Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Ένα σοβαρό ποτό για σοβαρούς καιρούς. Αλλά όχι μόνο αυτό. Το Negroni είναι πλέον παντού και το πίνουν όλοι.

Σε μία πρόσφατη κουβέντα που είχα με κάποιους bartenders, σχολιάζαμε χαριτολογώντας πως το Negroni έχει εξελιχθεί στο νέο Mojito. Ίσως ο παραλληλισμός να είναι κάπως αδόκιμος. Δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση το γευστικό προφίλ ή τις καταβολές αλλά περισσότερο τη δημοφιλία που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια - από ένα "κρυφό όπλο" του τύπου μέσα στο μπαρ έγινε ένα mainstream, οριακά viral ποτό, που πια επιλέγουν όλοι. Αυτό, δεν είναι απαραίτητα κακό. 

Πίκρα που κρατά για πάντα

Το αποτελούμενο από ίσα μέρη gin, βερμούτ και Campari ποτό, δεν είναι ένα εύκολο task. Οι περισσότεροι μέχρι πρότινος (μόλις λίγα χρόνια πριν δηλαδή) το απέφευγαν. Η πρώτη τους επαφή δε, με αυτό, εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από άβολη έως τραυματική. Όπως κάθε τι που αξίζει στον μάταιο τούτο κόσμο, αρχίζει κανείς να το εκτιμά μετά την τρίτη φορά που θα το δοκιμάσει. Τότε και μόνο τότε θα αντιληφθεί πλήρως τη  βοτανική του σοφία και τη θελκτική του πικρία. Στοιχεία που θα τον κρατήσουν όμως για πάντα.

> Διάβασε ακόμη: Ο πρωτοπόρος Θάνος Προυναρούς και όσα του έμαθε η ζωή

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται με εμφατικό τρόπο στην πιο πρόσφατη λίστα του Drinks International για τα πιο δημοφιλή ποτά της χρονιάς. Εκεί, παρατηρήθηκε μία σημαντική διαφοροποίηση στην κορυφή των κλασικών cocktails με τις μεγαλύτερες πωλήσεις: Μετά από 8 χρόνια, το Old Fashioned δε βρισκόταν πια στην κορυφή.

Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Το Negroni είναι εκείνο που το διαδέχθηκε, δείχνοντας μία σαφή τάση του καταναλωτικού κοινού. Για πολλά χρονιά, βρισκόταν στο top-3 της σχετικής λίστας αλλά ποτέ στο νο.1. Πλέον, αγκαλιάζεται περισσότερο από ποτέ -και σε πιο πολλά μέρη- το trend του aperitivo, την ίδια στιγμή που ο κόσμος φαίνεται να ψάχνεται γευστικά με τα bitter-drinks - ίσως και σαν αλκοολική αντιπαραβολή των πικρών καιρών που διανύουμε.

Αν το Negroni ήταν άνθρωπος, πιθανότατα θα ήταν ένας προσεγμένος αλλά συνεσταλμένος Ιταλός, που τριγυρνά στην Φλωρεντία με γουστόζικα loafers -χωρίς κάλτσες πάντοτε- και κάποιο πολύ καλό σακάκι. Ναι, τώρα που το σκέφτομαι αυτό είναι: Η sprezzatura του μπαρ. Συσσωρευμένη κομψότητα σε λιτό και απέριττο "περιτύλιγμα", που όμως πάντοτε κεντρίζει ενδιαφέρον και βλέμματα.

NEGRONI ΠΟΤΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 2021Esquire

Η  ερυθρή, πανίσχυρη οπτική του ταυτότητα είναι ένας παράγοντας που το καθιστά gamechanger. Όλα τα διάσημα cocktails άλλωστε το έκαναν αυτό: Είτε με το χρώμα τους, είτε με το ποτήρι τους, είτε με τη γαρνιτούρα τους.

> Διάβασε ακόμη: Τα pairings του Negroni

Έπειτα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και κάτι ακόμη. Ο ρόλος του ανάμεσα στα ιδανικότερα ποτά για έναν cocktail rookie. Δεν μπορούν να πάνε και πολλά πράγματα στραβά με την παρασκευή του, αρκεί να φροντίσεις να έχεις σωστής ποσότητας και ποιότητας πάγο.

Τέλος, είναι περιττό μάλλον να αναφέρω πως το Negroni είναι πια το ποτό του τώρα, όσον αφορά το lifestyle που έχει χτίσει γύρω του. Κάτι σαν το Martini με τον Bond. Αν δεν μπορείς να ερμηνεύσεις ακριβώς τι εννοώ, αρκεί να ρίξεις μία ματιά σε accounts των social media/ κοινότητες, όπως το House of Negroni.

HOUSE OF NEGRONI 2@House of Negroni
HOUSE OF NEGRONI 1@House of Negroni
HOUSE OF NEGRONI 3@House of Negroni

Ναι, αυτό ακριβώς.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας