
Η συνταγή για εναλλακτικά αρνίσια παϊδάκια
Μία διαφορετική προσέγγιση στο ιδιαίτερο γευστικό task που ακούει στο όνομα αρνίσια παϊδάκια.
Η λεπτή γραμμή λίπους που αγκαλιάζει περιμετρικά το κόκαλο οδηγεί στο τρυφερό κρέας και μοιραία η αίσθηση τους στο στόμα τρελαίνει τα γευστικά ραντάρ. Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για τα αρνίσια παϊδάκια, που δίχως αμφιβολία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ελληνικό γαστρονομικό DNA και την πιο ρουστίκ κατεύθυνση αυτού. Τα αρνίσια παϊδάκια δεν είναι όμως μόνο συνώνυμα της παραδοσιακής ταβέρνας ή του μπάρμπεκιου με φίλους. Μπορούν να σταθούν εξίσου καλά σε ένα προσεγμένο εστιατόριο ή και να φτιαχτούν με διαφορετικό τρόπο στην κουζίνα του σπιτιού σου.

Ο Will Bowlby, head chef και συνιδιοκτήτης του λονδρέζικου εστιατορίου Kricket, έδωσε στο βρετανικό Esquire τη δική του εκδοχή για τα πιο νόστιμα όσο και εναλλακτικά αρνίσια παϊδάκια. "Για να γίνουν πραγματικά τέλεια τα παϊδάκια, φρόντισε να τα ετοιμάσεις από το προηγούμενο βράδυ, ώστε το κρέας να έχει αρκετό χρόνο να μαριναριστεί. Προσωπικά, λατρεύω να τα σερβίρω με αρκετό χυμό λεμονιού" αναφέρει ο Bowlby σχετικά με τη συνταγή του.
Η συνταγή
Υλικά
- 8 αρνίσια παϊδάκια
- 2 κ.σ. τζίντζερ και σκόρδο σε πάστα
- 1 κ.σ. κουρκουμάς σε σκόνη
- 100 ml χυμός λεμονιού
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μέντας
- 2 κ.σ. πάστα πράσινης παπάγιας
- 1 μικρό κρεμμύδι, εξαιρετικά ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
- 1/2 κ.γ. λιωμένο βούτυρο
- 1 κ.γ. ψιλοκομμένο πράσινο τσίλι
- 1 κ.γ. μπαχάρι
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 στικ κανέλας
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις ελαφρώς το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το κύμινο, το στικ κανέλας και το μαύρο πιπέρι. Τα αφήνεις να κρυώσουν και έπειτα τα βάζεις στο μπλέντερ και τα μετατρέπεις σε σκόνη.
- Τοποθετείς τα παϊδάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Τα πασπαλίζεις με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτεις τη σκόνη μπαχαρικών, την πάστα τζίντζερ και σκόρδου, τον κουρκουμά, τον χυμό λεμονιού, το πράσινο τσίλι, τη μέντα, το κρεμμύδι, την πάστα παπάγιας, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Χρησιμοποιείς τα χέρια σου ώστε να καλύψεις όλα τα παϊδάκια με τη μαρινάδα. Τα βάζεις στο ψυγείο, ιδανικά για όλο το βράδυ.
- Βγάζεις τα παϊδάκια από το ψυγείο, τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μαγείρεμα, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεσταίνεις ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύεις τα παϊδάκια γυρίζοντάς τα περιστασιακά για περίπου 8'. Εναλλακτικά, μπορείς να τα βάλεις στο φούρνο.
- Πριν τα σερβίρεις, μπορείς να τα περάσεις με λίγο ακόμη βούτυρο και μία πρέζα μπαχαρικών της αρεσκείας σου, καθώς και αρκετό λεμόνι. Μην ξεχάσεις μόνο να τα αφήσεις για 5'-10' να ξεκουραστούν μετά τη φωτιά.
Διάβασε ακόμη για τη συνταγή του Funky Gourmet για μαγειρίτσα, την πιο νόστιμη σαλάτα της νηστείας που ονομάζεται panzanella, τα τρικ για τα απόλυτα σπιτικά τσιπς πατάτας και την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα