Το ποτό στην εποχή της 'υπεύθυνης' κατανάλωσης

Ο κόσμος αλλάζει. Μαζί με αυτόν και ό,τι μπαίνει στο ποτήρι σου. Ευτυχώς για όλους, κάποιοι κάνουν κάτι παραπάνω από το "απλά να φτιάχνουν ποτά".

Πιθανότατα κάπου, κάτι έχει πάρει το αυτί σου. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα δημοφιλή brands από τον κόσμο του ποτού επενδύουν σημαντικά και ουσιαστικά στο κομμάτι του sustainability. Το ίδιο ισχύει και για μερικά από τα πιο γνωστά μπαρ του πλανήτη, με την ίδια φιλοσοφία να φαίνεται πως περνά σιγά σιγά και σε μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού. Το εν λόγω πεδίο είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος σε μία μεγαλύτερη και πολύ πιο σημαντική απ' ό,τι φανταζόσουν αλυσίδα, η οποία "δένει" τον κόσμο του ποτού με την περιβαλλοντική αλλά και την κοινωνική ανάπτυξη. Σου ακούγεται υπερβολικό αυτό; Δεν είναι. Για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να είναι. Το ποτό, άλλωστε, όπως ακριβώς και το φαγητό, έφερνε πάντοτε πιο κοντά τους ανθρώπους.

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του spirits industry σε μέρη και τομείς πολύ πιο μακρινά από τη ζεστασιά της μπάρας ή το ράφι της κάβας είναι κάτι που πρέπει να αγκαλιαστεί, με οποιονδήποτε τρόπο. Η βιωσιμότητα, εντός και εκτός εισαγωγικών, μπορεί να ξεκινά από την ανακύκλωση βαρελιών, τη μείωση πλαστικών, το zero food waste και να εκτείνεται μέχρι τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, των αδέσποτων ζώων και την αναζήτηση ακόμη περισσότερων δρόμων προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με το βλέμμα στο περιβάλλον και την κοινωνία

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω είναι η Bacardi. Η δημοφιλής εταιρεία –μία από τις μεγαλύτερες στο κομμάτι του ποτού στον κόσμο– έχει ανακοινώσει, εδώ και μερικές εβδομάδες, πως σκοπεύει να μειώσει στο μισό τις εκπομπές ρύπων από το 2023, εφαρμόζοντας μερικές πολύ πιο "καθαρές" και αποδοτικές ενεργειακές λύσεις στο αποστακτήριο του brand, στο Πουέρτο Ρίκο.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του Pacha, του πιο θρυλικού club της Ίμπιζα

Ασφαλώς, η Bacardi δεν είναι η μόνη. Κάποια αποστακτήρια ανακαλύπτουν εκ νέου τη διαδικασία της απόσταξης, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν χώρο για zero-waste υλικά.

Το ποτό στην εποχή της 'υπεύθυνης' κατανάλωσης@blackcowvodka

Στην Αγγλία η Black Cow και στον Καναδά το Dairy Distillery φτιάχνουν βότκα από υπολείμματα ορού γάλακτος από τοπικά τυροκομεία. Στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, η βότκα Misadventure κάνει το ίδιο με leftovers γλυκών από ντόπια αρτοποιεία. Στην Ολλανδία, το αποστακτήριο της Ketel One τροφοδοτείται ενεργειακά σε σημαντικό ποσοστό από έναν παραδοσιακό ολλανδικό ανεμόμυλο, παράλληλα με ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Όσον αφορά τα ελληνικά αποστάγματα, δεν γίνεται να μη ρίξει κάποιος μία ματιά στο O/PURIST. Το τολμηρό, διεθνών προδιαγραφών τσίπουρο, που δημιουργήθηκε από 10 δημοφιλείς Έλληνες bartenders, πληροί απόλυτα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου προϊόντος, με τα υποπροϊόντα του να συγκεντρώνονται και να καταλήγουν στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής βιοαερίου στην Ευρώπη, την Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων Α.Ε., προτού χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία βιολογικών λιπασμάτων.

OPURIST COCKTAILS

Παράλληλα, όλα τα μέλη της ομάδας του υποστηρίζουν τη δράση της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας Metron-Ariston, που δρα προς όφελος του Localization, του Discerning Drinking και του Bartending Community.

Μεταξύ άλλων, δρα και χρηματοδοτεί ενέργειες για την ορθολογική κατανάλωση, τη βιωσιμότητα, την ισότητα, με απώτερο στόχο τη συνεισφορά προς το κοινωνικό σύνολο, την υποστήριξη του περιβάλλοντος αλλά και την προβολή της τοπικής παραγωγής, υποστηρίζοντας παράλληλα το ίδιο το bartending community.

Σε ένα διαφορετικό πεδίο, αλλά πάντα σε παρόμοια φιλοσοφία, δραστηριοποιείται το (επίσης ελληνικό) gin Stray Dog, που δηλώνει παθιασμένος υποστηρικτής της καλής διαβίωσης των ζώων. Προσφέρει, λοιπόν, ένα μέρος των πωλήσεών του σε οργανισμούς και καταφύγια στην Ελλάδα που παρέχουν τροφή, κτηνιατρική φροντίδα και σπίτι σε αδέσποτα ζώα.

Ένα αληθινά οικολογικό μπαρ

Όσοι πέρασαν μία βόλτα από το Athens Bar Show και την Τεχνόπολη τον περασμένο Νοέμβριο, αποκλείεται να μην το πρόσεξαν. Η Stoli Vodka αποφάσισε να αποδείξει εμπράκτως πως δεν αντιμετωπίζει τον όρο sustainability απλά σαν μία catchy λέξη, αλλά επιχειρεί να πάει το θέμα μερικά βήματα πιο μακριά, με τον ορθότερο τρόπο. Έτσι, σύστησε στο κοινό το πρώτο Stoli Eco Bar στην Ελλάδα.

Για τι ακριβώς μιλάμε; Πρόκειται για την επιτομή του green thinking –προφανώς και drinking– και ένα μέρος στο οποίο ο καθένας μπορεί να μυηθεί σε μία νέα ολιστική φιλοσοφία, που πατά όμως πάντοτε στις βασικές αρχές του μπαρ: Ένα spot για να διασκεδάσεις και να πιεις το ποτό σου, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεις το περιβάλλον.

STOLI ECO BAR 3
STOLI ECO BAR 66

Το Stoli Vodka Eco Bar σχεδιάστηκε για να είναι λειτουργικό αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, έχοντας προσαρμοσμένα πάνελ στην οροφή του. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι ανακυκλωμένα, σε ποσοστό άνω του 60%, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει φτιαχτεί από υπολείμματα πεπιεσμένου ξύλου (OSB). Η χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών δεν σταματά σε αυτό: Η βιοδιασπώμενη bar kit συλλογή από μπαμπού, η επιφάνεια κοπής, ακόμη και η θήκη για τις χαρτοπετσέτες είναι τέτοια.

> Διάβασε ακόμη: Ένα Martini που το λένε Gibson

Παράλληλα, σε αυτό χρησιμοποιούνται τοπικά –στην κυριολεξία– συστατικά, φυτεμένα σε ειδικές κατασκευές και γλάστρες, στον περιβάλλοντα χώρο του. Βότανα και μυρωδικά (μέντα, λεβάντα, δεντρολίβανο) έχουν πέρα από διακοσμητικό και πρακτικό ρόλο, καθώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται on the spot σε cocktails.

Και μερικές ακόμη υποδειγματικές μπάρες

Ασφαλώς, το εν λόγω "μπαρ" δεν είναι το μόνο που κινείται προς μία eco-friendly και, κυρίως, sustainable κατεύθυνση. Αρκετά αθηναϊκά μπαρ έχουν αρχίζει να παίζουν σωστά και μάλιστα με αρκετά νόστιμο αποτέλεσμα. Το Line ανήκει σίγουρα σε αυτή τη λίστα, όπως μαρτυρά ένα εξαιρετικό Martini με O/PURIST που ήπια πρόσφατα και στο οποίο έχουν αξιοποιηθεί αποσταγμένα leftovers από ντομάτα και φράουλες. Αλλά φυσικά ο Νίκος Μπάκουλης, ο Βασίλης Κυρίτσης, ο Δημήτρης Νταφόπουλος και η ομάδα τους δεν περιορίζονται σε αυτά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Line Athens (@line.athens)

Έπειτα, το επίσης φρέσκο Έπρεπε bar της Κυψέλης, πατά πάνω σε μία πιο-zero-waste-δε-γίνεται φιλοσοφία (τόσο zero waste που δεν υπάρχουν καν γαρνιτούρες) και την εποχικότητα, με τα cocktails του ακολουθούν τη λογική των twisted classics αλλά να αξιοποιείται στο έπακρο σε αυτά κάθε φορά ένα εποχιακό υλικό (πχ το μανταρίνι).

Well played, παιδιά.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.