
Rum Swizzle, από τις Βερμούδες με αγάπη
Το (ανεπίσημο) εθνικό ποτό του μικρού νησιωτικού κράτους είναι μία ρουμένια απόλαυση.
Αν ποτέ στη ζωή σου συναντήσεις κάποιον που κατάγεται από τις Βερμούδες, ζήτα του τη συνταγή για το Rum Swizzle. Αν γνωρίσεις και δεύτερο άτομο με καταγωγή από το νησιωτικό κράτος του Ατλαντικού, κάνε το ίδιο. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρεις δύο διαφορετικές εκδοχές. Δεν υπάρχει κάποια απολύτως συγκεκριμένη συνταγή για το Rum Swizzle που είναι το αγαπημένο ποτό του εν λόγω κράτους αλλά όχι -τουλάχιστον επίσημα- το εθνικό cocktail: Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στο πολύ πιο απλό και άμεσο Dark n' Stormy. Υπάρχει μάλιστα μία δημοφιλής άποψη στις Βερμούδες που αναφέρει πως κάθε κάτοικος έχει τη δική του συνταγή για το Rum Swizzle.
Η ιστορία
Πίσω στο 1860, o Βρετανός Ambrose Gosling και ο μεγαλύτερος από τους γιους του, James, βρίσκονται σε ένα πλοίο που έχει ξεκινήσει από την Αγγλία με προορισμό την Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το εμπόρευμα που κουβαλούν είναι μπύρες και κρασιά από την οικογενειακή επιχείρηση και απώτερος στόχος τους η εύρεση μίας ακόμη μεγαλύτερης αγοράς. Αντί για την ανατολική ακτή των ΗΠΑ όμως, το πλοίο της οικογένειας Gosling, προσάραξε λόγω κακοκαιρίας στις Βερμούδες και την πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους Χάμιλτον.

Ο Ambrose, έχοντας ήδη αρκετές εβδομάδες στο νησί και αξιοποιώντας το υπόβαθρο στο κομμάτι της ποτοποιίας, ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό του ρούμι. Μαζί με τον James αποφασίζουν να μείνουν στις Βερμούδες και να δραστηριοποιηθούν εκεί. Το μαύρο ρούμι τους, Gosling’s Black Seal, μαζί με το χρυσό ρούμι τους, Gosling’s Gold Seal, έγιναν η βάση για το Rum Swizzle, το οποίο φημολογείται πως φτιάχτηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1870, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες ακριβείς πληροφορίες. Το 1909 στο βιβλίο Beverages, Past and Present: An Historical Sketch of Their Production του Edward R. Emerson καταγράφεται εντύπως η συνταγή του - ή τουλάχιστον μία πρώτη προσέγγιση αυτής.

Η συνταγή
Υλικά
- 3/4 μεζούρας σκούρο ρούμι
- 3/4 μεζούρας χρυσό ρούμι
- 1/2 μεζούρα Triple sec
- 1 μεζούρα χυμός πορτοκαλιού
- 1 μεζούρα χυμός ανανά
- 1/2 μεζούρα χυμός lime
- 1/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
- 1 dash Angostura Bitters
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται έντονα.
- Σουρώνεις σε rocks glass ή σε hurricane-style ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο.
- Γαρνίρεις με μία φέτα πορτοκαλιού, έναν κύβο ανανά και ένα κερασάκι.
Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις τα αγαπημένα ποτά του Ernest Hemingway, ποιο είναι το απόλυτο spirit του home bar, την ιστορία και τη συνταγή του Brain-Duster και τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2020.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες