Η ιστορία και η συνταγή του Americano

Ο πατέρας του Negroni, η πορεία του στους αιώνες και η συνταγή του.

Μπορεί το Aperol Spritz να είναι το δημοφιλέστερο aperitif του πλανήτη -και εκείνο που συζητιέται περισσότερο από κάθε άλλο τελευταία- αλλά κάποιο άλλο θεωρείται ο πατέρας όλων των ποτών της κατηγορίας. Παρότι το όνομά του παραπέμπει αλλού, πρόκειται για ένα 100% ιταλικό cocktail, που προέρχεται από τη μείξη τριών πολύ συγκεκριμένων συστατικών: του Campari, του κόκκινου βερμούτ και της σόδας. Το Americano, ο πρόγονος του Negroni, είναι ένα αειθαλές ποτό, που εδώ και αιώνες κάνει την εμφάνισή του στις μπάρες του πλανήτη, χωρίς να απογοητεύει ποτέ αυτόν που θα το επιλέξει. 

Η ιστορία

Σχεδόν έναν αιώνα πριν από την εμφάνιση του Negroni και πιο συγκεκριμένα το 1860 στο Gaspare Campari's Bar του Μιλάνου (που ήταν παράλληλα και το flagship store του πασίγνωστου πια κόκκινου spirit), φτιάχτηκε για πρώτη φορά το Americano. Η αρχική του ονομασία ήταν Milano-Torino, καθώς εκτός από την τοποθεσία γέννησής του, θεωρήθηκε σκόπιμο να ενταχθεί στο όνομά του και το μέρος από το οποίο προερχόταν το έτερο συστατικό του.

Οι Αμερικανοί επισκέπτες της πόλης αλλά και της Ιταλίας γενικότερα το ζητούσαν όλο και περισσότερο, ειδικά κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, γι' αυτό και σύντομα αποφασίστηκε η προσθήκη του νέου ονόματος. Αυτή είναι και η δημοφιλέστερη εκδοχή για το πώς γεννήθηκε το διάσημο cocktail.

Η ιστορία και η συνταγή του Americano
Άποψη από την μπάρα του Gaspare Campari's Bar στο Μιλάνο.
ΠΡΙΜΟ ΚΑΡΝΕΡΑ
Ο περίφημος μποξέρ Primo Carnera.

Μία άλλη θεωρία, θέλει το Americano να παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930 προς τιμήν του Ιταλού πυγμάχου Primo Carnera, ο οποίος ήταν ο πρώτος μη Αμερικανός πρωταθλητής στην κατηγορία βαρέων βαρών, το 1933 και το 1934. Για να τον τιμήσουν, έφτιαξαν (και πάλι στο Μιλάνο) το εν λόγω ποτό, μόνο με ιταλικά υλικά αλλά του έδωσαν αρχικά το όνομα της πόλης στην οποία διέπρεψε ο Carnera, της Νέας Υόρκης (το cocktail φέρεται να ονομαζόταν New York).

Εκτός των άλλων, το Americano ήταν το ποτό που αποκαθήλωσε το Vesper στις ταινίες του 007, καθώς το παραγγέλνει ο James Bond (Daniel Craig) στο Casino Royale.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 1/2 μεζούρα Campari
  • 1 1/2 μεζούρα γλυκό βερμούτ
  • 3 μεζούρες σόδα

Εκτέλεση

  1. Ρίχνεις σε ένα ποτήρι old fashioned μερικά παγάκια και προσθέτεις το Campari και το βερμούτ. 
  2. Ανακατεύεις και στο τέλος προσθέτεις τη σόδα, αναδεύοντας.
  3. Γαρνίρεις με μια φλούδα λεμονιού ή μία φέτα πορτοκαλιού.

Tip: Το Americano μπορεί να κάνει εξαιρετικό food pairing με καπνιστά ή παλαιωμένα τυριά καθώς και με ψητή πάπια. 

ΚΟΚΤΕΙΛ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟEsquire

 

 


Αν ψήθηκες για περισσότερα cocktails, ρίξε μία ματιά και στα Dirty Martini, Grasshopper και Zombie.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.