Τα mezcals του φθινοπώρου

Το on-trend αδερφάκι της τεκίλας και οι φιάλες που θα δώσουν καπνιστό ενδιαφέρον στα προσεχή βράδια σου.

Το ήδη ισχυρό κίνημα του mezcal στον κόσμο των spirits μοιάζει να δυναμώνει ολοένα και περισσότερο, κερδίζοντας συνεχώς νέους aficionados. Όπως και η τεκίλα, είναι ένα από τα αποστάγματα της αγαύης που όμως παράγεται σε διαφορετικές από αυτήν περιοχές του Μεξικό (συγκεκριμένα στις Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan) και μπορεί να αποσταχθεί και από τα 30 είδη του φυτού.

Συγκαταλέγεται στα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προϊόντα, είναι σαφώς πιο τραχύ από τον "ομόσταυλό" του και η παραγωγή του δεν είναι πάντα πλήρως ελεγχόμενη. Σε κάθε περίπτωση, έχει τρομερό ενδιαφέρον και αν αποζητάς κάποιες ετικέτες για να το γνωρίσεις καλύτερα τους επόμενους, δύσκολους όπως φαίνεται, μήνες μπορείς απλά να συνεχίσεις να διαβάζεις. 

Dos Hombres

Τα mezcals του φθινοπώρου

Πρόκειται ασφαλώς για το celebrity mezcal που έχουν δημιουργήσει οι πρωταγωνιστές του Breaking Bad Bryan Cranston και Aaron Paul, αφού πρώτα ταξίδεψαν στην Οαχάκα του Μεξικό, συνάντησαν αρκετούς παραγωγούς και κατέληξαν σε εκείνη τη μονάδα που θα τρέχει την παραγωγή του ποτού τους. Ένα αρτιζάνικο blend με ενδιαφέρουσα γεύση που μεταξύ άλλων βγάζει νότες από μήλο, μάνγκο και καπνιστό ξύλο.

Ilegal

ΜΕΣΚΑΛ 4

Το χρώματος μελί añejo mezcal (που έχει δηλαδή ωριμάσει για 1-3 χρόνια) με το πιασάρικο όνομα είναι ένα προϊόν διπλής απόσταξης από την περιοχή Tlacolula de Matamoros στην Οαχάκα. Το παλαιωμένο brew έχει κερδίσει αρκετά βραβεία για την περίπλοκη γεύση του, στην οποία ξεχωρίζουν οι νότες πορτοκαλιού και λαδιού μέντας. Είναι θαυμάσιο για να το πίνει κανείς σκέτο ή σε κάποια μεξικάνικη παραλλαγή του Old Fashioned.

Derrumbes Michoacan

ΜΕΣΚΑΛ 1

Ένα από τα mezcals που φτιάχνονται με βάσεις τις παλαιότερες μεθόδους παραγωγής, από 2 διαφορετικά είδη αγαύης: τη φρουτώδη cupreata και τη βοτανική cenizo. Το ποτό ουσιαστικά "μαγειρεύεται" σε πέτρινο λάκκο και ζυμώνεται σε υπόγειες δεξαμενές επενδεδυμένες με πεύκο, κάτι που δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την ξυλώδη γεύση του. 

Pensador

ΜΕΣΚΑΛ 5

Ένας smooth εκπρόσωπος του είδους με χαρακτηριστική γεύση βελανιδιάς και γήινες νότες. Aυτό το  joven mezcal (δηλαδή νεαρό - που δεν έχει παλαιωθεί) είναι ένα blend από δύο διαφορετικές αγαύες (espadin και madrecuishe).

Del Maguey

ΜΕΣΚΑΛ 2

Προϊόν διπλής απόσταξης από 100% αγαύη ποικιλίας espadin και τέλειο για να πίνεται σκέτο. Πλούσια και γλυκιά γεύση με νότες φρούτων και ξηρών καρπών, μακρά και καπνιστή επίγευση με μια αίσθηση κανέλας. Όλα περικλείονται στο χαρακτηριστικό πράσινο μπουκάλι.


Διάβασε ακόμη για τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους από τον κόσμο των μπαρ, για την ενδιαφέρουσα μπάρα του Artisanal, το ρούμι του James Bond, τη σεζόν του Sbagliato και το CTC της νέας εποχής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες