Μύθοι για το κρασί που δεν ισχύουν

Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις ένα μπουκάλι, καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Φεβρουαρίου 2021

Το κρασί είναι ένα από τα σταθερότερα beverages της ιστορίας, κάτι που σχεδόν όλοι πίνουν και πάντοτε ένας ιδανικός συνοδοιπόρος του φαγητού. Γύρω από το όνομά του έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει χιλιάδες μύθοι και θρύλοι. Αρκετοί εξ΄ αυτών έχουν μία επαφή με την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι όμως απέχουν μίλια. Όπως οι παρακάτω.

Είναι ζωντανός οργανισμός

Όχι, δεν είναι. Οι μύκητες πεθαίνουν μετά τη ζύμωση και ουσιαστικά μιλάμε για ένα 'νεκρό', αποσυντιθέμενο πράγμα. Αν υπάρχει κάτι που ζει μέσα σε μία φιάλη μετά τη λήξη της ζύμωσης, αυτό πιθανότατα θα είναι βακτήρια. Και κάτι τέτοιο είναι κακό - μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αυτόν που θα το πιει.

Τα κόκκινα ωριμάζουν καλύτερα

Αν μιλάμε για τον χρόνο που ξοδεύει ένα κρασί στο fermenting και το aging σε ανοξείδωτο χάλυβα ή δρύινα βαρέλια πριν από την απελευθέρωσή του, τότε ναι, αυτό έχει νόημα. Αλλά αν δεν πρόκειται για ένα κρασί με μεγάλη πολυπλοκότητα και ισχυρές τανίνες, δεν πρόκειται να βελτιωθεί πολύ όταν κυκλοφορήσει στα ράφια των καταστημάτων.

Μύθοι για το κρασί που δεν ισχύουν

Όταν δοκιμάζεις, θα πρέπει να στροβιλίσεις αρκετές φορές στο στόμα σου

Αυτό συμβαίνει για να αναδειχθούν οι ιδιότητες ή τα ελαττώματα του κρασιού. Αν είσαι επαγγελματίας γευσιγνωστής κρασιού και χρειάζεται να δοκιμάσεις 50 ετικέτες σε ένα πρωί, τότε κάτι τέτοιο ίσως είναι χρήσιμο. Αλλά σε ένα τραπέζι; Ίσως κάτι τέτοιο φανεί αστείο. Πιες απλά μία γουλιά και αποφάσισε.

Πρέπει πάντοτε να μυρίζεις το φελλό

Γιατί; 9 στις 10 φορές δεν θα σου πει απολύτως τίποτα για τη φιάλη. Ο σκοπός της παρουσίασης του φελλού ήταν μία απάτη που συνέβαινε πριν αρκετά χρόνια, ώστε κατώτερα κρασιά να δημιουργήσουν προσδοκίες και hype στον υποψήφιο πελάτη. 

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΚΡΑΣΙ 1

Όσο ακριβότερο, τόσο καλύτερο

Η υψηλή ποιότητα δεν συνεπάγεται πάντοτε και την υψηλότερη τιμή. Και για να μην το πηγαίνουμε μακριά, κάποια από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά των τελευταίων ετών συναντώνται σε εξαιρετική αναλογία ποιότητας/ τιμής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας