Αperitivo με τέλεια σάντουιτς

Αυτά που χρειάζονται τα Negroni και Aperol Spritz.

Η δημιουργία του βερμούτ στην Ιταλία -στα μέσα του 18ου αιώνα- εκτός από μία επανάσταση για τον τότε κόσμο του ποτού, "γέννησε" και κάτι άλλο: Τη συνήθεια που σήμερα γνωρίζεις ως aperitivo. Τα πρώτα βήματα της σύγχρονης εκδοχής του ωστόσο έγιναν μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με την εισαγωγή των ανθρακούχων αναψυκτικών στη γείτονα χώρα και την ανάμειξή τους με τα κλασικά πια ποτά. Φυσικά, τα αλκοολούχα έπρεπε να πλαισιώνονται και με τα αντίστοιχα εδέσματα που θα συμπλήρωναν την όλη εμπειρία. Και τι καλύτερο σνακ για το απογευματινό drink σου από ένα εξόχως φτιαγμένο σάντουιτς; 

Το ψωμί

Κάποιες κλασικές επιλογές όπως το brioche ή η τσιαπάτα θα δώσουν ένα μάλλον βαρύ αποτέλεσμα. Η ιδανικότερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσεις ψωμί του τοστ, αφαιρώντας μάλιστα την κόρα. Αυτό, πέραν του ότι θα "ελαφρύνει" αρκετά το κάθε σάντουιτς, επηρεάζει θετικά και τη γεύση του. 

Η μαγιονέζα

Η χρήση μαγιονέζας είναι σχεδόν απαραίτητη, καθώς πέρα από τη γεύση προσφέρει και τα απαραίτητα λιπαρά που αντισταθμίζουν τη δράση του αλκοόλ. Επιπλέον, προσθέτει το υγρό στοιχείο στο σάντουιτς και δεν διαφεύγει από κάθε πλευρά, όπως τείνουν να κάνουν άλλες παρεμφερείς σάλτσες. Αν φτιάξεις δε, τη σπιτική εκδοχή της και την αλείψεις στη βάση και των δύο φετών του ψωμιού, τότε θα αποζημιωθείς πλήρως για την επιλογή σου. 

Η γέμιση

Ο δημοφιλής μύθος λέει ότι οι Άγγλοι συνήθιζαν να γεμίζουν τα σάντουιτς τους με αγγούρι. Η ιταλική απάντηση σε αυτό ήταν ο τόνος. Ανεξαρτήτως προϊστορίας ωστόσο, μπορείς να επιλέξεις τη γέμιση της αρεσκείας σου: Από τόνο και βραστό αυγό μέχρι αγκινάρες και αλλαντικά και από γαρίδες έως mix τυριών. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός. Μία έξυπνη κίνηση είναι το combo ντομάτας-μοτσαρέλας που εγγυάται γνώριμη γεύση και στιβαρότητα ή ομελέτα μαζί με σολομό, συν μερικές σταγόνες Tabasco.

Αperitivo με τέλεια σάντουιτς

Το σερβίρισμα και η συντήρηση

Αν έχεις φτιάξει αρκετά σάντουιτς, μοιραία θα πρέπει να τα σερβίρεις με τον κατάλληλο τρόπο ώστε αυτά να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πριν καταναλωθούν. Ένα πολύ απλό τρικ είναι να απλώσεις στο δίσκο ή την επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσεις ένα ελαφρώς νωπό (με κρύο νερό) πανί από βαμβάκι ή λινό -ιδανικά ένα συνδυασμό αυτών- που θα διατηρήσει την υγρασία αλλά δεν θα "ποτίσει" το ψωμί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα σάντουιτς να διατηρηθούν μαλακά. Μάλιστα, αν μείνει μεγάλη ποσότητα, μπορείς να τυλίξεις με το πανί και να αποθηκεύσεις απευθείας στο ψυγείο. 

Το ζέσταμα

Ενδεχομένως να πιστεύεις ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε. Έχεις δίκιο. Γιατί όμως να μην το προχωρήσεις ένα βήμα πιο μακριά; Το ζεστό σάντουιτς προσφέρει διαφορετική αίσθηση, αναβαθμισμένη γεύση και τραγανότητα. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να καταλήξεις σε... τοστ. Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλεις. Προτίμησε λοιπόν ένα γρήγορο πέρασμα από τον φούρνο, ειδικά αν υπάρχουν στη γέμιση υλικά που μπορούν να λιώσουν όπως η gorgonzola ή που αναδεικνύουν τα αρώματά τους περισσότερο μετά από επαφή με τη φωτιά, όπως το speck. 

 


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις το απόλυτο κοκκινιστό μοσχάρι, τα άψογα arancini, το νοστιμότερο cheesecake και τα αυθεντικά αμερικανικά BBQ ribs

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.