Η μόνη συνταγή που χρειάζεσαι για τη σημερινή Meatball Day

Ναι, είναι αυτό που νομίζεις.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Δεν υπάρχει πιο comfort "ελληνικό" σνακ από τα κεφτεδάκια της μάνας σου (no offense). Ναι ναι, τα μικρά, ζουμερά κρεατοσφαιρίδια που κάθε φορά σου καίνε το στόμα γιατί βιάστηκες. Τα κεφτεδάκια μάλιστα, έχουν και τη δική τους ημέρα: Η 9Η Μαρτίου έχει καθιερωθεί -στην αντίπερα κυρίως όχθη του Ατλαντικού-ως Meatball Day και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με αυτό.

Φυσικά, τα πιο διάσημα παγκοσμίως, είναι άλλα. Σουηδικά. Καλά είναι κι αυτά και το έχεις διαπιστώσει κάθε φορά πηγαίνοντας σε κάποιο από τα καταστήματα της ΙΚΕΑ. Δύσκολα μπορείς να αντισταθείς στα περίφημα κεφτεδάκια.

> Διάβασε ακόμη: Νόστιμα μέρη της Αθήνας για να φας τώρα

Η σουηδική εταιρεία είχε δώσει στη δημοσιότητα την περίφημη συνταγή της, ώστε οι διαδικτυακοί της ακόλουθοι -αλλά όχι μόνον αυτοί- να μπορούν να τα φτιάξουν στο σπίτι. 

Η μόνη συνταγή που χρειάζεσαι για τη σημερινή Meatball Day

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 250 γρ. χοιρινός κιμάς
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
  • 100 γρ. ψίχα ψωμιού τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 6 κ.σ. γάλα
  • αλάτι 
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 150 ml ζωμός λαχανικών
  • 150 ml ζωμός βοδινού
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.γ. soy sauce
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βάζεις τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά σε ένα μπολ και ξεκινάς να ζυμώνεις. Στη συνέχεια, προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ψίχα ψωμιού, το αυγό και ανακατεύεις όλα τα υλικά. Προσθέτεις το γάλα και αλατοπίπερο. 
  2. Σχηματίζεις μικρές σφαίρες με τον κιμά και αφού ολοκληρωθεί το πλάσιμο, βάζεις τα κεφτεδάκια σε ένα καθαρό πιάτο. Το καλύπτεις και το αφήνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες, σε μία διαδικασία που θα βοηθήσει στο να διατηρηθεί το σχήμα κατά το ψήσιμο. 
  3. Τοποθτείς τα κεφτεδάκια σε ένα τηγάνι με ζεστό λάδι, σε μέτρια φωτιά, και τα γυρνάς μέχρι να ροδίσουν από κάθε πλευρά. Αφού συμβεί αυτό, τα μεταφέρεις σε αντικολλητικό ταψί, τα καλύπτεις και τα ψήνεις για περίπου μισή ώρα στους 180ºC
  4. Έπειτα, προχωράς με τη σάλτσα. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις για 2'. Βάζεις τους ζωμούς βοδινού και λαχανικών και εξακολουθείς να ανακατεύεις. Έπειτα, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, τη soy sauce και τη μουστάρδα Dijon. Ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει η σάλτσα. 
  5. Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω βήματα, σερβίρεις μαζί με τηγανητές πατάτες και απολαμβάνεις. 

 


Διάβασε ακόμη για τα λάθη που δεν πρέπει να γίνονται στο μπάρμπεκιου, τη συνταγή για το περίφημο mac n’ cheese του Berners Tavern, τα μυστικά για τις πιο crispy σπιτικές τηγανητές πατάτες και πώς θα φτιάξεις το απόλυτο Pulled Pork Sandwich.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας