Το home bar των φετινών γιορτών

Ποτά και tips για να πιεις με στυλ.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Δεκεμβρίου 2020

Πιθανότατα δεν χρειάζεται να σου εξηγήσουμε ποιο και γιατί εξελίχθηκε στο αγαπημένο μέρος του σπιτιού σου τόσο κατά την πρώτη καραντίνα όσο και στο sequel της, το οποίο ασφαλώς συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τις προσεχείς, εορταστικές ημέρες. Πως λοιπόν θα εξοπλίσεις καταλλήλως το home bar του σπιτιού σου; 

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις σε ετικέτες και μερικά tips ώστε να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων.

Hendrick's

Το home bar των φετινών γιορτών

Η πιο πειστική απόδειξη ότι η Σκωτία δε βγάζει μόνο εξαιρετικά ουίσκι αλλά και ανάλογης ποιότητας gin. To Hendrick's εκτός από τα κλασικά αρώματα αρκεύθου, βγάζει έντονα εκείνα των ροδοπετάλων και του αγγουριού. Η ασυνήθιστη διαδικασία απόσταξης (σε συνδυασμό με ένα παράδοξα εύγευστο σύνολο από εκχυλίσματα) έχει ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό στο είδος του spirit. Περίπλοκα γευστικό, αποθηκεύεται σε ένα μπουκάλι-ρέπλικα, όπως τα φιαλίδια που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι φαρμακοποιοί για να προστατεύσουν τις λεπτές θεραπευτικές ιδιότητες των φίλτρων τους. Φυσικά, μπορείς να το προτιμήσεις σε απολαυστικά Gin & Tonics αλλά και σε ευφάνταστα cocktails.

  • Τα bitters, το triple sec και το σιρόπι ζάχαρης είναι επιπλέον assets αν επιλέξεις να ασχοληθείς με το σπιτικό mixology. Στο κομμάτι των mixers αρκούν η σόδα και το τόνικ αλλά η γκάμα σου μπορεί να εμπλουτιστεί και με premium αναψυκτικά, όπως είναι αυτά της Three Cents. Επιπροσθέτως, μην παραλείψεις να επενδύσεις σε καλής ποιότητας πάγο (αρκετές από τις κάβες της πόλης έχουν).

Mortlach 12 ΥΟ

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 4

Tο πρώτο νόμιμο αποστακτήριο ουίσκι που ιδρύθηκε το 1823 στο Dufftown της Σκωτίας, συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να αποτελεί πρότυπο. Οι ιδρυτές του George Cowie και Dr. Alexander Mitchell Cowie (γιος του George) δημιούργησαν ένα ξεχωριστό και κομψό ουίσκι που φέρει τη σφραγίδα του Speyside. Έχοντας ωριμάσει σε βαρέλια sherry, διαθέτει δυνατό σώμα και πολυπλοκότητα, με νότες αποξηραμένων φρούτων και ζουμερών μούρων, όντας ταυτόχρονα ισορροπημένο και με μακρά επίγευση.

  • Το τρόλεϊ κάνει τη διαφορά: Αν σκέφτεσαι κάτι extraordinaire προκειμένου να ικανοποιήσεις τους -στενούς συγγενείς θέλουμε να ελπίζουμε και σύμφωνα πάντοτε με τα μέτρα στο πλαίσιο περιορισμού του κορονοϊού- καλεσμένους ή απλά θέλεις να δημιουργήσεις μία ψευδαίσθηση από ένα φημισμένο μητροπολιτικό μπαρ για τον εαυτό σου και το έτερόν σου ήμισυ, χρησιμοποίησε ένα τρόλεϊ. Μπορείς να βρεις ένα συμβατικό σε κάποια αλυσίδα καταστημάτων που ειδικεύονται στα έπιπλα ή να ψαχτείς λίγο περισσότερο για κάποιο πιο ιδιαίτερο κομμάτι σε κάποιο vintage e-shop.

Don Julio 1942

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 1

Ήταν το 1942, όταν ο νεαρός Don Julio Gonzales, έφτιαξε την πρώτη του τεκίλα, που έμελλε να βάλει το εθνικό μεξικανικό απόσταγμα σε άλλους δρόμους. Εξήντα χρόνια μετά, προς τιμήν εκείνης της χρονιάς, δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό απόσταγμα σε μια ξεχωριστά όμορφη φιάλη. Η τεκίλα Don Julio 1942, προέρχεται από τα καλύτερα φυτά αγαύης, που έχουν ωριμάσει 6-10 χρόνια. Αποστάζεται στον μοναδικό Νο 6 άμβυκα της Fabrica la Primavera και ωριμάζει επί δυόμιση χρόνια στο βαρέλι. Συσκευάζεται στην εντυπωσιακή ψηλόλιγνη φιάλη, που το σχήμα της θυμίζει τα φύλλα-λόγχες της μπλε αγαύης.

Votanikon

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 9

Πρόκειται για ένα ολόφρεσκο ελληνικό gin από 20 βότανα που βρίσκει κάποιος στις βουνοπλαγιές της χώρας μας ή σε συνήθως ηλιόλουστα παραθαλάσσια μονοπάτια - μεταξύ αυτών, τσάι του βουνού, βασιλικός, κρόκος Κοζάνης, μαστίχα Χίου και, ασφαλώς, άρκευθος. Θα μπορούσε να κατηγoριοποιηθεί στα London Dry Gins και αναδεικνύεται πλήρως σε ένα κλασικό G&T serving με τρεις ελληνικές πράσινες ελιές.

Nikka From The Barrel

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 11

Ένα ουίσκι με γεμάτο χαρακτήρα. Ένα πραγματικό αριστούργημα, που απέσπασε 2 χρυσά μετάλλια το 2007 και το 2010. Ώριμα malt και grain whisky αναμειγνύονται για να επαναπαλαιωθούν. Το λεγόμενο πάντρεμα δημιουργεί μία αρμονία από διαφορετικά αρώματα και γεύσεις. Το From The Barrel ενώ βρίσκεται στους 51,4% ABV, δίνει την πλούσια και γεμάτη γεύση του.

  • Το κατάλληλο glassware: Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το μπαρ του σπιτιού τους και δεν έχεις επενδύσει σε ποτήρια και καράφες; Τότε, φίλε μου, πιθανότατα κάνεις κάτι λάθος. Τα γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιείς πρέπει να είναι τα σωστά, είτε μιλάμε για κλασικά κομμάτια είτε για πιο σύγχρονες επιλογές.

Casamigos

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 2

O George Clooney και ο καλός του φίλος Rande Gerber (σύζυγος της Cindy Crawford) ξεκίνησαν αρχικά να φτιάχνουν τεκίλα για προσωπική χρήση. Τελικά, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό προϊόν, που πλέον ανήκει στο portfolio της Diageo. Όχι άδικα, καθώς η Casamigos Reposado είναι μία από τις καλύτερες της αγοράς, ενώ η Casamigos Anejo πραγματικά ένα εξαιρετικό δείγμα παλαίωσης. Ο Clooney δεν σταματά όμως εκεί καθώς έχει ξεκινήσει την παραγωγή mezcal από αγαύη espadín (ένα από τα 30 είδη του φυτού) στην Οαχάκα του Μεξικού. Γλυκά αρώματα και νότες βανίλιας, πικάντικα στοιχεία στην παλέτα και διακριτή τελική αίσθηση αγαύης είναι τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει. 

Belvedere Bespoke

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 7

Η premium Belvedere Vodka που ξεχωρίζει για τον αυθεντικό της χαρακτήρα αξίζει ούτως ή άλλως μία θέση στις προθήκες του μπαρ σου. Πλέον, σου δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δημιουργήσεις και την αποκλειστικά δική σου φιάλη Belvedere Bespoke, χαραγμένη με το όνομά σου ή με ευχή για μια ιδιαίτερη περίσταση. 

Flor de Caña 12

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 10

Ένα κορυφαίας ποιότητας ρούμι από τη Γουατεμάλα που παλαιώνει για 12 χρόνια, προσφέροντας απλόχερα αρώματα από κόκκινα φρούτα, μέλι και ψημένους ξηρούς καρπούς, την ίδια ώρα που οι γευστικές του νότες από ξύλο, βανίλια και ψημένα μήλα συμπληρώνονται από μία smoothy και καλά ισορροπημένη επίγευση.

  • Δημιούργησε έναν ζεστό και άνετο χώρο: Μπορεί οι πολυθρόνες ή ακόμη και ένας καναπές να μην είναι συνηθισμένη εικόνα στο αγαπημένο σου μπαρ, αλλά θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση σε εκείνο του σπιτιού σου. Σίγουρα μεγαλύτερη από οποιοδήποτε σκαμπό. 

Zacapa Solera 23

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 3

To Zacapa 23 αποτελεί έναν από τους γνησιότερους και πιο ιδιαίτερους εκπροσώπους του ρουμιού παγκοσμίως. Το ξεχωριστό ρούμι από την Γουατεμάλα -από παρθένο μέλι από ζαχαροκάλαμο και όχι μελάσα- κρύβει τα δικά του μυστικά. Ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, συνοδεύει άψογα και το φαγητό και μπορεί να  απογειώσει την απόλαυσή του, αν το συνδυάσεις με ένα ποιοτικό γλυκό με σοκολάτα.

Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight

ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΠΑΡ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 5

Ο Οίκος Johnnie Walker λανσάρει ένα νέο περιορισμένης έκδοσης ουίσκι, το Johnnie Walker Blue Label Legendary Eight. Πρόκειται για ένα απαλό blended scotch whisky που παράγεται με μερικά από τα σπανιότερα διαθέσιμα ουίσκι από τις πιο άγριες γωνιές της Σκωτίας, συμπεριλαμβανομένων κάποιων εξαιρετικά σπάνιων αποθεμάτων από αποστακτήρια-φαντάσματα, που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή η έκδοση του Johnnie Walker Blue Label είναι ένα σπάνιο κόσμημα που σμιλεύτηκε αξιοποιώντας αποθέματα από οκτώ θρυλικά αποστακτήρια, τα οποία ήταν εν λειτουργία όταν ο John Walker ξεκίνησε το ταξίδι του 200 χρόνια πριν: Oban, Blair Athol, Lagavulin, Teaninich, Brora, Cambus, Port Dundas και Carsebridge. Κάθε ουίσκι έχει επιλεχθεί με ιδιαίτερη προσοχή για να παραχθεί αυτό το εκλεπτυσμένο blend που αποτελεί ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στον εμβληματικό πρώτο Περιπατητή και ιδρυτή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.