Συνήθειες και trends που σύντομα θα εξαφανιστούν από τα εστιατόρια
Πιάτα στη μέση και κακό service: Έρχεται το τέλος.
Σχεδόν κάθε εβδομάδα, εμφανίζεται και κάτι καινούριο στην εστιατορική σκηνή και μοιραία παρελαύνει από το Instagram feed σου. Πολλές από τις τάσεις και τις συνήθειες παρουσιάζουν ενδιαφέρον, κάποιες άλλες όχι και τόσο. Μοιραία όμως, για όλες, φτάνει αργά ή γρήγορα το πλήρωμα του χρόνου, πριν χαθούν στη γαστρονομική λήθη. Με βάση τα δεδομένα της εποχής μας, κάνουμε μία προσέγγιση για κάποια πράγματα -καλά ή άσχημα- που προσεχώς δεν θα συναντώνται στα εστιατόρια, για τον οποιονδήποτε λόγο.
Το κακό service

Προφανέστατα και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε πάρα πολλά εστιατόρια αλλά αποκλείεται να μην έχεις πέσει στην περίπτωση. Είτε πρόκειται για ένα πολύ αργό service, είτε για παραλείψεις στην παραγγελία, είτε για οποιοδήποτε άλλο πιθανό και απίθανο πρόβλημα. Πλέον, ο επισκέπτης έχει την τάση να αξιολογεί και να ανταμείβει το φιλικό, γρήγορο και σωστό service με την ίδια ευκολία που "τιμωρεί" το κακό.
Το Espresso Martini και το Aperol Spritz

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, ναι, υπάρχει κόσμος που εν έτει 2019 παραγγέλνει Espresso Martini και μάλιστα σε εστιατόρια. Πολλοί bartenders και σεφ αρέσκονται να αποτελούν το εν λόγω cocktail την "κοκαΐνη των βαρετών ανθρώπων". Ακόμη και αυτό ωστόσο δεν αρκεί για να διασφαλίσει την μακροημέρευσή του. Όσον αφορά το πολυσυζητημένο τελευταία Aperol Spritz, τείνει να αντικατασταθεί -τουλάχιστον στις cocktail lists των εστιατορίων- με άλλα, περισσότερο αλκοολικά απεριτίφ. Κατά τα άλλα, θα συνεχίσει την viral πορεία του στον κόσμο των μπαρ και των cafés.
Η τρούφα

Το κακό έχει παραγίνει. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε και σε οτιδήποτε χρησιμοποιεί υπέρ το δέον την τρούφα ή το λάδι αυτής, με το αποτέλεσμα να είναι αντιστρόφως ανάλογο από το προσδοκώμενο και το πολύτιμο μανιτάρι τελικά να χαραμίζεται ασκόπως.
Το αβοκάντο

Πολλοί το λατρεύουν, άλλοι το μισούν και κάποιοι απλά το αποφεύγουν. Η κλιματική αλλαγή το απειλεί πλέον ανοιχτά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της τιμής του. Και αυτό ίσως να σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε -παροδικά;- το guacamole.
Τα τεράστια μενού

Υπάρχουν μενού που θυμίζουν τηλεφωνικό κατάλογο και συνήθως περιέχουν -κυριολεκτικά- όλα τα φαγητά του πλανήτη. Ευτυχώς, τείνουν να μειωθούν, καθώς όλο και περισσότερα εστιατόρια επιλέγουν μία μικρότερη, χρηστική και συνήθως αποδοτικότερη κάρτα φαγητού.
Τα πιάτα στη μέση

Ok, το κάναμε, τα μοιραστήκαμε, αλλά μάλλον ήρθε η στιγμή να επιστρέψουμε στις παραδοσιακές συνήθειες. Ο καθένας το πιάτο του, για να απολαύσουμε αυτό που θέλουμε, στην ποσότητα που επιθυμούμε.
Διάβασε ακόμη για το πώς ακριβώς μοιάζει μία γαστρονομική εμπειρία 8 αστεριών Michelin και για τη νόστιμη ιστορία του ντονέρ κεμπάπ.
φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.