Βίλνιους, το νέο Ντουμπρόβνικ

Ολοένα και περισσότεροι σκηνοθέτες επιλέγουν τη λιθουανική πρωτεύουσα για τα γυρίσματα των σειρών και ταινιών τους.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Φεβρουαρίου 2020

Η λιθουανική πρωτεύουσα αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς ολοένα και περισσότερων σκηνοθετών, που την επιλέγουν ως τοποθεσία γυρισμάτων. Το γεγονός δεν προκαλεί καμία έκπληξη: Το Βίλνιους είναι μία μπαρόκ πόλη με πανέμορφες γωνιές, που την ίδια στιγμή έχει χαμηλό κόστος συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενώ δεν πλήττεται -προς το παρόν- από τον μαζικό τουρισμό.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στο Βίλνιους ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα για τον τέταρτο κύκλο του Stranger Things, τα περισσότερα εκ των οποίων έλαβαν χώρα στη βόρεια πλευρά του. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα μέρος που τραβά την προσοχή κάθε παραγωγού και σκηνοθέτη: Μία παλιά φυλακή που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα - μία εποχή πολύ ταραχώδη για τη Λιθουανία όπως και οι επόμενες άλλωστε δεκαετίες.

Βίλνιους, το νέο Ντουμπρόβνικ

Μην ξεχνάς πως η χώρα της Βαλτικής πέρασε από τα χέρια των Γερμανών, των Πολωνών και τελικά των Σοβιετικών μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί, το 1990. Η φυλακή Lukiškes "φιλοξένησε" όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες ανθρώπους, διαφορετικής καταγωγής και κοινωνικού υπόβαθρου. Η λειτουργία της ως σωφρονιστικό ίδρυμα τερματίστηκε μόλις λίγα χρόνια πριν.

Το κτίριο όμως διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο για γυρίσματα πάσης φύσεως. Το περιβάλλον του ταιριάζει άψογα στην αισθητική του Netflix και εκείνη του Hawkins της Ιντιάνα (που φυσικά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα). Αξίζει να αναφερθεί ότι το Βίλνιους ήταν και ένα από τα βασικότερα μέρη όπου γυρίστηκε το Chernobyl του HBO - η ενδεχομένως κορυφαία σειρά του 2019. 

ΒΙΛΝΙΟΥΣ 2

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του Βίλνιους Remigijus Simasius πρόκειται για "μία ανοιχτή και πράσινη πόλη που λατρεύει ο κόσμος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, καθώς είναι πολύ εύκολη στις μετακινήσεις, έχει ιστορικές γωνιές αλλά και σύγχρονες πτυχές". Ο Simasius και οι συνεργάτες του ευελπιστούν πως οι τηλεοπτικές επιτυχίες θα βοηθήσουν την πόλη να αναπτυχθεί τουριστικά, ακριβώς όπως έγινε με το Ντουμπρόβνικ και το Game of Thrones.


Διάβασε ακόμη για το νησί με τα μεγάλα καπνιστά ουίσκι Islay, την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τα ακριβότερα Airbnb και το ίσως ομορφότερο road trip που υπάρχει. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Νέα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συμβουλές της Έφης Αλεβίζου για κάθε σου ταξίδι

Ταξιδιωτικά μυστικά για τον επόμενο προορισμό σου από την δημοσιογράφο και διευθύντρια σύνταξης του womantoc.gr.

Birdbox, οι μίνιμαλ καμπίνες που γίνονται ένα με τη φύση

Η πιο eco-friendly πρόταση διαμονής αντλεί έμπνευση από τα σπιτάκια των πουλιών.