Negroni, η λευκή εκδοχή

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα trends των τελευταίων ετών.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 26 Ιουνίου 2019

To Negroni αποτελεί ένα από τα διαχρονικότερα και πιο "σίγουρα" cocktails που μπορεί να επιλέξει κάποιος. Το ποτό που εμπνεύστηκε ο δον Camillo Negroni στο Caffe Casoni της Φλωρεντίας, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Όπως συμβαίνει με κάθε κλασικό cocktail έχουν δημιουργηθεί για αυτό δεκάδες παραλλαγές - κάποιες καλές, ελάχιστες πολύ καλές και πολλές μάλλον αποτυχημένες. 

H εκδοχή που το θέλει να αποχωρίζεται τη γνωστή βαθυκόκκινη απόχρωσή του, αντικαθιστώντας την με ένα λευκό προς κιτρινωπό χρώμα -η αντικατάσταση δηλαδή του Campari και του κόκκινου βερμούτ με λικέρ όπως το Suze ή το Bonal- αποτελεί ένα από τα πιο intellectual trends του κόσμο του ποτού την τελευταία διετία. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που κάποιος δεν είναι προσκολλημένος σε κλασικές πεποιθήσεις και έχει διάθεση να πειραματιστεί με το ποτό του. 

Σύμφωνα με τον drinks writer Robert Simonson, το λευκό Negroni φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 2001, στη Γαλλία από τον Άγγλο bartender Wayne Collins. O τελευταίος είχε ξεμείνει από Campari και κόκκινο βερμούτ, αποφασίζοντας να πειραματιστεί με τα γαλλικά aperitif Suze και Lillet. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το λευκό Negroni. Όπως και το αρχετυπικό Negroni, αρκούν μόλις 3 υλικά και η διαδικασία παρασκευής του είναι εξαιρετικά απλή.

Υλικά

  • 1 1/2 μεζούρα gin
  • 3/4 μεζούρας Suze (λικέρ γεντιανής)
  • 1 μεζούρα Lillet Blanc

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο mixing glass.
  2. Προσθέτεις πάγο και ανακατεύεις.
  3. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι coupe ή old fashioned, με πάγο.
  4. Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού.

Διάβασε ακόμη για το πιο νόστιμο Bloody Mary και την ιστορία της εξωτικής Pina Colada.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία και η συνταγή της εξωτικής Pina Colada

Το cocktail που σε βάζει αμέσως σε mood τροπικού νησιού.

Πώς θα φτιάξεις ένα Americano

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα δημοφιλέστερα και παλαιότερα aperitivi του πλανήτη.