Squats με τον σωστό τρόπο

Πώς να εκτελείς σωστά τη hero άσκηση για τα πόδια που δεν απαιτεί τη χρήση γυμναστηριακού εξοπλισμού.

Είτε κάνεις squats χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σου, είτε με μπάρες ή αλτήρες, η συγκεκριμένη άσκηση αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γυμνάσεις τους τετρακεφάλους, τους μηρούς και τους γλουτιαίους μύες σου με μία μόνο κίνηση. 

Τα περίφημα air squats

Ειδικά τα squats μόνο με το βάρος του σώματός σου -ή, αλλιώς, air squats- μπορεί να αποδειχθούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στη φαρέτρα σου. Μάλιστα, κάποιοι τα κάνουν ως 'ζέσταμα', πριν περάσουν στην εκτέλεση squats π.χ. με μπάρα ή τα θέτουν στο επίκεντρο ενός προγράμματος προπόνησης που δεν απαιτεί τη χρήση συμβατικού γυμναστηριακού εξοπλισμού.

Ενώ τα air squats δείχνουν απλά στην εκτέλεση, καθώς δεν προαπαιτούν τη χρήση έξτρα βάρους, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να τα κάνεις σωστά και να μην καταστρέψεις τους συνδέσμους σου. Ακολουθούν, λοιπόν, συμβουλές επαγγελματιών γυμναστών, τόσο για τη σωστή τους εκτέλεση όσο και για το τι πρέπει να αποφύγεις. 

Squats με τον σωστό τρόπο iStock

Τα κλειδιά για καλύτερα air squats

Η σωστή θέση των ποδιών

Παρότι κάθε άνθρωπος έχει μια ελαφρώς διαφορετική ιδανική στάση λόγω ανατομικών διαφοροποιήσεων, ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τα air squats είναι με τις πατούσες ανοιχτές λίγο περισσότερο από το εύρος των ώμων σου και τις μύτες των δαχτύλων των ποδιών σου να κοιτούν ελαφρώς προς τα έξω. Αυτή η θέση σου επιτρέπει να φτάσεις το κάθισμά σου αρκετά χαμηλά, χωρίς να τραυματίσεις τα γόνατά σου.

Χρησιμοποίησε τον πυρήνα του σώματός σου

Σφίξε τους κοιλιακούς σου, στη συνέχεια 'ρόλαρε' τους ώμους σου προς τα πίσω και χρησιμοποίησέ τους για να σηκωθείς ευθεία προς τα πάνω. Αυτή η 'ένταση' αποτελεί κλειδί για να εκτελείς σωστά τα air squats.

> Διάβασε ακόμα: Squat, το βαλκανικό υπερόπλο της προπόνησης

Πρώτα ο πισινός

Μην λυγίζεις απλώς τα γόνατά σου για να εκτελέσεις τη φάση 'καθίσματος' του squat. Αντίθετα, ξεκίνα την κίνηση σπρώχνοντας τον πισινό σου προς τα πίσω. 

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις όταν κάνεις air squats

Μην πιέζεις τα γόνατά σου

Συνέχισε να σφίγγεις τους γλουτούς σου για να παραμένουν τα γόνατά σου 'ανοιχτά' και 'προς τα έξω', χωρίς να καταπονούνται. Αυτό είναι ακόμα πιο SOS όταν κάνεις squats με έξτρα βάρος.

> Διάβασε ακόμα: Η προπόνηση του Chris Pratt για το Guardians of the Galaxy

Μην σηκώνεις τις φτέρνες σου από το πάτωμα 

Ένα συχνό λάθος που πρέπει να αποφεύγεις όταν εκτελείς air squats είναι το να σηκώνεις τις φτέρνες σου από το έδαφος. Αν το κάνεις αυτό, η ισορροπία σου θα εξαρτάται από τα δάχτυλα των ποδιών σου, κάτι όχι και τόσο καλό.

Από: Esquire UK

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.