Ουίσκι και μπριζόλα, το τέλειο pairing

Άσε για λίγο στην άκρη το κόκκινο κρασί.

Μία προφανής επιλογή για να πλαισιώσεις ένα καλό κομμάτι κρέας, είναι μία ποιοτική ετικέτα από κάποιο κόκκινο κρασί, με το Cabernet Sauvignon και το Merlot να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες για τη συγκεκριμένη περίσταση. Από την άλλη, υπάρχει μία πεποίθηση που υποστηρίζει πως το ιδανικότερο aperitif, digestif αλλά και συνοδευτικό για κάθε μπριζόλα που σέβεται τον εαυτό της είναι το ουίσκι. Στο Esquire σαφώς και σεβόμαστε την πρώτη εκδοχή αλλά πιθανότατα θα προτιμήσουμε να παίξουμε με τη δεύτερη. Και θα το κάνουμε με κάποια από τις παρακάτω προτάσεις.

Bowmore 18 Year Old

Ουίσκι και μπριζόλα, το τέλειο pairing

Όπως πιθανότατα φαντάστηκες, μιλάμε για ένα ακόμη σπουδαίο ουίσκι από το Islay, που φέρει όμως έναν ξεχωριστό τίτλο: Το Bowmore ήταν το πρώτο αποστακτήριο βύνης που εγκαταστάθηκε στο νησί, πίσω στο 1779. Το γεγονός, το καθιστά και ως ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια σε ολόκληρη τη Σκωτία. Το έντονο κάπνισμα συνυπάρχει με τις νότες κακάο, κόκκινων φρούτων και άνθρακα, με μία έντονη επίγευση που βγάζει μπόλικα πικάντικα στοιχεία. 

Suntory Whisky Toki

ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ SUNTORY TOKI

Μία από τις πιο εύκολες και ασφαλείς επιλογές ώστε να ξεκινήσει κάποιος τη γνωριμία του με τα ουίσκι της Ιαπωνίας αλλά και να πλαισιώσει με αυτή το κρέας του. Ένα blend από malt και grain ουίσκι από τα αποστακτήρια της Suntory, Yamazaki, Hakushu και Chita. Οι πυλώνες της συγκεκριμένης ετικέτας είναι το white oak cask malt του Yamazaki, που τελειώνει σε βαρέλια ισπανικής βελανιδιάς και το grain whisky του Chita. Το αποτέλεσμα του παντρέματος αυτών είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ spirit, ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Ασία.

Laphroaig Triple Wood

ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ LAPHROAIG

Μία από τις σημαντικότερες πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του περίφημου αποστακτηρίου Laphroaig, που παντρεύει έξοχα τα καπνιστά στοιχεία με τις γλυκές νότες, δίνοντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Παλαιώνει σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών: Αρχικά σε παλιά bourbon casks, έπειτα σε μικρά quarter barrels του 19ου αιώνα και τέλος, σε βαρέλια οloroso sherry. Η γεύση είναι ένα μείγμα σταφίδας, βερίκοκων και καπνού, απόλυτα ισορροπημένη, με γλυκιά επίγευση που βγάζει έντονα καραμέλα. 

Talisker 

ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ TALISKER

Ο περίφημος Σκωτσέζος συγγραφέας Robert Louis Stevenson το είχε αποκαλέσει κάποτε ως τον βασιλιά των ποτών. Το χρυσαφένιο και πιπεράτο, μοναδικά ώριμο και ασφαλώς αδιαπραγμάτευτα θαλασσινό single malt με τη σύνθετη γεύση είναι μία από τις πιο διαχρονικές αξίες του νησιού του Skye ( Isle of Skye). Έχει έναν εξαιρετικά ευπροσάρμοστο χαρακτήρα που του επιτρέπει να πίνεται σκέτο, με πάγο ή κρύο νερό αλλά και να αποτελεί μία από τις ιδανικότερες βάσεις για whisky cocktails. 

 

Ένας σύντομος οδηγός

  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι να ταιριάζει το ύφος του ουίσκι με το πάχος του κρέατος, την περιεκτικότητά του σε λίπος, το πόσο έχει ψηθεί και τις σάλτσες/συνοδευτικά με τα οποία θα σερβιριστεί. 
  • Το σκωτσέζικο ουίσκι λειτουργεί καλά με τις μπριζόλες στη σχάρα. Ειδικά οι επιλογές με καπνιστές νότες ταιριάζουν άψογα με την αίσθηση που αφήνει στο κρέας η ψησταριά. Από την άλλη, αν η επιλογή σου είναι κάποιος ογκώδες κομμάτι κόκκινου κρέατος ψημένο με άλλο τρόπο, ενδείκνυται το bourbon και το rye.
  • 'Ενα well-marbled ribeye χρειάζεται κάτι στιβαρό και τυρφώδες, όπως είναι τα ουίσκι του Islay ή ένα σοβαρό malt. Στο φιλέτο ταιριάζει πολύ το rye ή το καναδικό ουίσκι.

Διάβασε ακόμη για το επόμενο μεγάλο spirit, τα ιδανικότερα pairings μπύρας και φαγητού και την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.