Ουίσκι και μπριζόλα, το τέλειο pairing

Άσε για λίγο στην άκρη το κόκκινο κρασί.

Μία προφανής επιλογή για να πλαισιώσεις ένα καλό κομμάτι κρέας, είναι μία ποιοτική ετικέτα από κάποιο κόκκινο κρασί, με το Cabernet Sauvignon και το Merlot να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες για τη συγκεκριμένη περίσταση. Από την άλλη, υπάρχει μία πεποίθηση που υποστηρίζει πως το ιδανικότερο aperitif, digestif αλλά και συνοδευτικό για κάθε μπριζόλα που σέβεται τον εαυτό της είναι το ουίσκι. Στο Esquire σαφώς και σεβόμαστε την πρώτη εκδοχή αλλά πιθανότατα θα προτιμήσουμε να παίξουμε με τη δεύτερη. Και θα το κάνουμε με κάποια από τις παρακάτω προτάσεις.

Bowmore 18 Year Old

Ουίσκι και μπριζόλα, το τέλειο pairing

Όπως πιθανότατα φαντάστηκες, μιλάμε για ένα ακόμη σπουδαίο ουίσκι από το Islay, που φέρει όμως έναν ξεχωριστό τίτλο: Το Bowmore ήταν το πρώτο αποστακτήριο βύνης που εγκαταστάθηκε στο νησί, πίσω στο 1779. Το γεγονός, το καθιστά και ως ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια σε ολόκληρη τη Σκωτία. Το έντονο κάπνισμα συνυπάρχει με τις νότες κακάο, κόκκινων φρούτων και άνθρακα, με μία έντονη επίγευση που βγάζει μπόλικα πικάντικα στοιχεία. 

Suntory Whisky Toki

ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ SUNTORY TOKI

Μία από τις πιο εύκολες και ασφαλείς επιλογές ώστε να ξεκινήσει κάποιος τη γνωριμία του με τα ουίσκι της Ιαπωνίας αλλά και να πλαισιώσει με αυτή το κρέας του. Ένα blend από malt και grain ουίσκι από τα αποστακτήρια της Suntory, Yamazaki, Hakushu και Chita. Οι πυλώνες της συγκεκριμένης ετικέτας είναι το white oak cask malt του Yamazaki, που τελειώνει σε βαρέλια ισπανικής βελανιδιάς και το grain whisky του Chita. Το αποτέλεσμα του παντρέματος αυτών είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ spirit, ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Ασία.

Laphroaig Triple Wood

ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ LAPHROAIG

Μία από τις σημαντικότερες πιο πρόσφατες κυκλοφορίες του περίφημου αποστακτηρίου Laphroaig, που παντρεύει έξοχα τα καπνιστά στοιχεία με τις γλυκές νότες, δίνοντας ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα. Παλαιώνει σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιών: Αρχικά σε παλιά bourbon casks, έπειτα σε μικρά quarter barrels του 19ου αιώνα και τέλος, σε βαρέλια οloroso sherry. Η γεύση είναι ένα μείγμα σταφίδας, βερίκοκων και καπνού, απόλυτα ισορροπημένη, με γλυκιά επίγευση που βγάζει έντονα καραμέλα. 

Talisker 

ΟΥΙΣΚΙ ΚΑΙ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ TALISKER

Ο περίφημος Σκωτσέζος συγγραφέας Robert Louis Stevenson το είχε αποκαλέσει κάποτε ως τον βασιλιά των ποτών. Το χρυσαφένιο και πιπεράτο, μοναδικά ώριμο και ασφαλώς αδιαπραγμάτευτα θαλασσινό single malt με τη σύνθετη γεύση είναι μία από τις πιο διαχρονικές αξίες του νησιού του Skye ( Isle of Skye). Έχει έναν εξαιρετικά ευπροσάρμοστο χαρακτήρα που του επιτρέπει να πίνεται σκέτο, με πάγο ή κρύο νερό αλλά και να αποτελεί μία από τις ιδανικότερες βάσεις για whisky cocktails. 

 

Ένας σύντομος οδηγός

  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι να ταιριάζει το ύφος του ουίσκι με το πάχος του κρέατος, την περιεκτικότητά του σε λίπος, το πόσο έχει ψηθεί και τις σάλτσες/συνοδευτικά με τα οποία θα σερβιριστεί. 
  • Το σκωτσέζικο ουίσκι λειτουργεί καλά με τις μπριζόλες στη σχάρα. Ειδικά οι επιλογές με καπνιστές νότες ταιριάζουν άψογα με την αίσθηση που αφήνει στο κρέας η ψησταριά. Από την άλλη, αν η επιλογή σου είναι κάποιος ογκώδες κομμάτι κόκκινου κρέατος ψημένο με άλλο τρόπο, ενδείκνυται το bourbon και το rye.
  • 'Ενα well-marbled ribeye χρειάζεται κάτι στιβαρό και τυρφώδες, όπως είναι τα ουίσκι του Islay ή ένα σοβαρό malt. Στο φιλέτο ταιριάζει πολύ το rye ή το καναδικό ουίσκι.

Διάβασε ακόμη για το επόμενο μεγάλο spirit, τα ιδανικότερα pairings μπύρας και φαγητού και την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.