
Από το fine dining στα σάντουιτς
Η πανδημία του κορονοϊού, πέρα από προβλήματα, έδωσε τροφή για σκέψη σε χιλιάδες σεφ και restaurateurs σχετικά με το πού πάει ο κόσμος της γεύσης.

Όταν ο κορονοϊός είχε ξεκινήσει να κάνει την εμφάνισή του, τον Δεκέμβριο του 2019, στην Ουχάν της Κίνας, ξεκίνησαν να χτυπούν κάποια καμπανάκια στις υγειονομικές αρχές σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Κανείς όμως -τότε- δεν περίμενε πως όλο αυτό θα εξελιχθεί σε πανδημία που, μοιραία, θα επηρέαζε και θα εξακολουθεί να επηρεάζει για αρκετό από ό,τι φαίνεται καιρό σχεδόν κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής. Ο κόσμος της εστίασης ήταν ασφαλώς ένας από εκείνους που γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας.
Μετά τα αρχικά lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν, δεν ήταν λίγα τα εστιατόρια και τα μπαρ που έβαλαν οριστικά λουκέτο. Οι εναπομείναντες, ακόμη και από τον κόσμο του fine dining, φαίνεται να ψάχνουν ακόμη και τώρα τον δρόμο στον οποίο θα πορευθούν, προκειμένου αφενός να επιβιώσουν και αφετέρου να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.
Πριν τον περασμένο Μάρτιο -μήνας κατά τον οποίο έγιναν τα lockdowns στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου- πολλά high end εστιατόρια σέρβιραν πιάτα όπως φύκια μαριναρισμένα σε ξύδι ψαριού με μπισκότο από συκώτι πάπιας και σορμπέ από πευκοβελόνες. Το πιάτο υπήρχε στο μενού του Michelinάτου Birdsong στο Σαν Φρανσίσκο. Μετά την πανδημία, το ίδιο εστιατόριο εγκαινίασε μία υπηρεσία με delivery και take away με ένα μενού που περιελάμβανε σάντουιτς με τηγανητό κοτόπουλο.
Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η περίπτωση του Noma. Το φημισμένο και βραβευμένο εστιατόριο του Rene Redzepi στην Κοπεγχάγη άρχισε να υποδέχεται και πάλι το κοινό από τα τέλη του προηγούμενου Μαΐου. Το concept του το ήθελε να σερβίρει μόνο στον εξωτερικό του χώρο, όπου στήθηκε ένα υπαίθριο wine bar και το μενού περιελάμβανε επιλεγμένες ετικέτες κρασιού καθώς και δύο burgers, το Noma cheeseburger και το Noma veggie burger. Πρόσφατα βέβαια, το περίφημο δανέζικο εστιατόριο παρουσίασε τη νέα του κάρτα για τη φθινοπωρινή σεζόν, που το επαναφέρει στα γνώριμα standards του.
Δεν ήταν τα μόνα εστιατόρια που, παροδικά, διαφοροποίησαν τη γαστρονομική τους αντίληψη. Και υπάρχουν λόγοι που επιλέχθηκαν τα σάντουιτς ως το "φαγητό της επόμενης ημέρας". Πολύ απλοί μάλιστα: Είναι portable φαγητό, προσιτό και γνώριμο σε όλους και συνήθως εξαιρετικά οικονομικό. Είναι ένα τέλειο προϊόν για να φαγωθεί εκτός εστιατορίου, στο χέρι ή στην ασφάλεια του σπιτιού σου.
Μη βιαστείς να πεις πως το fine dining πέθανε. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αντιθέτως, προσαρμόζεται και αλλάζει, μαζί με τις αντιλήψεις για το τι θα πρέπει να θεωρείται ως τέτοιο. Πάρε για παράδειγμα τα προαναφερθέντα σάντουιτς. Οι σεφ έβαλαν όλη τους την τέχνη σε αυτά. Άλλαξε όμως ο τρόπος έκφρασής τους. Μεταμορφώθηκε σε κάτι πολύ πιο απλό και εύκολο στην αντίληψη του καθενός, ειδικά αν μιλάμε για την ευρεία μάζα καταναλωτών που δεν διαθέτει γαστρονομική αντίληψη σε ανώτατο επίπεδο ή που πολύ απλά βλέπει το φαγητό ως μία ανάγκη. Το fine dining μπορεί να χωρέσει ανάμεσα σε δύο φέτες καλοφρυγανισμένου ψωμιού, προτού επανέλθει σε υφές, τεχνικές και εντυπωσιακές παρουσιάσεις. Ή σε κάτι άλλο, εξίσου ενδιαφέρον και νόστιμο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα