
Η πιο viral πίτα της εστιατορικής Αθήνας
Στο Brutus Tavern ακολουθούν πιστά το δόγμα του 'In Crust we Trust' και ο σεφ Στέφανος Ρίζος μας δίνει τη συνταγή της πληθωρικής πίτας με μοσχαρίσια ουρά.
Αν είσαι foodie και διαθέτεις λογαριασμό στο Instagram, αποκλείεται να μην έχει πάρει ποτέ και πουθενά το μάτι σου την ενδεχομένως πιο viral πίτα της εστιατορικής Αθήνας. Ποιοι είναι οι 'υπεύθυνοι' γι' αυτήν; Και κυρίως, ποια είναι η συνταγή της;
Τον Στέφανο Ρίζο τον συναντάς στο ολοκαίνουριο Brutus Tavern (Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 7240453), σαν chef de cuisine στο πλευρό του Μιχάλη Νουρλόγλου. Η μαγειρική του πορεία ξεκίνησε, άλλωστε, δίπλα στον σεφ Νουρλόγλου στο Abovo, εκεί όπου του μεταλαμπαδεύτηκαν οι αρχές της honest gastronomy που πρέσβευε το εν λόγω εστιατόριο, με την πορεία του να συνεχίζεται στο Premiere.

Πλέον ο Στέφανος Ρίζος υπηρετεί μία αμιγώς καρνιβορική προσέγγιση στο μενού του κολωνακιώτικου σποτ, η οποία είναι συγχρόνως και ελεύθερη – όπως τονίζει και ο ίδιος, μπορεί η κρεατοφαγία να βρίσκεται στο επίκεντρο της κουζίνας του αλλά από τα αγαπημένα του υλικά είναι η μελιτζάνα και μανιτάρια κάθε είδους.

Θαυμάζει επίσης τους Massimo Bottura και René Redzepi και θεωρεί πως η αγαπημένη κουζίνα του καθενός είναι εκείνη που έχει ουσία, ψυχή και σε εμπνέει.
"ΠΙΤΑ" ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΟΥΡΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΑΠΟ COMTÉ
Υλικά
- 2 κιλά μοσχαρίσια ουρά
- 3 κρεμμύδια ξερά
- 2 καρότα
- 2 στικ σέλερι
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 100 ml σόγια
- 50 γρ. μανιτάρια Portobello
- 100 γρ. βασιλομανίταρα
- 30 γρ. σχοινόπρασο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- αλάτι
- πιπέρι
Για την μπεσαμέλ Comté:
- 25 γρ. βούτυρο
- 15 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. γάλα
- 200γρ. τριμμένο τυρί Comté
- αλάτι
- πιπέρι
Για το φύλλο κουρού:
- 195 γρ. αλεύρι
- 90 γρ. βούτυρο
- 10 γρ. ζάχαρη
- 5 γρ. αλάτι
- 25 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
- 25 γρ. παγωμένο νερό
Εκτέλεση
- Ψήνουμε την ουρά στον φούρνο στους 230°C, μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, "ιδρώνουμε" τα λαχανικά, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί, ρίχνουμε τη σόγια και, τέλος, βάζουμε την ουρά.
- Προσθέτουμε κρύο νερό ώσπου να καλυφθεί το κρέας και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
- Για την μπεσαμέλ, φτιάχνουμε ένα ρου με το βούτυρο και το αλεύρι. Προσθέτουμε σε 2 δόσεις το ζεστό γάλα με την κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Εκτός φωτιάς βάζουμε το τριμμένο Comté και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Για το φύλλο, φτιάχνουμε ένα ζυμάρι, προσθέτοντας όλα τα υλικά στο μίξερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Όταν ξεκουραστεί, ανοίγουμε με έναν πλάστη ένα ομοιόμορφο φύλλο.
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο, ξεψαχνίζουμε την ουρά με προσοχή, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια και τα ενώνουμε με την ουρά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και από πάνω βάζουμε το φύλλο κουρού.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 200° για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φύλλο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα