
Στο Παρίσι του 1920 με ένα Rose στο χέρι
Elegant και παριζιάνικο.
Το παραδέχομαι, ανήκω στην κατηγορία των τύπων που δύσκολα θα πιουν ροζ cocktail (ή συναφών αποχρώσεων), εκτός αν πρόκειται για Paloma. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν μπορώ να απολαύσω ποτά όπως το Rose, που οι πιο εξειδικευμένοι γνώστες του είδους θεωρούν ένα από τα πιο υποτιμημένα της κατηγορίας του. Μάλιστα, κάνουν λόγο για ένα drink που κάλλιστα θα μπορούσε να πιει κάποιος στα εξωτερικά τραπεζάκια ενός προσεγμένου μπιστρό, στις όχθες του Σηκουάνα, ίσως και σε μία άλλη, ανέμελη εποχή της γαλλικής πρωτεύουσας. Το low-ABV Rose είναι μία εξαιρετικά εκλεπτυσμένη επιλογή, που συνδυάζει το dry βερμούτ με kirsch και σιρόπι από raspberry.

Η ιστορία
Πρόκειται για ένα γαλλικό cocktail που φτιάχτηκε για πρώτη φορά κοντά στο 1920 στο παριζιάνικο ξενοδοχείο Chatham, από τον bartender Johnny Mitta, και γρήγορα εξελίχθηκε σε best seller της Πόλης του Φωτός. Ήταν η εποχή που στο Παρίσι σύχναζαν αρκετές μεγάλες μορφές των τεχνών, με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την πόλη (και για το αλκοόλ). Προφανώς, δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω και να τους συναντήσουμε. Με ένα Rose ωστόσο μπορούμε να απολαύσουμε κάτι από το πνεύμα της εποχής.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες ξηρό βερμούτ
- 1 μεζούρα kirsch
- 1 κ.γ. σιρόπι raspberry
Εκτέλεση
Βάζεις όλα τα υλικά σε mixing glass με πάγο και αναδεύεις.

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail και γαρνίρει με ένα βύσσινο.

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το σωτήριο αυτή την εποχή Hot Buttered Rum, το απόλυτο Bloody Mary, το ιντριγκαδόρικο Godfather και μία άψογη Paloma.