
Ο ρόλος των bitters σε ποτά και cocktails
Το ελιξήριο για τους στρατιώτες του Simón Bolívar που εξελίχθηκε στο κρυφό χαρτί του Old Fashioned.
Εκτός από τους βασικούς και πολυσυζητημένους πρωταγωνιστές, ο κόσμος των spirits έχει και εκείνους τους δευτερεύοντες παράγοντες, που όμως συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία εξαιρετικών έως υποδειγματικών ποτών. Πάρε για παράδειγμα το Old Fashioned, το κλασσικότερο cocktail όλων των εποχών: Το ουίσκι είναι το αδιαμφισβήτητο νο.1 συστατικό του, αλλά τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τα bitters πορτοκαλιού.
Ο τίτλος του πολυτιμότερου συμπρωταγωνιστή λοιπόν, δίκαια θα μπορούσε να δοθεί σε αυτά. Τι είναι όμως ακριβώς; Μιλώντας για bitters, εννοούμε οινοπνευματώδη ποτά (συνήθως) από μπαχαρικά, βότανα, φρούτα ή και φλούδες των τελευταίων, που αναμιγνύονται με αλκοόλ ή γλυκερίνη. Η γεύση τους είναι πικρή ή γλυκόπικρη και έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο για κάθε bartender που ειδικεύεται στα cocktails.

Η ιστορία
Όπως και πολλοί άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του αλκοολικού κόσμου, τα bitters δημιουργήθηκαν για φαρμακευτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, πίσω στο 1824, ο Γερμανός γιατρός Johann Siegert βρέθηκε στη Βενεζουέλα και την πόλη Ανγκοστούρα (η σημερινή της ονομασία είναι Σιουδάδ Μπολιβάρ), προκειμένου να οργανώσει το προσωπικό περίθαλψης του Simón Bolívar και των ανθρώπων του. Ο Dr. Siegert συγκέντρωσε αρκετά ντόπια βότανα, ρίζες και μπαχαρικά και αφού πειραματίστηκε με αυτά, κατέληξε σε διάφορες συνταγές, για προϊόντα που λαμβάνονταν κυρίως ως καταπραϋντικά αλλά και αναζωογονητικά ελιξήρια από τους στρατιώτες. Τα Angostura Bitters ήταν λοιπόν τα πρώτα του είδους τους -και τα πιο δημοφιλή μέχρι σήμερα. Άλλα σημαντικά brands είναι τα Peychaud's, τα Abbott's, τα Fee Brothers, τα Bitter Truth Bogart's, τα Reyka και τα Regan's Bitters. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα bitters πορτοκαλιού μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και στη μαγειρική, δίνοντας μία ισχυρή νότα εσπεριδοειδών στο εκάστοτε φαγητό.
Τα Cocktails
Το κλασικό Old Fashioned

To all time classic ποτό είναι από εκείνα που θα λατρεύονται για πάντα στις μπάρες, για όλους τους σωστούς λόγους. Η απλότητα σε κάθε του έκφανση, προσθέτει έξτρα πόντους.
Υλικά
- 2 μεζούρες rye ουίσκι ή bourbon
- 2 σταγόνες Angostura bitters
- 1 κύβος ζάχαρης
- σόδα
Εκτέλεση
- Βάζεις τον κύβο ζάχαρης σε ένα ποτήρι τύπου Old Fashioned.
- Τον βρέχεις με τα Angostura bitters και ελάχιστη σόδα.
- Συνθλίβεις τον κύβο ζάχαρης με ένα γουδοχέρι και στη συνέχεια προσπαθείς να καλύψεις όσο μεγαλύτερη επιφάνεια (από το κάτω μέρος) του ποτηριού μπορείς.
- Προσθέτεις ένα μεγάλο παγάκι και έπειτα το ουίσκι.
- Ανακατεύεις και γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού, αφού πρώτα απελευθερώσεις τα έλαιά της, καθώς και με ένα κερασάκι.
Το Perfect Storm

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον και ελαφρώς πιο πικάντικο twist στο κλασικό Dark and Stormy.
Υλικά
- 2 μεζούρες μαύρο ρούμι
- χυμός από μισό lime
- 2 σταγόνες bitters
- 3 μεζούρες ginger beer
Εκτέλεση
- Ρίχνεις το ρούμι και τον χυμό lime σε ένα highball ποτήρι με πάγο.
- Απογεμίζεις με ginger beer και προσθέτεις τα bitters.
- Γαρνίρεις με μία σφήνα lime.
Διάβασε ακόμη γιατί πρέπει να σταματήσει το εμπάργκο των bartenders στη βότκα, για το ρούμι από τις Φιλιππίνες που κατακτά τον πλανήτη και τι πρέπει να γνωρίζεις για το κορεάτικο αλκοόλ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες