
Η ιστορία και η συνταγή του Americano
Ο πατέρας του Negroni, η πορεία του στους αιώνες και η συνταγή του.
Μπορεί το Aperol Spritz να είναι το δημοφιλέστερο aperitif του πλανήτη -και εκείνο που συζητιέται περισσότερο από κάθε άλλο τελευταία- αλλά κάποιο άλλο θεωρείται ο πατέρας όλων των ποτών της κατηγορίας. Παρότι το όνομά του παραπέμπει αλλού, πρόκειται για ένα 100% ιταλικό cocktail, που προέρχεται από τη μείξη τριών πολύ συγκεκριμένων συστατικών: του Campari, του κόκκινου βερμούτ και της σόδας. Το Americano, ο πρόγονος του Negroni, είναι ένα αειθαλές ποτό, που εδώ και αιώνες κάνει την εμφάνισή του στις μπάρες του πλανήτη, χωρίς να απογοητεύει ποτέ αυτόν που θα το επιλέξει.
Η ιστορία
Σχεδόν έναν αιώνα πριν από την εμφάνιση του Negroni και πιο συγκεκριμένα το 1860 στο Gaspare Campari's Bar του Μιλάνου (που ήταν παράλληλα και το flagship store του πασίγνωστου πια κόκκινου spirit), φτιάχτηκε για πρώτη φορά το Americano. Η αρχική του ονομασία ήταν Milano-Torino, καθώς εκτός από την τοποθεσία γέννησής του, θεωρήθηκε σκόπιμο να ενταχθεί στο όνομά του και το μέρος από το οποίο προερχόταν το έτερο συστατικό του.
Οι Αμερικανοί επισκέπτες της πόλης αλλά και της Ιταλίας γενικότερα το ζητούσαν όλο και περισσότερο, ειδικά κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, γι' αυτό και σύντομα αποφασίστηκε η προσθήκη του νέου ονόματος. Αυτή είναι και η δημοφιλέστερη εκδοχή για το πώς γεννήθηκε το διάσημο cocktail.

Άποψη από την μπάρα του Gaspare Campari's Bar στο Μιλάνο.

Ο περίφημος μποξέρ Primo Carnera.
Μία άλλη θεωρία, θέλει το Americano να παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 προς τιμήν του Ιταλού πυγμάχου Primo Carnera, ο οποίος ήταν ο πρώτος μη Αμερικανός πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, το 1933 και το 1934. Για να τον τιμήσουν, έφτιαξαν (και πάλι στο Μιλάνο) το εν λόγω ποτό, μόνο με ιταλικά υλικά αλλά του έδωσαν αρχικά το όνομα της πόλης στην οποία διέπρεψε ο Carnera, της Νέας Υόρκης (το cocktail φέρεται να ονομαζόταν New York).
Εκτός των άλλων, το Americano ήταν το ποτό που αποκαθήλωσε το Vesper στις ταινίες του 007, καθώς το παραγγέλνει ο James Bond (Daniel Craig) στο Casino Royale.
L’Americano. Un cocktail che conquista al primo sorso grazie alla sua texture e allo straordinario accostamento di sapori.L’Americano è uno dei cocktail preferiti di James Bond, l’ordinó in 007 Casinò Royale. #milano #milanodabere #aperitivo #americano #cocktail #JamesBond pic.twitter.com/wkzuBL4z5F
— Milord Milano (@MilordMilano) October 13, 2018
Η συνταγή
Υλικά
- 1 1/2 μεζούρα Campari
- 1 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ
- 3 μεζούρες σόδα
Εκτέλεση
- Ρίχνεις σε ένα ποτήρι old fashioned μερικά παγάκια και προσθέτεις το Campari και το βερμούτ.
- Ανακατεύεις και στο τέλος προσθέτεις τη σόδα, αναδεύοντας.
- Γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού ή μία φέτα πορτοκαλιού.
Tip: Το Americano μπορεί να κάνει εξαιρετικό food pairing με καπνιστά ή παλαιωμένα τυριά καθώς και με ψητή πάπια.

Αν ψήθηκες για περισσότερα cocktails, ρίξε μία ματιά και στα Dirty Martini, Grasshopper και Zombie.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες