρίως σε εξειδικευμένα deli καταστήματα ή στο απέραντο σούπερ μάρκετ του ίντερνετ, με πιο χαρακτηριστικά brands τα Maçarico, Dona Maria Gourmet, Calvé, Nando's, NOMU και Bonache.

ΠΙΡΙ ΠΙΡΙ 4
ΠΙΡΙ ΠΙΡΙ 3
ΠΙΡΙ ΠΙΡΙ 2

Τα πιο δημοφιλή pairings για το μείγμα piri piri είναι το ομώνυμο κοτόπουλο που βασίζεται σε μία συνταγή από την Πορτογαλία και τη Μοζαμβίκη αλλά και οι γαρίδες. Παράλληλα, είναι εξαιρετική για μαρινάρισμα σε οτιδήποτε (κυρίως κρεατικά ή θαλασσινά) ενώ μπορεί να παίξει και το ρόλο του dressing για σαλάτες, ψητά ή βραστά λαχανικά. Τέλος, για τους πιο θαρραλέους, είναι εξαιρετική και ως κρύο ντιπ για νάτσος και τσιπ, κρύα λαχανικά και τεμπούρα.


Διάβασε ακόμη για την απαραίτητη αναβάθμιση σε κάθε μπάρμπεκιου που λέγεται chimichurri, τον αυτοκράτορα της ιαπωνικής κουζίνας Nobu Matsuhisa, το ντάσι που μπήκε στις ζωές μας μέσω MasterChef και τον Δήμο Σαμουράκη που πιστεύει στις καθαρές γεύσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα