Η συνταγή για εναλλακτικά αρνίσια παϊδάκια

Μία διαφορετική προσέγγιση στο ιδιαίτερο γευστικό task που ακούει στο όνομα αρνίσια παϊδάκια.

Η λεπτή γραμμή λίπους που αγκαλιάζει περιμετρικά το κόκαλο οδηγεί στο τρυφερό κρέας και μοιραία η αίσθηση τους στο στόμα τρελαίνει τα γευστικά ραντάρ. Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για τα αρνίσια παϊδάκια, που δίχως αμφιβολία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ελληνικό γαστρονομικό DNA και την πιο ρουστίκ κατεύθυνση αυτού. Τα αρνίσια παϊδάκια δεν είναι όμως μόνο συνώνυμα της παραδοσιακής ταβέρνας ή του μπάρμπεκιου με φίλους. Μπορούν να σταθούν εξίσου καλά σε ένα προσεγμένο εστιατόριο ή και να φτιαχτούν με διαφορετικό τρόπο στην κουζίνα του σπιτιού σου. 

Η συνταγή για εναλλακτικά αρνίσια παϊδάκια

Ο Will Bowlby, head chef και συνιδιοκτήτης του λονδρέζικου εστιατορίου Kricket, έδωσε στο βρετανικό Esquire τη δική του εκδοχή για τα πιο νόστιμα όσο και εναλλακτικά αρνίσια παϊδάκια. "Για να γίνουν πραγματικά τέλεια τα παϊδάκια, φρόντισε να τα ετοιμάσεις από το προηγούμενο βράδυ, ώστε το κρέας να έχει αρκετό χρόνο να μαριναριστεί. Προσωπικά, λατρεύω να τα σερβίρω με αρκετό χυμό λεμονιού" αναφέρει ο Bowlby σχετικά με τη συνταγή του. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 8 αρνίσια παϊδάκια
  • 2 κ.σ. τζίντζερ και σκόρδο σε πάστα
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς σε σκόνη
  • 100 ml χυμός λεμονιού
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μέντας
  • 2 κ.σ. πάστα πράσινης παπάγιας 
  • 1 μικρό κρεμμύδι, εξαιρετικά ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
  • 1/2 κ.γ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο πράσινο τσίλι
  • 1 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις ελαφρώς το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το κύμινο, το στικ κανέλας και το μαύρο πιπέρι. Τα αφήνεις να κρυώσουν και έπειτα τα βάζεις στο μπλέντερ και τα μετατρέπεις σε σκόνη. 
  2. Τοποθετείς τα παϊδάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Τα πασπαλίζεις με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτεις τη σκόνη μπαχαρικών, την πάστα τζίντζερ και σκόρδου, τον κουρκουμά, τον χυμό λεμονιού, το πράσινο τσίλι, τη μέντα, το κρεμμύδι, την πάστα παπάγιας, το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Χρησιμοποιείς τα χέρια σου ώστε να καλύψεις όλα τα παϊδάκια με τη μαρινάδα. Τα βάζεις στο ψυγείο, ιδανικά για όλο το βράδυ.
  3. Βγάζεις τα παϊδάκια από το ψυγείο, τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μαγείρεμα, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεσταίνεις ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύεις τα παϊδάκια γυρίζοντάς τα περιστασιακά για περίπου 8'. Εναλλακτικά, μπορείς να τα βάλεις στο φούρνο.
  4. Πριν τα σερβίρεις, μπορείς να τα περάσεις με λίγο ακόμη βούτυρο και μία πρέζα μπαχαρικών της αρεσκείας σου, καθώς και αρκετό λεμόνι. Μην ξεχάσεις μόνο να τα αφήσεις για 5'-10' να ξεκουραστούν μετά τη φωτιά.

Διάβασε ακόμη για τη συνταγή του Funky Gourmet για μαγειρίτσα, την πιο νόστιμη σαλάτα της νηστείας που ονομάζεται panzanella, τα τρικ για τα απόλυτα σπιτικά τσιπς πατάτας και την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος