Pizza Babka, η νέα foodie εμμονή

Το εβραϊκής καταγωγής γλυκό ψωμί συνάντησε το απόλυτο comfort food και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η viral συνταγή.

Pizza Babka (πίτσα μπάμπκα ελληνιστί) λοιπόν. Ακόμη μία απόδειξη πως αρκετά food trends, ειδικά την περίοδο της καραντίνας ξεκινούν από τα social media. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αναλύοντας τα δύο βασικά στοιχεία του φαγητού που πρόσφατα ξεπετάχτηκε στο Instagram και εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. 

Τι είναι πάλι αυτό;

Από τη μία, η πίτσα. Δε χρειάζονται πολλά. Όλοι τη γνωρίζουμε, όλοι τη λατρεύουμε. Και σχεδόν όλοι την προτιμούμε το επόμενο πρωί. Από την άλλη, η μπάμπκα. Σε περίπτωση που δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν γι' αυτήν, μάθε πως πρόκειται για ένα (συνήθως) γλυκό κέικ ή ψώμι, σε σχήμα που θυμίζει πλεξούδα και γαστρονομικές ρίζες είτε από την κεντρική Ευρώπη (και την Πολωνία), είτε από το Ισραήλ. Η δημοφιλία της ωστόσο οφείλεται κυρίως στην εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης

Μία από τις διασημότερες εκδοχές της τη θέλει να φτιάχνεται από διπλή και στριφτή σε μήκος ζύμη και να ψήνεται σε ψηλό τηγάνι. Η γέμιση φρούτων, η κανέλα ή/και η σοκολάτα αποτελούν τις δημοφιλέστερες έξτρα προσθήκες. Οι μετανάστες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τη 'λάνσαραν' αρχικά με κάποιες τροποποιήσεις. 

Κάποιοι σκέφτηκαν να κάνουν το pizza adaptation, διαφοροποιώντας ελαφρώς τη ζύμη και προσαρμόζοντας στη συνταγή υλικά που θα συναντούσε κάποιος σε πίτσα.

Γιατί έγινε viral

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικές ημέρες, όταν όλοι όσοι ήταν γραμμένοι στο newletter A Piece of Cake, έλαβαν στα mails τους μία ασυνήθιστη συνταγή. 

Και ξέρεις, όλοι πια μαγειρεύουν, τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο. Σχεδόν αμέσως εξελίχθηκε μία 'πανδημία' στα αμερικανικά social media, από επιτυχημένες ή όχι και τόσο προσπάθειες παρασκευής του εδέσματος. Μόλις είχε βρεθεί το νέο Baked Feta Pasta, που ήταν το νέο Banana Bread, που ήταν το νέο ψωμί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Food Duchess (@food.duchess)

Έτσι δουλεύουν τα social media, τι να κάνουμε; Το MeMe's Diner στο Μπρούκλιν, παρότι είναι κλειστό πια, ανέφερε πως αυτή η συνταγή θα ήταν ένας καλός λόγος για να ανοίξει ξανά, ενώ ο Gadi Peleg, ιδιοκτήτητης του νεοϋορκέζικου φούρνου Breads Bakery την προσάρτησε στο μενού του, σε διάφορες επιλογές. Αρκετοί κάνουν λόγο για ένα πιάτο-σύμβολο της κουζίνας του Μεγάλου Μήλου. Και μία συνταγή που όλοι μπορούν να φτιάξουν στο σπίτι.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.