Pizza Babka, η νέα foodie εμμονή

Το εβραϊκής καταγωγής γλυκό ψωμί συνάντησε το απόλυτο comfort food και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η viral συνταγή.

Pizza Babka (πίτσα μπάμπκα ελληνιστί) λοιπόν. Ακόμη μία απόδειξη πως αρκετά food trends, ειδικά την περίοδο της καραντίνας ξεκινούν από τα social media. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αναλύοντας τα δύο βασικά στοιχεία του φαγητού που πρόσφατα ξεπετάχτηκε στο Instagram και εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. 

Τι είναι πάλι αυτό;

Από τη μία, η πίτσα. Δε χρειάζονται πολλά. Όλοι τη γνωρίζουμε, όλοι τη λατρεύουμε. Και σχεδόν όλοι την προτιμούμε το επόμενο πρωί. Από την άλλη, η μπάμπκα. Σε περίπτωση που δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν γι' αυτήν, μάθε πως πρόκειται για ένα (συνήθως) γλυκό κέικ ή ψώμι, σε σχήμα που θυμίζει πλεξούδα και γαστρονομικές ρίζες είτε από την κεντρική Ευρώπη (και την Πολωνία), είτε από το Ισραήλ. Η δημοφιλία της ωστόσο οφείλεται κυρίως στην εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης

Μία από τις διασημότερες εκδοχές της τη θέλει να φτιάχνεται από διπλή και στριφτή σε μήκος ζύμη και να ψήνεται σε ψηλό τηγάνι. Η γέμιση φρούτων, η κανέλα ή/και η σοκολάτα αποτελούν τις δημοφιλέστερες έξτρα προσθήκες. Οι μετανάστες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τη 'λάνσαραν' αρχικά με κάποιες τροποποιήσεις. 

Κάποιοι σκέφτηκαν να κάνουν το pizza adaptation, διαφοροποιώντας ελαφρώς τη ζύμη και προσαρμόζοντας στη συνταγή υλικά που θα συναντούσε κάποιος σε πίτσα.

Γιατί έγινε viral

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικές ημέρες, όταν όλοι όσοι ήταν γραμμένοι στο newletter A Piece of Cake, έλαβαν στα mails τους μία ασυνήθιστη συνταγή. 

Και ξέρεις, όλοι πια μαγειρεύουν, τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο. Σχεδόν αμέσως εξελίχθηκε μία 'πανδημία' στα αμερικανικά social media, από επιτυχημένες ή όχι και τόσο προσπάθειες παρασκευής του εδέσματος. Μόλις είχε βρεθεί το νέο Baked Feta Pasta, που ήταν το νέο Banana Bread, που ήταν το νέο ψωμί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Food Duchess (@food.duchess)

Έτσι δουλεύουν τα social media, τι να κάνουμε; Το MeMe's Diner στο Μπρούκλιν, παρότι είναι κλειστό πια, ανέφερε πως αυτή η συνταγή θα ήταν ένας καλός λόγος για να ανοίξει ξανά, ενώ ο Gadi Peleg, ιδιοκτήτητης του νεοϋορκέζικου φούρνου Breads Bakery την προσάρτησε στο μενού του, σε διάφορες επιλογές. Αρκετοί κάνουν λόγο για ένα πιάτο-σύμβολο της κουζίνας του Μεγάλου Μήλου. Και μία συνταγή που όλοι μπορούν να φτιάξουν στο σπίτι.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας