Στο Παρίσι του 1920 με ένα Rose στο χέρι

Elegant και παριζιάνικο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Φεβρουαρίου 2020

Το παραδέχομαι, ανήκω στην κατηγορία των τύπων που δύσκολα θα πιουν ροζ cocktail (ή συναφών αποχρώσεων), εκτός αν πρόκειται για Paloma. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν μπορώ να απολαύσω ποτά όπως το Rose, που οι πιο εξειδικευμένοι γνώστες του είδους θεωρούν ένα από τα πιο υποτιμημένα της κατηγορίας του. Μάλιστα, κάνουν λόγο για ένα drink που κάλλιστα θα μπορούσε να πιει κάποιος στα εξωτερικά τραπεζάκια ενός προσεγμένου μπιστρό, στις όχθες του Σηκουάνα, ίσως και σε μία άλλη, ανέμελη εποχή της γαλλικής πρωτεύουσας. Το low-ABV Rose είναι μία εξαιρετικά εκλεπτυσμένη επιλογή, που συνδυάζει το dry βερμούτ με kirsch και σιρόπι από raspberry.

Στο Παρίσι του 1920 με ένα Rose στο χέρι

Η ιστορία

Πρόκειται για ένα γαλλικό cocktail που φτιάχτηκε για πρώτη φορά κοντά στο 1920 στο παριζιάνικο ξενοδοχείο Chatham, από τον bartender Johnny Mitta, και γρήγορα εξελίχθηκε σε best seller της Πόλης του Φωτός. Ήταν η εποχή που στο Παρίσι σύχναζαν αρκετές μεγάλες μορφές των τεχνών, με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την πόλη (και για το αλκοόλ). Προφανώς, δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω και να τους συναντήσουμε. Με ένα Rose ωστόσο μπορούμε να απολαύσουμε κάτι από το πνεύμα της εποχής.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 2 μεζούρες ξηρό βερμούτ
  • 1 μεζούρα kirsch
  • 1 κ.γ. σιρόπι raspberry

Εκτέλεση

Βάζεις όλα τα υλικά σε mixing glass με πάγο και αναδεύεις.

ΠΟΤΟ ROSE 1

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail και γαρνίρει με ένα βύσσινο.

ΠΟΤΟ ROSE 2

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το σωτήριο αυτή την εποχή Hot Buttered Rum, το απόλυτο Bloody Mary, το ιντριγκαδόρικο Godfather και μία άψογη Paloma.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.