Στο Παρίσι του 1920 με ένα Rose στο χέρι
Elegant και παριζιάνικο.
Το παραδέχομαι, ανήκω στην κατηγορία των τύπων που δύσκολα θα πιουν ροζ cocktail (ή συναφών αποχρώσεων), εκτός αν πρόκειται για Paloma. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν μπορώ να απολαύσω ποτά όπως το Rose, που οι πιο εξειδικευμένοι γνώστες του είδους θεωρούν ένα από τα πιο υποτιμημένα της κατηγορίας του. Μάλιστα, κάνουν λόγο για ένα drink που κάλλιστα θα μπορούσε να πιει κάποιος στα εξωτερικά τραπεζάκια ενός προσεγμένου μπιστρό, στις όχθες του Σηκουάνα, ίσως και σε μία άλλη, ανέμελη εποχή της γαλλικής πρωτεύουσας. Το low-ABV Rose είναι μία εξαιρετικά εκλεπτυσμένη επιλογή, που συνδυάζει το dry βερμούτ με kirsch και σιρόπι από raspberry.

Η ιστορία
Πρόκειται για ένα γαλλικό cocktail που φτιάχτηκε για πρώτη φορά κοντά στο 1920 στο παριζιάνικο ξενοδοχείο Chatham, από τον bartender Johnny Mitta, και γρήγορα εξελίχθηκε σε best seller της Πόλης του Φωτός. Ήταν η εποχή που στο Παρίσι σύχναζαν αρκετές μεγάλες μορφές των τεχνών, με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την πόλη (και για το αλκοόλ). Προφανώς, δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω και να τους συναντήσουμε. Με ένα Rose ωστόσο μπορούμε να απολαύσουμε κάτι από το πνεύμα της εποχής.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες ξηρό βερμούτ
- 1 μεζούρα kirsch
- 1 κ.γ. σιρόπι raspberry
Εκτέλεση
Βάζεις όλα τα υλικά σε mixing glass με πάγο και αναδεύεις.

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail και γαρνίρει με ένα βύσσινο.

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το σωτήριο αυτή την εποχή Hot Buttered Rum, το απόλυτο Bloody Mary, το ιντριγκαδόρικο Godfather και μία άψογη Paloma.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.