Parler: Η αμφιλεγόμενη εναλλακτική στο Twitter

Το αμερικανικό social medium παρουσιάστηκε αρχικά ως ένα μέσο διάδοσης της ελεύθερης άποψης. Σύντομα όμως έγινε διαδικτυακό στέκι οπαδών του Donald Trump, ακροδεξιών και ψεκασμένων.

Μιλήστε ελεύθερα και εκφραστείτε ανοιχτά, χωρίς να φοβάστε πως κάποιος θα κατεβάσει από την πλατφόρμα τις απόψεις σας. Αλληλεπιδράστε με πραγματικούς ανθρώπους και όχι με bots. Το Parler επικεντρώνεται στους ανθρώπους και στην προσωπική ασφάλεια. Σας δίνει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε την εμπειρία που επιθυμείτε.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που βλέπει κάποιος μπαίνοντας στην αρχική σελίδα του Parler. Σε περίπτωση που το ακούς για πρώτη φορά, πρόκειται για μία αμερικανική υπηρεσία microblogging και κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2018, αποτελώντας ουσιαστικά (ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες) ένα συντηρητικό social medium για όλους εκείνους που "κόβονται" από Facebook και Twitter (απολύτως ορθά κατά την άποψή μας) για πολύ συγκεκριμένους λόγους. 

Η γέννηση και η εξέλιξη του Parler

Tο Parler από την πρώτη στιγμή που υπήρξε online έπειτα από τις ιδέες και τις ενέργειες των John Matze και Jared Thomson, στο Χέντερσον της Νεβάδα, συστήθηκε σαν μία εναλλακτική του Twitter. Στηρίχθηκε μάλιστα και από την Rebekah Mercer, κόρη του δισεκατομμυριούχου Robert Mercer και φανατική των Ρεπουμπλικανών, που πλέον αναφέρεται και ως co-founder του Parler. 

Parler: Η αμφιλεγόμενη εναλλακτική στο TwitterGetty Images

To launchng του έγινε τον Αύγουστο του 2018 και η βάση χρηστών του έφτανε μέχρι τα 100.000 ενεργά μέλη έως τον Μάιο του 2019. Τον Δεκέμβριο του 2018 ένα tweet της Candace Owens (συντηριτική πολιτική ακτιβίστρια, Αφροαμερικανίδα οπαδός του Trump, που έχει εναντιωθεί σε κινήματα όπως το Black Lives Matter - παλαιότερα είχε καλέσει τους Αφροαμερικανούς να εγκαταλείψουν τους Δημοκρατικούς και να σταθούν στο πλευρό του Donald Trump) χάρισε σε λίγες ώρες στο Parler 40.000 νέα μέλη, προκαλώντας δυσλειτουργία στους servers του. 

Μετά από αυτό όλο και περισσότεροι συντηρητικοί, μεταξύ των οποίων και οι Ρεπουμπλικάνοι Brad Parscale (πρώην campaign manager του Trump) και Mike Lee (Γερουσιαστής της Γιούτα) αλλά ακόμη και ο Rudy Giuliani έγιναν μέλη του, μαζί με ακροδεξιούς "ακτιβιστές" όπως οι Gavin McInnes, Laura Loomer και Milo Yiannopoulos. Το Reuters ασχολήθηκε με την περίπτωσή του, καταλήγοντας πως έχει γίνει το "νέο σπίτι των υποστηρικτών του Donald Trump στα social media". 

PARLER ΚΑΝΤΑΣ ΟΟΥΕΝΣGetty Images

Τον Ιούνιο του 2019, 200.000 νέοι λογαριασμοί άνοιξαν σε αυτό από την Σαουδική Αραβία. Ήταν κυρίως οπαδοί του αμφιλεγόμενου πρίγκιπα Mohammed bin Salman. Η πλειοψηφία αυτών ανέφερε ως βασικότερη αιτία της κίνησής τους τη λογοκρισία του Twitter.

Το #Twexit

Στα μέσα του 2020, το Parler δημοσίευσε το "Declaration of Internet Independence", κάνοντας ένα σαφές connotation με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιώντας μάλιστα σε αυτό το hashtag #Twexit και περιγράφοντας το Twitter σαν έναν τεχνολογικό τύραννο που λογοκρίνει τους συντηρητικούς. Απώτερος σκοπός φυσικά ήταν να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο crowd από τη μερίδα ανθρώπων με αυτές τις απόψεις. 

Το motto "free speech" καθιερώθηκε από την αρχή και αυτό από μόνο του ίσως και να αρκεί για να δημιουργήσει απορίες και προβληματισμό για οποιονδήποτε θεωρεί τον εαυτό του λογικό. Οι όροι χρήσης του επιτρέπουν τον επιθετικό λόγο (όσο επιτρέπεται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών - Federal Communications Commission) και τα fake news ενώ απαγορεύονται τα spam, οι απειλές και οι προτροπές προς εγκληματικές ενέργειες.

PARLER ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠGetty Images

Όταν άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα posts από ακροδεξιές ομάδες, απόψεις αντισημιτισμού και θεωρίες συνωμοσίας, πολλοί κατάλαβαν προς τα πού κατευθύνεται η όλη διαδικασία. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οι Proud Boys.

Η περίοδος της δόξας του Parler ήρθε στην αρχή του φθινοπώρου και διήρκησε μέχρι και μερικές ημέρες μετά τις Αμερικανικές Εκλογές 2020, όταν η πλατφόρμα απαριθμούσε 10.000.000 μέλη και περίπου 4.000.000 ενεργά accounts. Σταδιακά και μετά την ήττα του Trump από τον Joe Biden δείχνει να χάνει έδαφος - μέχρι και η Candace Owens φαίνεται πως το βαρέθηκε, έχοντας αρκετό καιρό να δραστηριοποιηθεί σε αυτό.

Η περίπτωση του Parler είναι μόνο μία από τις πολλές σχετικά με την -ουσιαστική όσο ποτέ πριν- έναρξη της συζήτησης για το ποιες πολιτικές θα πρέπει να ακολουθούν τα social media. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν απειλές ακόμη και για την ίδια τη δημοκρατία - πέρα από τη νοημοσύνη και την ενσυναίσθηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης