Bloody Mary αλλά με τσίπουρο

To Big Fat Greek Mary του Αλέξανδρου Γκικόπουλου θα κάνει νοστιμότερες τις Κυριακές σου. Και όχι μόνο αυτές.

Πίσω στο 2016 και το Athens Bar Show, ο σημαντικότερος ακαδημαϊκός του spirits industry παγκοσμίως,  Steve Olson, μιλούσε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό όντας προσκεκλημένος της ελληνικής έκδοσης του Difford’s Guide. Κεντρικό θέμα του σεμιναρίου του ήταν το "πιο υποτιμημένο απόσταγμα του πλανήτη" (The most underestimated spirit in the world). Μιλούσε φυσικά για το τσίπουρο. 

Λίγα χρόνια μετά, μία ομάδα κορυφαίων Ελλήνων εκπροσώπων από τον χώρο του μπαρ (Θάνος Προυναρούς του Baba Au Rum, Δημήτρης Κιάκος από το The Gin Joint και το Λοκάλι, Κώστας Ιγνατιάδης από το ιστορικό Schumann’s Bar του Μονάχου και Νίκος Ταχματζής από το κορυφαίο Termini του Λονδίνου, Μάρφη Μπαλή, Χρήστος Χουσέας, Αλέξανδρος Γκικόπουλος, Άρης Μακρής, Γιάννης Πετρής, Θοδωρής Πύριλλος) δημιούργησε ένα τσίπουρο από bartenders για bartenders ή πιο ορθά ένα ποτό από bartenders για την παγκόσμια κοινότητα των spirits. Το Ο/Purist ουσιαστικά είναι ένα προϊόν που θα αλλάξει την αντίληψη που είχες για το τσίπουρο, μία και για πάντα, αποτελώντας παράλληλα μία ακόμη σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη των ελληνικών αποσταγμάτων στην ευρύτερη κοινότητα του ποτού.  

Bloody Mary αλλά με τσίπουροΟ Bar Consultant Αλέξανδρος Γκικόπουλος λοιπόν προτείνει έναν από τους πιο εποικοδομητικούς τρόπους αξιοποίησής του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Big Fat Greek Mary - μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού Bloody Mary. "H ιδέα για το Big Fat Greek Mary μου ήρθε από εκείνα τα περίφημα ελληνικά κυριακάτικα τραπέζια, στα οποία τα φαγητά αρκούν συνήθως μέχρι την επόμενη Κυριακή. Αυτά τα τραπέζια μεγάλωσαν, ωρίμασαν. Και ωριμάσαμε και εμείς μέσα από αυτά, την ίδια στιγμή που αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε και ο τρόπος που μαγειρεύουμε για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και ο τρόπος που πίνουμε μαζί τους. Αυτό το ποτό είναι ουσιαστικά ένα καλωσόρισμα στο κυριακάτικο τραπέζι αλλά και η αφετηρία συζητήσεων με τους δικούς σου ανθρώπους. Πέραν τούτου, είναι και μια αρκετά όμορφη ιδέα για κάθε Sunday brunch menu" αναφέρει σχετικά με τη σύλληψη της συνταγής ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος, προτού δώσει τα φώτα του στο Esquire.

Η συνταγή του Big Fat Greek Mary

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 160 ml τσίπουρο Ο/Purist 
  • 40 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 20 σταγόνες celery bitters
  • 200 ml ντοματίνια σε χυμό ντομάτας
  • 135 γρ. ντοματίνια
  • 200 ml χυμό ντομάτας
  • 40 γρ. φρέσκα σμέουρα 
  • 11 γρ. αλάτι
  • 5 ml Tabasco
  • 0,5 ml καυτερή σάλτσα Cholula Red
  • 1 γρ. λευκό πιπέρι
  • ελάχιστο πιπέρι σετσουάν 
  • 3 γρ. μαύρο πιπέρι
  • 14 ml Worcestershire Sauce
  • ελάχιστη καπνιστή πάπρικα
  • 20 ml κρασί Ruby Port
  • ένα μικρό κλαδάκι κόλιανδρου
  • ένα κλαδάκι σέλερι, περίπου 10 γρ.
  • 3,5 γρ. αλάτι με σέλινο
  • 3 ml χυμό λεμονιού
  • 3 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 4 γρ. horseradish
  • 4 στικ σέλερι και 4 φλούδες λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά με το κόκκινο χρώμα στο μπλέντερ. Τα χτυπάς και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα το αδειάζεις σε μία μεγάλη κανάτα 1,5 λίτρου.
  2. Παίρνεις όλα τα υλικά με το πράσινο χρώμα, τα χτυπάς επίσης στο μπλέντερ και όταν ομογενοποιηθούν και αυτά, τα προσθέτεις στην κανάτα. 
  3. Προσθέτεις το τσίπουρο Ο/Purist, το φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι και τα bitters. Ανακατεύεις όλα τα υλικά, προσθέτεις πάγο και ανακατεύεις και πάλι για περίπου 20''.
  4. Για το σερβίρισμα: Παίρνεις 4 highball ποτήρια και τοποθετείς σε αυτά τον πάγο (ιδανικά τις παγοκολόνες της Ice Up). Ισομοιράζεις το ποτό στα ποτήρια, προσθέτεις τα στικ σέλερι και ψεκάζεις με τα έλαια από τις φλούδες του λεμονιού.

φωτογραφίες ©Yianis Lefakis
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος

Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.

Γραφει Τιμος Σαλαμες