Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις καλλισθενική γυμναστική

Πού να εστιάσεις, τι να προσέξεις, πώς να αποφύγεις τους ενδεχόμενους τραυματισμούς.

Σκέφτεσαι να αρχίσεις να προπονείσαι στην καλλισθενική γυμναστική; Μην το σκέφτεσαι, καν' το. Κι αυτό γιατί, ως σύστημα προπόνησης, βασίζεται σε ασκήσεις στις οποίες χρησιμοποιείς, κυρίως, το βάρος του σώματός σου και οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι από τις πιο αποτελεσματικές για να γραμμώσεις τους μύες, να δυναμώσεις το σώμα και να μεγαλώσεις τους μύες σου.

Τι πρέπει να προσέξεις

Αν θέλεις να πιάσεις τους στόχους που θα θέσεις στον εαυτό σου, βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζεις κάποια πράγματα πριν ξεκινήσεις, π.χ. για να αποφύγεις τα λάθη του πρωτάρη ή για να ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που σχετίζονται με την τεχνική και να μην καταλήξεις με κάποιον τραυματισμό. Ακολουθούν οι συμβουλές των ειδικών.

Τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις καλλισθενική γυμναστική iStock

Δώσε βάρος στην τεχνική

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορείς να χτίσεις μύες και δύναμη μόνο με τα βάρη. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θα πρέπει να κατανοήσεις ότι είναι η σωστή τεχνική με την οποία εκτελείς κάθε καλλισθενική άσκηση αυτή που θα δημιουργήσει τη μυική ένταση.

Σκέψου σαν μαραθωνοδρόμος

Κανένα είδος άσκησης δεν μπορεί να μεταμορφώσει το σώμα σου μετά από μία και μόνο προπόνηση. Έχε επίγνωση, λοιπόν, του ότι θα σου πάρει χρόνο το να δεις αποτελέσματα, έτσι ώστε ούτε να τα παρατήσεις αλλά ούτε και να φορτσάρεις στην αρχή παραπάνω απ' όσο σε παίρνει (η υπερπροπόνηση μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει). Κοινώς, για να τελειοποιήσεις την τεχνική που θα 'θρέψει' τους μύες σου, απαιτείται υπομονή μαραθωνοδρόμου.

> Διάβασε ακόμα: Καλλισθενική γυμναστική για μύες

Μάθε να κινείσαι

Η κινητική νοημοσύνη αλλά και η ευκινησία έχουν τεράστια σημασία για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, γι' αυτό δούλεψέ τες πολύ, με ειδικές ασκήσεις.

> Διάβασε ακόμα: Οι καλύτερες ασκήσεις για να είσαι fit μεγαλώνοντας, σύμφωνα με το Harvard

Εστίασε στη δύναμη

Οι μύες σου δεν πρόκειται ποτέ να μεγαλώσουν αν δεν έχεις τη δύναμη για να εκτελέσεις σωστά τις σκήσεις. Γι' αυτό είναι σημαντικό το να το πας αργά και σταδιακά το πράγμα, δυναμώνοντας πρώτα τα πιο αδύνατα ή προβληματικά σημεία του σώματός σου.

Πρόσεχε τους καρπούς και τους αγκώνες σου

Η καλλισθενική γυμναστική καταπονεί συνδέσμους όπως οι αγκώνες και οι καρποί. Επίσης, πρέπει να προσέχεις τη θέση του κεφαλιού σου, όπως και τη γενικότερη στάση του σώματός σου, έτσι ώστε να αποφύγεις ενδεχόμενους τραυματισμούς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος