Λειτουργική προπόνηση, η πιο χρήσιμη άσκηση στην καθημερινότητα

Βελτιώνει τη στάση του σώματος, την ικανότητα πίεσης και αντίστασης και προστατεύει από τους τραυματισμούς.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 06 Νοεμβρίου 2021

Κάθετη στάση του σώματος, αλλά και παράλληλη ή κατακόρυφη, στήριξη από ιμάντες και μονόζυγα, έλξεις, κάμψεις και διατάσεις: αυτές είναι μερικές από τις βασικές κινήσεις της λειτουργικής  προπόνησης, ενός είδους σωματικής εξάσκησης που δεν μετριέται με αριθμούς επαναλήψεων και σετ αλλά με επιμονή σε μια συγκεκριμένη ισομετρική στάση του σώματος, η οποία επιφέρει συστολή των μυών διατηρώντας αμετάβλητο το μήκος τους, αλλά αυξάνοντας την ενέργεια και την ισχύ του. Αυτό μεταφράζεται σε δύναμη, αντοχή, ευλυγισία και θωράκιση από τραυματισμούς.

Λειτουργική προπόνηση, η πιο χρήσιμη άσκηση στην καθημερινότητα

Αντίθετα με τις παραδοσιακές μεθόδους που συναντάμε στα γυμναστήρια, η λειτουργική/ισομετρική προπόνηση χρησιμοποιεί περιορισμένες κινήσεις, εκείνες ακριβώς που κάνει το ανθρώπινο σώμα στην καθημερινότητά του, με σκοπό να το κάνει λειτουργικότερο και πιο σθεναρό ολικά. Και, φυσικά, αυτές οι κινήσεις δεν απαιτούν βάρη, παρά μόνο το ίδιο το σωματικό.

Τα οφέλη της λειτουργικής προπόνησης

Το σημείο εκκίνησης είναι μια ποικιλία από κινήσεις δΠΡΟΠΟΝΗΣΗιατάσεων με σκοπό να ανακτηθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων και κυρίως της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια, μια ρουτίνα λειτουργικής προπόνησης αποτελείται από ισομετρικές έλξεις σε μονόζυγο (όπου διατηρείσαι ακίνητος στο ανέβασμα), σανίδες, ισορροπία στο ένα πόδι (με ποικιλία θέσεων του άνω μέρος του κορμού και των άνω άκρων), τετραποδικές κινήσεις (γνωστές ως animal flow), πιθανώς αιώρηση από κρίκους με το σώμα παράλληλο με το έδαφος (για τους πιο προχωρημένους), έως και ανάποδη στάση του σώματος -"κατακόρυφο" (για πολύ μυημένους).

Το παρακάτω βίντεο είναι διαφωτιστικό:

Σε κάποιο σημείο της ρουτίνας μπορείς να προσθέσεις εξωτερικά στοιχεία στήριξης και αντίστασης, όπως ιμάντες και δίζυγο, ώστε να προσθέσεις μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων και σαφώς αύξηση του επιπέδου δυσκολίας. Το αποτέλεσμα είναι η επίτευξη πλήρους κινητικότητας μυών, τενόντων, νεύρων και αρθρώσεων, η οποία διασφαλίζει καλύτερη στάση σώματος, μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη, λιγότερους τραυματισμούς.

Πόσο συχνά μπορείς να εκτελείς μια λειτουργική προπόνηση

Ένας υγιής άντρας μπορεί να ακολουθεί μια ημίωρη ρουτίνα σχεδόν κάθε μέρα και το γεγονός ότι το σώμα ασκείται χωρίς την ανάγκη μηχανημάτων και βαρών δεν επιβάλλει την επίσκεψη σε γυμναστήρια.

Ωστόσο, για σένα που προπονείσαι συστηματικά με βάρη, η λειτουργική προπόνηση δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυο με τρεις φορές την εβδομάδα ώστε να αποφεύγεται η υπερκαταπόνηση μυών και αρθρώσεων. Λογικότερη επιλογή, να εκτελείς μια τυπική ρουτίνα λειτουργικής προπόνησης στις ενδιάμεσες μέρες προπόνησης στο γυμναστήριο. Στο σπίτι ή στο πάρκο, μόνο με το ίδιο το σωματικό σου βάρος - κατά βούληση.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ασκήσεις για να κάψεις το λίπος στην κοιλιά

Το επιθυμητό six-pack γίνεται πιο εφικτό δουλεύοντας δυο μόνο ασκήσεις με ένα kettlebell στα χέρια.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα newsletters που θέλεις -οπωσδήποτε- στο mail σου

Κι όμως, υπάρχουν κάποια που αξίζει να τα διαβάζεις συστηματικά.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη