Κι αν το vegan χαβιάρι είναι η νέα τάση στο fine dining;

Το tonburi ήρθε για να μείνει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Φεβρουαρίου 2022

Το χαβιάρι είναι ένα υλικό-συνώνυμο της πολυτέλειας. Περισσότερο από τις πιο ακριβές κοπές και τις τρούφες, είναι αυτό για το οποίο όλοι θα μιλούν -και θα απολαμβάνουν- σε ένα black-tie gala, εκεί όπου τα ασημικά και οι πολυέλαιοι θα γυαλίζουν, την ίδια στιγμή που οι παρευρισκόμενοι θα συζητούν για τα θέματα που απασχολούν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ώρα για tonburi

Το χαβιάρι ανήκει, επίσης, στην κατηγορία των ζωϊκών προϊόντων. Κάτι που το φέρνει στη συζήτηση για το αν θα έπρεπε και αν θα μπορούσε η vegan κουζίνα να ασχοληθεί μαζί του, ειδικά σε ένα πλαίσιο αποποίησης του μιμητισμού κρέατος.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί το Connaught αναδείχθηκε και πάλι το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Ωστόσο, παρότι προϊόντα που θεωρούνται 'vegan χαβιάρια' υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, το αυθεντικό πράγμα ήταν -μάλλον μέχρι τώρα- υπόθεση των κρεατοφάγων και των pescatarians. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάτι παραπάνω από αυξημένο ενδιαφέρον για την plant-based διατροφή, με αποτέλεσμα όχι μόνο την ανάπτυξη των vegan εστιατορίων αλλά και του vegan fine dining. Σε αυτό, υπάρχει η αντίστοιχη (νέα) πολυτέλεια: Το αντίστοιχο χαβιάρι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniel Humm (@danielhumm)

Το εσχάτως vegan Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης προσέθεσε πρόσφατα μία επιλογή vegan χαβιαριού στο αξίας 335 δολαρίων μενού γευσιγνωσίας του. Τι ακριβώς σερβίρει; Σπόρους tonburi μαζί με vegan creme fraiche, σε διάφορες παραλλαγές. Το tonburi προέρχεται από ένα ιαπωνικό φυτό (σκέψου ένα λεμονοκυπάρισσο σε μικρογραφία) και είναι γνωστό στους γαστρονομικούς κύκλους ως το "χαβιάρι του χωραφιού" ή "χαβιάρι του βουνού".

Ο Daniel Humm φρόντισε να αναφερθεί στο εν λόγω υλικό μέσω του Instagram του, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ένα υλικό που θα χρησιμοποιήσει με ενθουσιασμό". Στην περίπτωση του περίφημου νεοϋορκέζικου εστιατορίου, οι σπόροι βράζονται και ξεφλουδίζονται ώστε να αποκτήσουν την όψη και -σχεδόν- την υφή που απαιτεί η ψευδαίσθηση.

Το EMP όμως δεν είναι ο πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι. Πίσω στο 2017, το P.Y.T. του Λος Άντζελες σέρβιρε 'χαβιάρι tonburi' μαζί με άλλα συστατικά όπως καλαμπόκι, κρέμα κάσιους και κάπαρη. Είχε πειραματιστεί μάλιστα και με ζυμώσεις πάνω στο συγκεκριμένο υλικό. Λίγο αργότερα, κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Elizabeth του Σικάγο, με τον head chef Ian Jones να τονίζει πως το εν λόγω έδεσμα ήταν αυτό που ωθούσε όλο και περισσότερους πελάτες του να επιλέγουν το vegan μενού του.

> Διάβασε ακόμη: Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σε ένα infographic

Στην Ευρώπη, το trend έφτασε πρόσφατα και μάλιστα οι πρωτοπόροι Δανοί έσπευσαν να του δώσουν ένα άλλο, αρκετά πιο ιντριγκαδόρικο όνομα: Caviart (από το caviar φυσικά), το οποίο είναι 'αυγοτάραχο' φυτικής προέλευσης.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας